20 aprilie 2024
EvenimentSituatia hidrologica in judetul Bacau

Situatia hidrologica in judetul Bacau

Pe teritoriul județului Bacău au căzut în ultimele 24 de ore precipitații însemnate, cea mai mare cantitate fiind înregistrată la stația hidometrică (SH) Haloș pe râul Cașin – 63 litri/mp.

Cantități mari de precipitații s-au înregistrat și la:
SH Cireșoaia – râul Slănic – 52,3 l/mp
SH Târgu Ocna – râul Trotuș – 48,7 l/mp
SH Bacău – râul Bârnat – 47 l/mp
SH Helegiu – râul Tazlău – 44,7 l/mp
SH Dofteana – râul Dofteana – 44,1 l/mp
SH Ferăstrău – râul Oituz – 43,9 l/mp
SH Răcăciuni – râul Răcăciuni – 42,5 l/mp

Urmare a precipitațiilor semnificative căzute în intervale scurte de timp, precum și datorită scurgerilor însemnate de pe versanți și torenți, în după-amiaza zilei de 24 mai 2016 s-au înregistrat creșteri importante de debite pe cursurile de apă din bazinul superior și mijlociu al râului Trotuș.



Pe râul Cașin, la stația hidrometrică Haloș, s-a înregistrat o viitură cu caracter rapid, atingând la ora 17 cota de inundație, cu un debit de 181 mc/secundă. La ora 18, debitul scăzuse la 98 mc/secundă, iar la ora 20 debitul era de 17 mc/secundă, iar nivelul apei scăzuse sub cota de atenție.

In cursul zilei de azi nu s-au mai înregistrat depășiri ale cotelor de apărare.

Administrația Bazinală de Apă Siret a transmis tuturor instituțiilor din județul Bacău implicate în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase avertizările hidrologice cod galben și cod portocaliu referitoare la scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele Bistrița și Trotuș, cu depășiri ale cotelor de atenție și inundație.

Specialiștii din cadrul serviciilor de specialitate ale Administrației Bazinale de Apă Siret monitorizează permanent evoluția fenomenelor pe cursurile de apă. De asemenea, atenţionăm autorităţile publice locale să acţioneze în conformitate cu Manualul Primarului pentru managementul situaţiilor de urgenţă. Este necesar să fie acordată o atenţie deosebită lucrărilor de curăţare şi decolmatare a şanţurilor, rigolelor, podeţelor şi a canalizărilor pluviale pentru a putea fi asigurată curgerea apelor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri