Un alt proiect important al conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău a devenit realitate. Este vorba de consolidarea, repararea şi renovarea completă a corpului de clădire în care funcţionează actualmente Secția de Pediatrie. O lucrare de amploare, finanțată de Consiliul Județean, în valoare de 40 de milioane de lei. Prin această investiție, copiii care vor ajunge aici vor fi tratați în condiții europene.

 

Șantierul de la Pediatrie este deja în plină desfășurare. Pentru că întregul corp de clădire în care aceasta funcționează va fi renovat, activitatea secțiilor de Pediatrie și Recuperare pediatrică s-a restrâns, iar decizia conducerii spitalului ca lucrările să nu afecteze activitatea chirurgicală pe linie pediatrică este ca, temporar, Secția de Chirurgie și Ortopedie pediatrică să fie mutată într-o aripă (corpul E, parter și etajul I) a Maternității Bacău, clădire care se află în aceeași curte, la câțiva metri distanță.
Și cum Chirurgia şi Ortopedia Pediatrică nu poate funcţiona decât împreună cu Terapia Intensivă Pediatrie şi Blocul Operator Pediatrie, și acestea vor fi mutate.
Vor fi create circuite speciale, complet separate de ale Maternităţii. Scopul final este de a putea oferi aceleaşi servicii pentru copiii cu afecţiuni chirurgicale, la aceleaşi standarde, fără nici un fel de compromis privind calitatea serviciilor medicale şi fără riscuri epidemiologice pe perioada renovării.

„Mutarea se va face cât de curând, pentru că și acolo, la Maternitate, în acest moment reorganizăm spațiile. Există deja o sală de operație, dar vom mai amenaja încă una, cu tot echipamentul necesar, vor fi și acolo peste 30 de paturi și toate condițiile necesare pentru buna desfășurare a activității de chirurgie pediatrică.
Este singura variantă posibilă la care am ajuns, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Sunt trei secţii vitale ale spitalului, am găsit înţelegere din partea tuturor medicilor care lucrează în Maternitate şi care vor face un efort deosebit pentru a putea găzdui, temporar, Chirurgia Pediatrică, cu tot ce înseamnă ea. Toată lumea a înţeles că este foarte important ca această activitate, care asigură servicii medicale chirurgicale pentru toţi copiii din Bacău şi nu numai, trebuie să continue la standarde normale și în deplină siguranţă.”
Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău

Investiția vizează toate secţiile care funcţionează în acest moment în clădirea Pediatriei, şi anume Pediatria, Recuperarea pediatrică, Chirurgia Pediatrică, ATI şi Blocul Operator, care vor fi complet renovate. De asemenea, va fi modernizat şi Blocul Alimentar. Se lucrează în ritm alert, bani sunt, constructorul și-a luat angajamentul că va respecta termenele de execuție și, se speră, ca în maximum doi ani să vorbim de o Secție de Pediatrie, în ansamblul ei, modernă, cu condiţii hoteliere de top, cu grupuri sanitare, duşuri în toate saloanele, cu climatizare, mobilier nou etc., cu 3 săli de operaţii echipate complet, cu mese de operaţii noi, ultramoderne, cu lămpi operatorii de ultimă generaţie, circuite medicale complete, integrate, aparatură medicală de înaltă performanţă.

„În mod evident vom crea un disconfort, dar toţi medicii din Maternitate au înţeles că opţiunile noastre sunt foarte reduse, iar alternativa ar fi fost practic închiderea temporară a secţiilor chirurgicale pediatrice. Şi asta în condiţiile în care Spitalul «Sf. Maria» din Iaşi, singura unitate medicală pentru pacienţii pediatrici gravi din Moldova, în afară de noi, se renovează şi lucrează în regim de avarie. Pe de altă parte, suntem siguri că viitoarele mămici, care vor fi internate în Maternitate, vor înţelege foarte bine că, după naştere, copiii lor pot, din păcate, să aibă probleme chirurgicale, încă din perioada de nou-născut, până la 18 ani.
Este vorba despre un proiect foarte necesar, de altfel, pentru a avea și noi, medicii pediatri, o secţie complet modernizată.”
Dr. Mihai Galinescu, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică, șef Secţie Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău

Clădirea în care funcționează Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Bacău a fost construită în anii ’70, respectând standardele de la acea vreme. De atunci și până acum aici s-au realizat doar reparații și igienizări, dar niciodată o consolidare și o renovare capitală.PUBLICITATE