23 aprilie 2024
ActualitateTribunalul anulează delegarea gestiunii de salubritate la Comănești

Tribunalul anulează delegarea gestiunii de salubritate la Comănești

Secția a II-a Civilă și de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Bacău a dat, miercuri, 24 aprilie, o sentință favorabilă Prefecturii Bacău, care a solicitat anularea hotărârii Consiliului Local (CL) Comănești cu privire la „delegarea gestiunii prin atribuire directă către SC Eco Valea Muntelui Utilități Publice SA serviciului de salubrizare”.

Societatea Eco Valea Muntelui a fost înființată în parteneriat cu alte consilii locale de pe Valea Muntelui, dar nu a obținut licența de funcționare deoarece CL Comănești nu este unic acționar.
Efectul acestei situații a fost nepreluarea deșeurilor menajere din Comănești la Celula II din Bacău timp de luni de zile, ceea ce a creat, practic, un focar de infecții pentru populație.

La sfârșitul lunii august 2018, CL Comănești a aprobat propunerea primarului Viorel Miron de a se înființa Serviciul public de salubrizare, cu personalitate juridică, ceea ce părea să atenueze situația creată în domeniul salubrității.



„Primarul – a opinat președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu – a ținut foarte mult la societatea comercială Eco Valea Muntelui. Am fost de acord cu ea, ca o excepție, dar să încheie contract de preluare a gunoiului. Asemenea excepții mai erau la Târgu Ocna, la Slănic Moldova și la Buhuși. Primarul nu a putut însă demonstra că societatea este licențiată. De doi-trei ani societatea pierduse licența. Singura soluție legală pentru rezolvarea problemei de salubritate era să fie creat un serviciu public de preluare a deșeurilor”.

Temporar, gunoiul a fost depozitat într-o hală de la marginea orașului, dar devenea o sursă de poluare. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Garda de Mediu au controlat situația și au aplicat amenzi.

„A fost doar o ambiție personală a primarului de nu se conforma la cerințele noastre și ale legii – a precizat Sorin Brașoveanu. Aceasta a făcut ca populația orașului să stea șase luni cu deșeurile lângă ea, sub pericolul de a-și periclita sănătatea. Plus că au fost generate cheltuieli mari, inutile, la care s-au adăugat și amenzile mari plătite. Toate ajungând la circa trei miliarde de lei vechi. Ambiția a lui a periclitat și proiectul județean de gestionare a deșeurilor”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri