720 de tone de carne stricata au fost pe rafturile magazinelor din Bacau in 2012. Aceasta este concluzia la care se poate ajunge potrivit raportului de activitati al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau. Aceasta cantitate a fost ridicata din unitatile alimentare sau abatoare pe parcursul anului trecut, tocmai pentru ca reprezentau un pericol pentru populatie. Daca nu ar fi intervenit inspectorii sanitar-veterinari, cazurile de toxiinfectie alimentara ar fi putut fi nenumarate. „In 2012, au fost retrase din circuitul alimentar 720 de tone de produse alimentare la nivelul abatoarelor, cele 4 din Bacau, din supermarketuri si din magazinele mai mici. Motivul pentru care au fost retrase este ca nu mai corespundeau termenului de valabilitate, erau stricate sau nu realizau cerintele sanitare in domeniu. Toate aceste produse au fost distruse in unitati autorizate”, a declarat dr. Gheorghita Vlad, purtatorul de cuvânt al DSVSA Bacau. In 2011, cantitatea de produse confiscate a fost tot de circa 700 de tone. La inceputul anului trecut, inspectorii sanitar-veterinari au gasit in Piata Sud un botosanean care vindea peste o jumatate de tona de cas de vaca, fara documente de provenienta. Acesta a motivat ca a ridicat casul de la diversi intermediari si il vindea bacauanilor.
Bacauanii nu s-au ingramadit sa sesizeze institutia cu privire la produsele achizitionate. Numai 20 de reclamatii au ajuns la inspectorii sanitar-veterinari de la clientii care au cumparat alimente alterate. Cea mai mare parte din cantitate a fost confiscata in urma controalelor specifice.
„In 2012, s-au aplicat 152 de sanctiuni, in valoare de 118 milioane de lei si 157 de avertismente pentru abateri usoare. Probleme au fost cu igiena personalului, a spatiilor in care erau tinute produsele, etichetarea produselor, depozitarea in conditii necorespunzatoare”, a declarat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt DSVSA Bacau. In 2011, numarul sanctiunilor a ajuns la 204, in valoare de peste 150.000 de lei. (Andreea Gavrila)
In total, in judetul Bacau functioneaza 4.200 de unitati alimentare.
Anul trecut, la Directia de Sanatate Publica s-a inregistrat o singura suspiciune de toxiinfectie alimentara. Chiar in prima luna a lui 2012, o intreaga familie a ajuns la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta cu simptome specifice unei toxiinfectii alimentare. Cele cinci persoane nu au putut sa le precizeze medicilor daca au consumat produse alimentare alterate sau preparate in conditii necorespunzatoare de igiena. Dupa ce au fost examinate de medicul de garda de la UPU, toate au fost trimise la sectia de Boli Infectioase, unde au ramas internate doar trei. Desi pacientii aveau semnele clinice ale unei toxiinfectii alimentare, analizele de laborator nu au confirmat diagnosticul. (Doina Mincu)















