DSP Bacau a finalizat ancheta demarata dupa ce peste 130 de persoane, care au participat la un praznic in comuna Traian, au ajuns la spital cu simptome ale toxiinfectiei alimentare – un angajat al firmei de catering a fost depistat cu Salmonella si el ar fi cauza imbolnavirii satenilor

La o saptamâna de la inregistrarea primelor cazuri de toxiinfectie alimentara, dupa un praznic organizat in comuna Traian, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a facut publice rezultatele anchetei demarate.

Potrivit oficialilor acestei institutii, in total 134 de persoane care au mâncat la pomana au ajuns la spital, dintre care 120 adulti si 14 copii, iar 70 dintre acestia au fost internati pentru tratament. Dar pentru a afla ce anume i-a imbolnavit pe oameni, de la pacientii spitalizati au fost recoltate probe pentru analize, dar s-a dispus ca si angajatii firmei de catering, care a furnizat mâncarea la praznic, sa faca analize si astfel s-a gasit Salmonella la unul dintre salariatii implicati in pregatirea mâncarii.

PUBLICITATE

„Rezultatele de laborator au pus in evidenta Salmonella grup D in 30 de coproculturi si intr-un lichid de varsatura. Serviciul de Control in Sanatate Publica a impus efectuarea examenului coprobacteriologic pentru personalul angajat in unitatea de catering, alcatuit de 4 persoane, implicat in prepararea si manipularea produselor alimentare, iar pentru unul din angajati coprocultura a evidentiat prezenta Salmonella grup D”, a declarat dr. Marin Bustuc, directorul DSP Bacau.

Inspectorii au ajuns la concluzia ca nerespectarea normelor de verificare zilnica a starii de sanatate a angajatilor implicati in prepararea hranei poate reprezenta abaterea care a generat imbolnavirea. Pentru ca firma de catering nu a pastrat la sediu pentru 48 de ore, asa cum cere legea, probe din mâncarea furnizata, respectiv ciorba de perisoare, sarmale si orez cu pulpe de pui, alimentele servite nu au putut fi analizate.

Dupa valul de imbolnaviri, care a dus si la declansarea planului alb la Spitalul Judetean Bacau, DSP Bacau, Protectia Consumatorului si Directia Sanitar Veterinara au facut controale la firma de catering, unde au gasit mai multe nereguli, fiind aplicate amenzi in valoare totala de 18.000 de lei, si s-a sistat activitatea.

Reamintim ca, la praznicul de la Traian, organizat in data de 6 martie, au participat circa 280 de persoane. Primii oameni au inceput sa se simta rau luni la prânz (7 martie) si au venit la spital, dar pâna a doua zi dimineata 100 de sateni au cerut sprijin medical. Salvarile au facut naveta intre Traian si unitatea medicala. Copii si adulti acuzau o stare generala de rau, cu varsaturi, greata, voma si diaree. Unii dintre ei, veniti in tara pentru câteva zile nu s-au putut prezenta la aeroport si au pierdut biletele de avion. Ieri, in Spitalul Judetean Bacau mai erau internati 9 adulti. (Geta Panaite)
Imediat dupa praznic, oamenii au chemat ambulantele din ora in ora / foto: Geta Panaite

„In lipsa probelor de produse alimentare ce trebuiau pastrate in unitate 48 de ore, rezultatele analizelor de laborator ne indica o Salmonelloza (toxiinfectie alimentara cu Salmonella) generata de un angajat contaminat. Sunt indeplinite pentru acest diagnostic criteriul clinic si epidemiologic”.
dr. Marin Bustuc, director DSP Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Dupa cum am banuit ,patronul are o vina mica,mica.Pe cand salvarile nu mai faceau fata la transportul bolnavilor la spital,asa zis patronul era la un hotel de lux din ardeal cu banii de la perisoarele stricate.I-mi mentin parerea ,doamna judecator si oameni cu influenta in spate, s-a rezolvat ,TRAIM IN ROMANIA si astia ne omoara.

 2. Cercetarile/controalele/verificarile efectuate in cauza probeaza fara echivoc intrunirea elementelor constitutive ale savarsirii INFRACTIUNII CONTRA SANATATII PUBLICE intocmai cum este aceasta prevazuta in cuprinsul dispozitiilor art. 356-363 Noul Cod Penal cu consecinta angajarii raspunderii penale si civile in solidar ( in numele si impreuna cu angajata in speta, purtatoare de salmonella…acarul Paun…). In baza principiului oficialitatii procesului penal, savarsirea de fapte penale atrage obligatia organelor judiciare sa ia masuri pt reprimarea lor.

  ” Somnul ratiunii naste monstrii “- Francesco Goya. Parafrazandu-l, putem spune ca si “Somnul natiunii naste monstrii ”

  “… Trezeste-te, Natiune!
  Nu astepta sa se nasca alti monstri
  Te vor devora
  Lupta pentru VIATA ! ” ( Dumitru Delca, 30.apr.2014- ” Trezeste-te, NATIUNE “

 3. Daca de vina ar fi salariata purtatoare de salmonella( in stare latenta,cazuri extrem de rare!!!), s-ar fi imbolnavit si restul persoanelor participante la praznic, respectiv de la 134 ( spitalizate) pana la 208, dif. ramasa la domiciliu. Orice unit de alim publica (inclusiv spitale, crese, gradinite, cantine) are oblig legala sa pastreze timp de 48 h probe alim tocmai pt asemenea nefericite situatii. Cum ar indrazni o firma de catering care se respecta sa incalce in mod atat de grav legea?! Asta numai in situatia in care testele microbiologice din preparate efect de catre DSV au indicat in mod cert prezenta salmonellei , intuiesc ca in carne, cea tocata, achiz de la o pravalie gen Supermarket x, in conditii lesne de inteles, calitate/pret. Toate controalele/verific. organelor abilitate au constat abateri grave dupa cum le-ati semnalat, consemnate in pv contraventionale. Din aceste considerente s-a luat hotararea ca mai degraba sa se mearga pe lipsa probelor alim, aruncandu-se vina pe o nevinovata salariata, fapte care coroborate conduc si la comiterea infr. de fals si uz de fals din partea celor care au falsificat rezultatele microbiologice. Asta ar presupune extinderea cercetarii si asupra acestor entitati, inclusiv a Superm.x- veriga a lantului de afaceri corporatiste. Spitalul ar treb sa se constituie parte civila pt recup chelt ocazionate cu spitalizarea si tratam unor bolnavi intoxicati/vatamati printr-o infractiune cu acordare de daune pt punerea in pericol a sanatatii bolnavilor dgn cu alte afectiuni in sectiile in care au fost distrubuiti bolnavi infecto-contagiosi. Daca se vrea solutionarea corecta, morala si legala a tragediei, pot fi audiati toti participantii la praznic inclusiv cei ramasi la domiciliu care, posibil sa nu fi mancat din anumite preparate, cu extinderea audierilor si la angajati ai institutiilor de control, laboratoare de analize med, pers medical etc.

  Pe mine ma doare sufletul. O sa ne invartim cu totii intr-un cerc vicios la infinit daca nu incepem pas cu pas sa solutionam cate o problema. O furnica nu poate ridica un munte, dar pas cu pas, muta muntele din loc.
  Procedati cum considerati de cuviinta, in consecinta. Din parte-mi doar o opinie…

LĂSAȚI UN MESAJ