* societatea de salubrizare a investit, de la inceputul anului, intr-o noua flota de autogunoiere compactoare si dispune, acum, si de singura masina ecologica de spalat pubele din tara *
in paralel, a inceput amplasarea de eurocontainere noi, protejate ecologic inclusiv impotriva vandalizarii

Primavara din acest an intra in Bacau inclusiv pe platformele de salubrizare urbana intretinute de societatea specializata pe astfel de servicii, Soma, care a lansat o investitie de peste 1,5 milioane de euro in innoirea flotei de autogunoiere compactoare, in achizitionarea primei masini de spalat pubele de gunoi in conditii ecologice din România si in inlocuirea, treptata, a toboganelor pentru gunoiul menajer din blocurile turn, dar si a pubelelor de pe actualele amplasamente in toate cartierele orasului, cu noi platforme metalice si pubele noi, protejate ecologic impotriva vandalizarii, a accesului nepermis din exterior sau a rasturnarilor accidentale.

DSCF9891

PUBLICITATE

Numai la blocurile turn, in care vechile tobogane devenisera veritabile surse de infectie, aproape 100 de platforme exterioare inchise cu grilaj metalic sunt in curs de montaj, operatiunea fiind aproape de finalizare. Numai masina pentru spalarea pubelelor de gunoi menajer a costat aproape 150.000 de euro – ne-a informat presedintele societatii Soma, Constantin Sosu.

In cartierul Cornisa, in care sunt o buna parte dintre blocurile turn ale Bacaului, noile platforme de colectare a gunoiului menajer au fost deja amplasate. Chiar lânga fostele guri ale toboganelor, pot fi vazute pubelele protejate de grilaj metalic, nou-noute. Prin fantele special lasate in grilaj, locatarii pot depune lejer gunoiul menajer. „Prima problema cu care ne-am confruntat aici – spune Constantin Sosu – a fost sa-i convingem pe locatari ca scapa, astfel, de focarele de infectii din blocuri. Oamenii au inteles, iar acum este mult mai multa curatenie la platformele de colectare a gunoiului. Am investit numai in containere cu standarde Euro 6, ultimul standard agreat pe aceasta piata.”

DSCF9893

I-am vazut, la fata locului, pe unii dintre beneficiarii noilor platforme folosindu-le. In cartier ne intâlnim si cu o veche cunostinta, domnul Sergiu Serban. I-am surprins privirea admirativa. „Locuiesc aici, la blocurile turn – spune Sergiu Serban. Cunosc situatia toboganelor. Daca oamenii ar fi disciplinati, sa respecte mediul in care traim, nu ar fi fost probleme.

Acum avem aceste platforme noi si inca ne mai confruntam cu lipsa de civilizatie. Sigur, e mai bine cu noile containere, e mai curat, dar unii dintre vecinii nostri inca mai au de invatat. Eu imi gasesc des masina plina de gunoaiele aruncate de la etaj, pentru ca o parchez lânga bloc. Speram sa vina zilele acelea in care sa scapam de un asemenea flagel.”

Masina care compacteaza mai mult

Cu Narcis Doru, directorul tehnic de la Soma, plec sa vad si vârful tehnicii in materie de autogunoiere cu care s-a dotat compania. Primele masini sunt parcate in garajul acesteia. Mari, albe, imaculate, chiar aspectuase si impresionante prin dotarile tehnice. Narcis Doru imi arata diferenta dintre o masina nou si una mai veche. „Toate cele vechi vor fi inlocuite pe rând. Iata, daca autogunoiera veche putea compacta intr-un metru cub doar patru metri cubi de gunoi menajer, masina noua poate prelucra, astfel, 6,5 metri cubi. Are un sistem imbunatatit de preluarea a gunoiului si, evident, alta capacitate de inmagazinare.”

DSCF9897

Vad garate o masina mare si una ceva mai mica. Autogunoiera mare – aflu – poate lucra mai eficient, dar la conditiile de spatiu stradal din Bacau se descurca mai greu. Nu prea incape printre sirurile de masini parcate, intra greu pe aleile dintre blocuri, trage mai dificil lânga platformele de gunoi. „Nu prea avem conditii pentru astfel de utilaje – spune Narcis Doru. Astfel de masini sunt pentru orasele mari, sistematizate. Pentru a nu va mai spune cât de greu intra o masina la rampa de gunoi a orasului, unde trebuie trasa cu un buldozer, sa nu se afunde. Dar, de aceea ne modernizam, pentru a folosi solutii din ce in ce mai bune”.

Masina de spalat containere e pe drum

Cum spuneam, minunea tehnica deja achizitionata de Soma, adica masina de spalat containerele de gunoi, inca nu a ajuns in Bacau. Este pe drum. Pâna atunci, imi fac o imagine despre ea cu ajutorul specialistilor de la Soma.

„Spala – spunea directorul tehnic – ca o veritabila masina folosita in casa. Preia containerul, il inghite, pur si simplu, il spala cu deteregent, sub presiune, sub jeturi de apa care vin din toate partile, si il aseaza la loc, pe platforma, curat ca un bec. Apa folosita pentru aceasta ramâne inauntrul masinii si va fi dusa in batalurile de colectare ecologice.”

Da, visez la un loc curat, ingrijit, respectat de toti, chiar daca este locul in care aruncam gunoiul, si in cartierul in care locuiesc. Intr-o dimineata am lasat locul acela curat, cum l-am si gasit. Peste numai vreo doua ore, acolo totul era vraiste. Trecusera cautatorii prin gunoaie, au fost, poate si câinii comunitari, dupa niscaiva mâncare. Dar, poate cu noile platforme protejate va fi altfel. Daca nu cumva inventivitatea românului va invinge si aceste investitii si conceptele moderne de trai in comun.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Containerele sa fie imprejmite cu gard sa nu mai aiba acces oamenii strazii la gunoi…sa nu l poata scoate si arunca linga container..dupa care sa vina cainii sa l mai iMprastie prin tot cartierul

  2. Ca sa fim corecti pana la capat domnule ziarist si domnilor de la SOMA.

    Sistemele de protectie eurocontainere nu au fost cumparate si instalate de SOMA ci de catre Primaria Municipiului Bacau prin sectia Salubrizare si Igiena Publica, fiind achizitionate cu fonduri din taxa de salubrizare platita de locuitorii municipiului.
    SOMA, ca de obicei, doar le foloseste si le are in gestiune ca si bunuri de retur, bunuri de retur care vor trebui sa fie predate la terminarea contractului de concesiune.

  3. Pubele sunt distruse tot de angajatii lui Soma,ei le manipuleaza,masinile lor blocheaza drumurile,pt.ca nu-i verifica nimeni, inr-o iarna o masina a blocat un drum in cartier pe str, ALECU RUSSO ,, APROAPE 48 DE ORE,DE CATRE UN SOFER IN CONSTIENT de la Soma.

LĂSAȚI UN MESAJ