Proba practica poate fi repetata in cazul unui esec, fara a mai da o data sala/ Foto: Ramona Ionescu

– lunea si vinerea sunt cele mai aglomerate zile din saptamâna la sustinerea probei practice pentru obtinerea permisului auto

Caldura verii le-a sporit pofta de sofat candidatilor la obtinerea unui permis de conducere. Numarul lor a crescut in ultima perioada, iar acest lucru se vede clar, in zilele de luni si vineri, atunci când iau startul de la Stadionul Municipal, pentru sustinerea probei practice. Aici, emotiile se aduna si se impart intre elevi, instructori, sustinatori si examinatori. Din pacate, nivelul de pregatire teoretica al unor candidati lasa de dorit si doar jumatate dintre cei care se prezinta in fata calculatorului, obtin punctaj de trecere.

“In ceea ce priveste promovabilitatea, statistica arata ca ne mentinem la un procent de 50% la sala si de 68% la traseu. Ne asteptam ca in lunile urmatoare sa creasca numarul candidatilor, pentru ca din experienta practica am invatat ca interesul viitorilor conducatori auto este mai ridicat in perioada vacantei de vara. Conditiile sustinerii probelor au ramas neschimbate”, declara cms. sef Constantin Mihaescu, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor Bacau

Pe lânga clasicele instructiuni legate de pornirea de pe loc, este important ca persoana examinata sa nu comita urmatoarele greseli: neacordarea de prioritate, neintelegerea semnificatiei indicatoarelor si neoprirea la trecerea de pietoni când sunt persoane angajate in traversare. Asa cum,in mod normal, neacordarea de prioritate se pedepseste cu retinerea permisului pentru o perioada de 30-90 de zile, in cazul cursantilor, neacordarea de prioritate se pedepseste cu incheierea nefavorabila si brusca a examenului de conducere.

La fel de important este respectarea regulilor in zona statiilor de autobuz si a celorlalte mijloace de transport in comun. Apoi, la intâlnirea indicatorului STOP, indiferent de cât de liber este drumul, masina trebuie oprita in dreptul indicatorului, fara a-l depasi. Abia dupa aceea, se poate avansa pâna in punctul cu vizibilitate maxima.

La CEDEAZA TRECEREA, soferii nu trebuie sa opreasca masina, dar in schimb, trebuie sa ofere prioritate tuturor celor care se deplaseaza pe drumul prioritar. La trecerile de pietoni se ofera intotdeauna prioritate celor aflati pe sensul de mers si se reduce viteza intotdeauna pâna la evitarea oricaror pericole.

Atunci când se efectueaza o depasire, in conditiile in care traficul o permite, trebuie revenit pe banda 1. Desi acest aspect poate parea minor, politistii examinatori sunt foarte atenti la acest detaliu si depuncteaza de fiecare data când cei examinati nu circula regulamentar.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ