Un băcăuan, acuzat de sclavagism pe teritoriul Marii Britanii, a fost arestat după ce, pe numele lui, Curtea Magistraţilor Nottingham a emis un mandat european. Curtea de Apel Bacău a admis solicitarea privind extrădarea şi a dispus arestarea băcăuanului şi predarea lui către autorităţile britanice.
Băcăuanul este acuzat de săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de persoane, fapte comise în perioada octombrie – noiembrie 2017. Bărbatul ar fi racolat mai multe persoane din judeţul Bacău şi le-ar fi propus să lucreze într-o fabrică de ciocolată din Marea Britanie. Trei oameni s-au lăsat păcăliţi, fiind asiguraţi că le vor fi cumpărate biletele de călătorie şi că vor locui într-un imobil închiriat în Marea Britanie. Aceştia au fost, însă, cazaţi în locuinţa unuia dintre fiii inculpatului, în Nottingham, în condiţii inumane. Timp de trei săptămâni, ei au primit doar resturi de mâncare rămase de la familia inculpatului sau se hrăneau din tomberoanele vecinilor.

“Ei întrebau de mâncare, dar li se spunea că nu este şi erau sfătuiţi să se ducă să fure ceva de mâncare. Nu le era permis să folosească baia sau duşul. Cărţile lor de identitate le fuseseră luate”

, se arată în mandatul de arestare. În locuinţa din Nottingham a fost adus, ulterior, un alt bărbat, şi el păcălit că va avea în Marea Britanie un loc de muncă asigurat. Cei patru au fost mutaţi, în scurt timp, într-o altă locaţie. Oamenii au povestit că locuiau în condiţii insalubre, casa fiind infestată cu purici şi gândaci. Victimele nu aveau voie să plece sau să contacteze pe cineva de acasă, iar cei care încercau să fugă erau bătuţi şi ameninţaţi. Bătaie primeau şi dacă refuzau să fure sau să cerşească. Unul dintre ei a reuşit, totuşi, să anunţe autorităţile engleze şi să ceară ajutor. Inculpatul şi alţi membri ai familiei au fost puşi sub acuzare de Curtea din Nottingham. Curtea de Apel Bacău a admis solicitarea privind extrădarea şi a dispus arestarea băcăuanului şi predarea lui către autorităţile britanice.


PUBLICITATE