Săptămâna 1 – 7 august se află în calendarul OMS drept „SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A ALIMENTAŢIEI LA SÂN”. Cu acest prilej OMS doreşte să reamintească faptul că alimentarea sugarului la sân este un proces natural, fiind cea mai bună modalitate de a asigura nutrienţii de care acesta are nevoie.

Alăptarea reprezintă hrănirea la sân şi este fundamentală pentru sănătatea copilului şi foarte importantă pentru sănătatea mamei. Crează o legătură unică între mamă şi copil, constituind o dovadă de dragoste a mamei faţă de bebeluşul ei.

Mamele îşi alăptează copilul imediat după naştere, contactul între nou-născut şi mamă asigurându-i totodată confort termic, ocrotire, siguranţă şi reprezintă premiza legăturii profunde cu mama sa. Laptele de mamă este pentru copilul său nu numai o sursă de hrană ci şi o sursă de bucurie, o relaţie de dragoste unică, iar pentru mamă este o dăruire totală, împlinirea feminităţii.

Campania pentru anul 2013 are ca temă „Sprijinirea alimentaţiei la sân: Relaţie apropiată de mamă”, subliniind importanţa „consilierii reciproce, de la persoană la persoană”.

Scopul campaniei este de a încuraja alimentaţia la sân şi a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Alăptarea este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie. OMS recomandă ca alăptarea să înceapă în prima oră după naştere, ori de câte ori copilul doreşte (alăptare „la cerere”) şi să fie exclusivă până la 6 luni, putând continua şi după introducerea alimentaţiei diversificate până la vârsta de 2 ani.

Laptele matern asigură pentru sugar o serie de beneficii :
• este alimentul ideal pentru nou-născut şi sugar, asigurând o creştere fizică şi psihică echilibrată;
• este perfect adaptat posibilităţilor de digestie şi asimilare a organismului nou-născutului/sugarului;
• reprezintă singurul aliment care satisface în totalitate nevoile de creştere şi dezvoltare ale copilului în primele luni de viaţă, asigurând toate elementele nutritive – proteine, lipide şi glucide – necesare copilului precum şi proporţia echilibrată a acestora;
• are o mare valoare biologică conţinând enzime, anticorpi, vitamine, săruri minerale şi oligoelemente.
• previne malnutriţia;
• reduce riscul morţii subite;
• protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea lor.
• este steril (nu conţine microbi);
• are temperatura optimă;
• este mereu proaspăt, gata în orice moment, nu necesită preparare şi încălzire.
Pe termen lung:
• reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei
• reduce riscul alergiei şi al apariţiei astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni.
• favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii.
• asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă

Calităţile laptelui matern nu pot fi egalate de nici un alt preparat, natural sau artificial.
Alăptarea la sân prezintă şi pentru mamă o serie de avantaje :
 ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile post-partum.;
 atunci când este exclusivă împiedică apariţiei menstruaţiei, constituindu-se într-o metodă contraceptivă naturală;
 scade necesarul de insulină la mamele diabetice;
 ajută femeile să revină mai repede la greutatea dinaintea sarcinii;
 reduce riscurile apariţiei cancerului mamar, ovarian şi a osteoporozei postmenopauzale;
 are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne, realizeazând o legătură strânsă cu copilul;
 economie pentru familie;
 este mai comodă şi mai puţin obositoare;

Multe mame întâmpină dificultăţi la începutul alăptării, posibil durerea mamelonului sau temerea că nu au suficient lapte pentru copil, care se pot constitui în cauze ale evitării/întreruperii acesteia. La aceste motive se mai adaugă o serie de prejudecăţi – cum ar fi cele de ordin estetic (asimetria, lăsarea sânilor, etc), sau cele legate de statusul social sau profesional al mamei (femei de afaceri, cu o carieră cu largi implicaţii sociale, economice, artistice, etc). De aceea, mamele trebuie să beneficieze de sprijin în învăţarea şi promovarea alăptării la sân din partea cadrelor specializate, din experienţa altor mame, încurajarea din partea familiei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ