În perioada 22-28 iulie 2013 s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, într-o ambianţă academică oferită de Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, Şcoala de vară a Societăţii de Ştiinţe Istorice, ediţia 2013. Tema şcolii de vară a fost Predarea istoriei şi modelarea identităţilor multiple ale tinerilor europeni la începutul secolului XXI. Din judeţul Bacău a participat prof. Prisacariu Elena Mihaela de la Colegiul ,,D. Ghika,, din Comăneşti, membră a Societăţii de ştiinte istorice din anul 2008.

În cadrul activităţilor propuse de organizatori – Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai, Societatea de ştiinţe istorice din România – au avut loc prelegeri ale unor profesori de la universități străine și din țară, workshop-uri și dezbateri, urmate de o vizită la muzeul Universității „Babeș-Bolyai” și de un tur prin orașul vechi împreună cu istoricul și arheologul Radu Ardevan. La acestea s-a adăugat vizitarea unor obiective istorice reprezentative pentru oraşul Turda, respectiv Muzeul de istorie, cetatea Potaissa şi Salina, recent modernizată. Subiectele abordate au vizat atât relația dintre istorie și școală, cât și probleme mai largi cu privire la rolul identităților, culturilor și memoriei în ansamblul societății din trecut și de azi. Cursanții au avut totodată ocazia să descopere peisajul multicultural al unui oraș multietnic și multiconfesional.

Dintre cei care au sustinut prelegeri interesante amintim pe prof. univ. dr. Toader Nicoară, prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, prof. univ. dr. Rudolf Graf, dr. Dietmar Muller, prof. univ. dr. Virgiliu Bârlădeanu, prof. univ. dr. Mihaela Grancea, prof. univ. dr. Sorina Paula Bolovan, prof. univ. dr. Sorin Damean, prof. univ.dr. Cornel Sigmirean, prof. univ. dr. Călin Felezeu, prof. univ. dr. Borsodi Csaba, lector univ. dr. Szilard Toth.

PUBLICITATE

S-a evidenţiat faptul că prin participarea la această Şcoală de vară s-au deschis noi perspective şi imagini în vederea unei mai bune colaborări între profesorii de istorie din învățământul secundar și cadrele didactice universitare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ