10 mai 2024
Top StoryUn buhușean fascinat de istorie a descoperit încă un tezaur

Un buhușean fascinat de istorie a descoperit încă un tezaur

În aprilie anul trecut, Constantin Ciprian Cojocaru, salariat al Primăriei Buhuși, detectorist autorizat pasionat, a descoperit un tezaur din epoca bronzului (topoare din bronz) în codrii Runcului-Buhuși. Zilele trecute, el a făcut o nouă descoperire de poveste: un tezaur alcătuit din 82 de obiecte din fier – topoare de luptă, topoare folosite în activitățile de gospodărie, vârfuri de suliță de diferite tipologii și dimensiuni, seceri și coase, cuțitoaie, foarfeci pentru tunsul oilor, scărițe și zăbale pentru cai, pene de metal pentru activități de tâmplărie/ forestiere, dălți, ferăstraie, ciocane de diferite mărimi etc. Impresionează la aceste obiecte acuratețea execuției, diversitatea, dar și rezistența lor. Unele dintre ele ar putea fi și acum utilizate. Vârfurile de suliță, de pildă, sunt atât de bine ascuțite, încât ar putea concura cu lama unui brici contemporan.

„Cred că aceste obiecte provin dintr-un atelier medieval de fierărie și au o vechime cuprinsă între 400 și 600 de ani. Este posibil ca unele piese ale tezaurului să fie chiar și mai vechi. Nu este exclus să avem aici chiar și topoare dacice. Nu exclud ca obiectele tezaurului să fie din mai multe perioade istorice. Specialiștii, după ce le vor curăța și cerceta, ne vor spune mai multe despre acestea. Atelierul pe care l-am descoperit în Poiana Ouatului, la circa un kilometru distanță de Mănăstirea Runc, este unul ad-hoc. Nu există urme de locuire aici. Toate obiectele au fost descoperite la o adâncime de 60-80 de cm, pe o suprafață de aproximativ un metru pătrat. Deși terenul este arabil, din fericire, nu s-a ajuns cu plugul la tezaur”.
Constantin Ciprian Cojocaru



Deja, tezaurul a fost depus la Primăria Buhuși, unde a început să sosească lumea ca la…muzeu. Primarul Vasile Zaharia, pasionat și de istorie, zice: „Este o descoperire foarte importantă. Cred că zona Runc ar fi foarte generoasă în dezvăluiri pentru arheologi, istorici”. Constantin Ciprian Cojocaru a inventariat riguros piesele pe care le-a predat, conform prevederilor legale, în 72 de ore de la descoperire, autorităților locale. Primăria Buhuși le va preda Direcției Județene pentru Cultură Bacău care, la rândul său, le va trimite Complexului Muzeal de Istorie „Iulian Antonescu”. Specialiștii ultimei instituții vor proceda la conservarea și evaluarea acestora. În cel mult 18 luni, lui Constantin Ciprian Cojocaru îi vor fi prezentate concluziile evaluării tezaurului. Primarul Vasile Zaharia, dar și descoperitorul tezaurului, cred că aceste piese de tezaur ar trebui să facă parte, după evaluare, din patrimoniul Muzeului de Istorie Buhuși.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri