* pentru lucrarile de reabilitare a strazii Stefan cel Mare s-au mai cerut o suta de mii de lei de la bugetul local, dar cererea a fost retrasa din cauza suspiciunilor unor consilieri locali

Sedinta extraordinara a Consiliului Local Bacau de ieri a inceput cu zâmbete, strângeri de mâna si atmosfera de vacanta, dar s-a transformat rapid intr-o tornada. Intrunirea parea o formalitate de maxim un sfert de ora, insa un amendament propus in ultima clipa de consilierul local Ilie Birzu a aprins vapaia.

El a cerut o sa se aprobe alocarea in plus a aproape o suta de mii de lei pentru lucrarile de la reteaua de apa de pe strada Stefan cel Mare. “Este nevoie de acesti bani pentru ca sa fie bransate blocurile la noua retea de apa instalata in zona. Au existat discutii intre Primarie si CRAB si s-a decis ca banii sa ii alocam noi, iar manopera pentru bransamente sa o suporte cei de la CRAB.

PUBLICITATE

Proiectul are finantare europeana, insa aceste bransamente nu erau trecute la cheltuieli eligibile, astfel ca trebuiesc facute din bugetul local”, a declarat pentru “Desteptarea” consilierul local Ilie Birzu. O prima surpriza a fost ca nimeni din Executivul Primariei, respectiv viceprimarul Radu Ababei sau secretarul Ovidiu Popovici, aflati la pupitrul sedintei, nu stiau nimic despre amendament si au ridicat mirati din umeri.

A doua surpriza a fost ca amendamentul nu avea obtinut nici un aviz de legalitate din partea compartimentelor Primariei, asa cum se cere. Drept pentru care, secretarul Popovici a cerut sa se faca o pauza de zece minute, pentru ca toata lumea sa se lamureasca ce e cu suta de mii de lei ceruta de Birzu si eventual sa se fie primite si avizele necesare din partea celor responsabili. Asa ca s-a deschis o sedinta in sedinta, in cadrul careia, pe holurile Centrului de Afaceri si Expozitii, responsabilii din Executiv, intre care directorul economic Clementina Vinerica, au discutat daca este oportun ca amendamentul sa intre la vot.

„Cum este posibil ca in ultima clipa sa apara un astfel de amendament, venit de la un consilier local, si nu de la membrii Executivului, care habar nu au despre ce este vorba? Nu s-a stiut de la bun inceput, din proiect, ca aceste bransamente sunt necesare si necesita cheltuieli?”, a spus consilierul local Gheorghe Huluta. „Asa s-au facut alocari suplimentare si la Pasarela Letea si uitati unde s-a ajuns. Veniti in sedinta total nepregatiti si ne puneti sa votam ceva care nu este in regula. Este o bataie de joc ce se intâmpla!”, a spus si colegul sau de partid, consilierul Dragos Stefan (UNPR), cu referire la ancheta DNA privind cheltuielile pentru modernizarea pasarelei.

„Ce m-a deranjat pe mine a fost ca membrii Executivului s-au aratat nestiutori referitor la aceasta suplimentare, astfel ca am iesit doar eu in evidenta, fiind cel care a promovat amendamentul”, a mai spus consilierul Birzu.
Intr-un final, supus atâtor presiuni si critici, Ilie Birzu si-a retras amendamentul, iar suta de mii de lei a ramas in bugetul local. Amendamentul va fi repus pe ordinea de zi intr-o sedinta viitoare, intr-un mod mai transparent.

25 de miliarde in plus pentru Thermoenergy

Cosilierul Dragos Stefan a cerut sa se faca publice sumele alocate la rectificarea bugetara. Viceprimarul Radu Ababei a parut insa iritat de interpelare si nu a raspuns concret la intrebare: „V-am pus la dispozitie documentele, iar lectii de matematica va dau in particular, daca este nevoie. Vom face o conferinta de presa si vom spune sumele”, a spus viceprimarul Ababei.

„Ne-ati pus la dispozitie o documentatie intinsa pe 175 de pagini, cu o expunere de motive in doua fraze, iar acum ar trebui sa votam. Sumele sunt publice, de ce nu le rostiti, sa le stie toti bacauanii?”, a intrebat consilierul Dragos Stefan, fara sa primeasca insa un raspuns. Ulterior, am aflat de la consilierul local Ilie Birzu, seful comisiei economice din cadrul Primariei, ca s-au alocat in plus 2,5 milioane de lei pentru o majorare de capital la Thermoenergy, 1,5 milioane de lei in bugetul Teatrului „Bacovia” si 1,1 milioane de lei pentru lucrari de reparatii si igienizari in institutiile de invatamânt din oras.

La promisa conferinta de presa a viceprimarului Radu Ababei s-ar putea lamuri cum de la jumatatea anului se aloca sume atât de mari, care nu au putut fi previzionate inca de la intocmirea bugetului, la finele anului trecut, lucru ce i-a nelamurit pe multi consilieri.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. nu aprobati fratilor bani pentru repararea strazilor ,a santierelor .a gropilor de oriunde din Bacau…..alocati pt hramuri si banchete ,ca asta ne trebuie ,in rest rabdare bacauani bine c-ati platit impozitele ca primiti in loc santuri ,gropi in plina strada ,praf si mizerie ….ca cei din CL n-au timp pentru treburile urbei….sunt plictisiti!!!

  2. Tipic pentru primaria lui Romica.
    Incepem o lucrare cu doi lei dupa care mai plusa pentru ca o serie de lucrari nu erau eligibile.
    Aceste plusuri sunt la voia domnilor. ASa a fost si pe Mioritei unde nu se marcheaza carosabilul pt ca trebuie alti bani deoarece proiectul initial nu cuprindea si aceste lucreri ( de la dl vice citire)

  3. Radu Bula asta nu a avut rezultate la scoala care sa-i permita sa treaca strada, daramite sa dea meditatii sau – culmea – sa fie viceprimar. Iar chelbosul ala burtos care a introdus cererea probabil ca venea dupa o paranghelie si i-a traznit sa faca o gluma.

  4. Bani mei, banii me cum isi bate joc Romeo de ei. Se folosec de noi cetatenii ca de vechii iobagi sa platim dari si ei sa le imparta dupa propriile lor interese nu dupa cele ale noastre. Lucrarile la termoficare si firma Thermoenergy sunt ambitia dictatorului Stavarache. El si-a propus dupa cum a spus in interviul la 1TV Bacau ca vrea ca CET Bacau sa fie unica si un model in tara chiar daca banii vor secatui bugetul Bacaului . Aceste ambitii bolnave au dus in jos Bacaul in mandatele lui Stavarache.

  5. tot ilie birzu e salvatorul.ce s-ar face bacaul fara el? Daca acest individ a ajuns sa dispuna si sa imparta bugetul local ,chiar ca ne meritam soarta.nu uitati,este un produs 100%.. marca stavarache.

  6. Chiar nu poate sa-l opreasca nimeni pe acest individ numit Romeo Stavarache? Omul are ambitii care trag orasul in jos, o mentalitate de om frustrat care nu a avut jucarii cand ara mic si care a transformat orasul in propria feuda. Lacheii lui din CL executa tot pentru ca Romeo e stapanul!

LĂSAȚI UN MESAJ