Vaccinul antigripal este disponibil deja prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău și va fi utilizat pentru imunizarea gratuită în cadrul campaniei derulate de Ministerul Sănătății.

„Instituția noastră a stabilit și necesarul de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2018-2019, la nivelul județului Bacău. Acesta este de 46.265 de doze, necesar ce a fost stabilit în funcție de persoanele eligibile la vaccinare. S-a primit deja o tranșă de 2.500 de doze, ce a fost adresată personalului medico-sanitar și pacienților din instituțiile de ocrotire socială, urmând ca în perioada următoare să primim restul dozelor.”
Anda Dumitrescu, cons. superior la Biroul de Relații Publice și Comunicare DSP Bacău

Beneficiari

Campania de vaccinare gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, renale, hepatice, neurologice, astm, cu diabet sau cu virusul imunodeficienței umane, copii și bătrâni instituționalizați, inclusiv gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Recomandări

Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populatiei să respecte cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Cei care nu se încadrează în categoria persoanelor cu risc de îmbolnăvire și beneficiare de gratuitați, dar care doresc să se vaccineze împotriva gripei, pot achiziționa vaccinul din farmacii. Prețurile orientativ este de 15 lei.

Alte articole