23 aprilie 2024
ActualitateTotul despre importanța vaccinării pentru sănătatea copilului

„Imunizarea este o modalitate de protecție a organismului împotriva unor boli”

Totul despre importanța vaccinării pentru sănătatea copilului

În ultimii 50 de ani, vaccinarea a salvat mai multe vieți omenești decât oricare altă intervenție de sănătate. În lume, aproximativ 3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare. Cât de importante sunt vaccinările pentru sănătatea copilului? Ne-a explicat dr. Mihaela Negreanu, medic șef Secția de Infecțioase Copii Bacău.

– Doamna doctor, săptămâna trecută, pe o raportare făcută de Direcția de Sănătate Publică, la nivel național s-au depistat 64 de cazuri noi de rujeolă, din care 21 în județul nostru. Cum s-a ajuns aici? Vorbim de o epidemie din acest punct de vedere sau de niște focare? Pe cine să dăm vina pentru această situație?
– Într-adevăr sunt noi cazuri de rujeolă în județul Bacău. Ele au fost sau încă mai sunt și internate, la noi în secție. Sunt copii de la vârsta de 3 luni, până la 18 ani. Rujeola este, în general, o boală a copilăriei, dar poate să apară și la adulți. Cum s-a ajuns aici? E greu să dăm vina pe cineva anume. Dar, în principal, putem vorbi de faptul că nu s-au făcut la timp vaccinările la vârsta la care trebuia, pentru toți copiii. Au fost foarte mulți părinți care au refuzat vaccinările, s-a adunat astfel o populație receptivă, care a depășit o anumită limită și așa s-a ajuns la aceste cazuri, destul de multe, de rujeolă. Vorbim de o boală foarte contagioasă. Ea, inițial, a apărut în partea de vest a țării, dar s-a extins și în alte colectivități, din alte județe, unde sunt focare epidemice. După un contact de 5-10 minute cu o persoană care are rujeolă, șansele de a face această boală, dacă nu ai avut rujeolă sau nu ai fost vaccinat antirujeolic, sunt foarte mari.

– Cum putem convinge părinții să își vaccineze copiii? Și să conștientizeze importanța acestui vaccin?
– Acest lucru este de fapt în sarcina medicului de familie. Deja foarte mulți din cei care nu și-au vaccinat copiii, văzând apariția acestor cazuri, inclusiv la noi în județ, se interesează cum pot să facă vaccinarea de acum încolo. Este vorba de vaccinul ROR – rujeolă, oreion, rubeolă – care, în mod normal, se administrează prin programul național de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a doua doză se administrează, de obicei, la 7 ani. Dacă s-a omis vaccinarea, ambele doze pot fi făcute oricând după vârsta de 7 ani, spațiate la 1 an diferență. Câteodată, ROR-ul se poate administra și mai devreme de împlinirea vârstei de 1 an, dacă sunt anumite riscuri de expunere sau în situații epidemiologice deosebite.



– Cât de gravă este rujeola? Ce complicații apar, dacă nu este tratată, dacă nu ne vaccinăm?
– Rujeola este una dintre cele mai grave boli. De ce? Pentru că scade imunitatea copilului foarte tare și, pe acest fond, pot să apară suprainfecțiile, iar apoi, complicațiile. În rujeolă apar două tipuri de complicații: datorate virusului rujeolic (care pot să dea miocardită, meningită, encefalită, otită ) și datorate suprainfecțiilor, cu diferiți germeni (care pot duce la bronhopneumonii, otite supurate, meningite infectate). Netratată la timp, este o boală care poate duce și la deces, mai ales prin complicațiile sale. O rujeolă necomplicată însă nu este letală. Oricum, în faza acută a bolii, starea generală a copilului este foarte afectată: se manifestă cu febră, tuse, roșu în gât, rinoree, ochi lăcrimoși, cu astenie marcată, somnolență, inapetență și cu o erupție în zona feței, mici pete roșiatice, care apar mai întâi retroauricular (în jurul urechii), apoi pe frunte, pe față și apoi coboară pe gât și pe membre. Când apar aceste simptome, părintele trebuie să meargă obligatoriu la medic. Perioada de spitalizare a unui copil diagnosticat cu rujeolă este de 6 zile de la apariția erupției, cât este și contagiozitatea bolii.

– Odată făcută această boală, ești imunizat complet? Sau e posibil să mai apară, chiar la vârsta adultă?
– După boala naturală, ești imunizat pe viață. După vaccinare, există cazuri în care pot să faci rujeolă, dar totul ține și de când a fost făcut vaccinul, și cum a fost făcut, dar și de cum a fost transportat și depozitat. Oricum, imunitatea post-vaccinală, după un anumit număr de ani, mai scade. Dar nu întotdeauna.

– Ce diferență este între rujeolă și rubeolă? Sunt două boli asemănătoare, mai ales prin simptomatologie.
– Dar sunt boli diferite. Rujeola este această boală gravă, în care pacienții au anumite simptome foarte accentuate, cu febră în creștere, cu inapetență, poate chiar și diaree, deci simptome pe care nu le poți trece cu vederea. În rubeolă, vorbim de subfebrilitate, erupție mai discretă, care ține mai puțin, iar copilul are, în general, o stare mai bună. Adenomegalia sau ganglionii măriți sunt specifici rubeolei. Sunt însă simptome care nu trebuie neglijate. Mai ales că rubeola, la populația feminină, poate să dea malformații congenitale la făt dintre cele mai grave. La fel cum și oreionul, o altă boală infecțioasă, care netratată sau neglijată, peste vârsta de 4 ani, poate duce la rohită, o boală ce, la rândul ei, netratată, duce la infertilitatea bărbatului adult.

– Pentru că suntem în plin sezon al bolilor respiratorii, cu gripa cum stăm?
– Gripa e la început. Nu avem confirmat vreun caz. Patologia respiratorie este obișnuită în această perioadă, dar cazuri compatibile cu diagnosticul de gripă deocamdată nu am avut. Doar cazuri mai complicate de viroze respiratorii. Oricum, sigur, suntem foarte atenți la fiecare prezentare. Acum avem de toate pe secție, inclusiv enterocolite, hepatite, infecții cu virusul varicelo-zosterian. Avem 50 de paturi în total și toate sunt ocupate. Din cele 50, cinci sunt pentru terapie copii gravi, iar separat sunt și patru paturi de internări de zi, pentru cazurile care necesită investigații medicale, dar nu și internare continuă. Mai sunt și 7 paturi pentru mamele însoțitoare. Fiind o secție cu patologie infecțioasă, internarea se face altfel, copiii sunt separați în funcție de boala diagnosticată, de complicații, dacă sunt sau nu contacți. Suntem o secție mare, care acum doi ani a fost modernizată complet, cu bani de la Consiliul Județean, în jur de 790.000 de euro. Bineînțeles că, deși suntem o secție de sine stătătoare, colaborăm și cu celelalte secții pentru copii: Pediatria, ORL, Chirurgia Pediatrică, Dermatologia.

– Cât de importantă este și vaccinarea antigripală? Dacă tot vorbim de boli contagioase și de vaccinări…
– Foarte importantă. Pentru că și gripa, ca și rujeola, poate să dea complicații fie prin virusul gripal, cât și prin suprainfecții, care pot să ducă chiar la deces, mai ales pe organisme tratate, cu imunitate foarte mică.

– Dacă vaccinarea ROR se face o sigură dată în viață, vaccinarea antigripală trebuie făcută anual?
– Da. Pentru că de fiecare dată, în fiecare an, vaccinul antigripal este adaptat tulpinelor circulante din perioada respectivă. Și noi, cadrele medicale, facem toate vaccinările, pentru că suntem 100% expuși, tocmai pentru a ne imuniza organismul în fața bolilor. Trebuie ca lumea să conștientizeze importanța vaccinărilor, ca părinții să înțeleagă importanța, rolul vaccinărilor, oricare ar fi ele. Și să-și vaccineze copiii măcar cu vaccinurile recomandate prin programele naționale de vaccinare.

„În această perioadă, părintele este foarte bine să își urmărească atent copilul. Să vadă dacă face febră, dacă manâncă la fel de bine, dacă tușește, dacă îi curge nasul. Iar în momentul în care simptomele se agravează sub tratament, mai ales, să se adreseze medicului de familie. Și să aibă încredere în vaccinare, care este foarte importantă. Dintre persoanele vaccinate, foarte puține se îmbolnăvesc, iar îmbolnăvirea va îmbrăca o formă ușoară, cu risc foarte mic de complicații.”
dr. Mihaela Negreanu, medic primar (șef secție)

Medicii care lucrează pe această secție:

Dr. Mihaela Negreanu – medic primar (șef secție)
Dr. Laura Corbu – medic primar
Dr. Nicoleta Dascălu – medic primar
Dr. Mariana Stanciu – medic primar
Dr. Lucia Mihăilescu – medic primar (contract doar pe gărzi)
Dr. Valeria Zugrăvel – medic specialist

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri