Semiluna Roşie vrea să evite ca turcii să folosească tratamente fabricate cu sânge ‘contaminat’ cu porc şi, pentru aceasta, intenţionează să producă la nivel local acest tip de remedii, pentru a nu se mai importa din ţări în care donatorii au o alimentaţie contrară principiilor islamului, transmite sâmbătă EFE.

Propunerea de a produce la nivel naţional tratamente cu plasmă, plachete sau alte componente care conţin sânge a pornit de la Ahmet Lutfi Akar, directorul filialei turce a Semilunei Roşii, emblema majorităţii statelor cu populaţii majoritar musulmane. Akar susţine că aceste tratamente sunt realizate din sângele locuitorilor ţărilor exportatoare, oameni cu o dietă diferită, care include carnea de porc şi alcoolul, interzise de islam.

‘Avem obiceiuri alimentare diferite de (cei din) aceste ţări. (Turcia) fiind o ţară musulmană, nu mâncăm porc. Nu consumăm hrană necorespunzătoare, însă în tratamentele pe care le importăm este prezentă această mâncare’, a declarat Akar, citat de cotidianul turc Hurriyet.

Akar a precizat că există demersuri pentru crearea unui laborator care să producă tratamente cu conţinut de plasmă care să folosească exclusiv sânge de la cetăţenii turci. ‘Există medicamente care conţin sânge. Importăm aceste medicamente. Cheltuim circa 500 de milioane de dolari pentru ele’, a explicat Akar, care a evidenţiat nu doar avantajele religioase pe care le presupune ideea sa, ci şi cele de ordin economic. În plus, aceste medicamente cu sânge halal (concept care defineşte că un lucru este permis de islam – n.r.) ar putea fi vândute şi în alte ţări musulmane, mai spune Akar, care a făcut trimitere la studii ştiinţifice potrivit cărora folosirea sângelui de ‘producţie proprie’, pornind de la un segment de populaţie cu caracteristici similare, permite producerea de medicamente mai eficiente.

Colegiul Medicilor din Turcia s-a declarat surprins de asemenea idee. ‘În primul rând, nu există nicio dovadă ştiinţifică potrivit căreia plasma produsă cu sânge naţional este mai benefică. În al doilea rând, ca medici, nu facem diferenţa între un medicament halal şi unul haram’ (interzis de islam – n.r.), a declarat Ozdemir Aktar, preşedintele Colegiului Medicilor din Turcia.

Medicul Alper Demirtas, printre cei mai mari specialişti în transplant din Turcia, se întreba pe contul său de Twitter dacă a comis un păcat că a folosit în toţi aceşti ani medicamente şi produse pe bază de sânge, importate din alte ţări. ‘Faţa unui polonez, transplantată la un pacient turc, este halal sau haram?’, s-a întrebat medicul, făcând referire la un transplant pe care l-a efectuat recent.

Guvernul turc consideră însă că acest proiect este pozitiv. ‘Nu ştim ce înseamnă sânge halal. Dar dacă este posibil să producem medicamente cu acest material halal, ar trebui să o facem’, a declarat un angajat al Direcţiei de Probleme Religioase, agenţie guvernamentală turcă. Ulterior, respectivul organism şi-a mai nuanţat declaraţiile, afirmând că, în caz de necesitate, haram poate deveni halal. ‘Dacă nu există altă opţiune, se poate folosi şi un medicament care conţine porc’, a spus angajatul agenţiei guvernamentale turce, citat de Hurriyet.AGERPRES


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ