Primaria risca sa returneze UE peste 300.000 de euro

Un alt proiect cu fonduri europene derulat de Primaria Bacau, de aceasta data prin Directia de Asistenta Sociala, „alearga” sa prinda linia de finish pâna la 30 iunie.

Este vorba despre reabilitarea imobilului de pe strada Milcov 9, cu destinatia centru de cazare a persoanelor fara adapost. Desi in urma cu doua luni, conducerea directiei isi exprima optimismul ca lucrarile se vor incheia si se va taia panglica la acest obiectiv promis de ani de zile, realitatea sta cu totul altfel. „A fost sezonul rece când nu s-a lucrat. Constructorul a dat comanda de niste panouri exterioare, care sunt produse de o singura firma in România si asteapta ca acestea sa soseasca. In lipsa acestora, nu poate continua. Prin proiect, trebuie sa inlocuiasca peretii exteriori”, spunea Daniela Pozinarea, directorul Directiei de Asistenta Sociala, in urma cu doar doua luni.

PUBLICITATE

Am revenit si noi la ceea ce trebuia sa fie un santier in plina desfasurare, doar pentru a constata ca nu e nimic schimbat fata de vizita noastra precedenta, in urma cu doua luni. Usile sunt tot ferecate, in spatele cladirii este aceeasi mizerie de nedescris si, intre timp, a iesit verdeata. Un om al strazii si-a facut casa temporara intr-o baraca aparuta in apropierea cladirii.
Este greu de crezut ca in doar o luna si jumatate se va face restul lucrarilor, mai ales ca vorbim si de constructie.

„Contractul cu firma care a câstigat contractul a fost reziliat intrucât nu a respectat calendarul si nici nu si-a indeplinit obiectivele asumate. Acum, trebuie sa facem o expertiza tehnica pentru a vedea ce mai este de executat, dar nu este vorba de o lucrare mare. Speram sa se prezinte o firma la licitatie, ca sa finalizam proiectul”, a declarat Carmen Fifirig, sef serviciu in cadrul Directiei de Asistenta Sociala. Contractul reziliat a fost cel cu firma Moldo Energy Construct Bacau, pe ai carei reprezentanti am incercat sa-i contactam, dar nu am reusit. Conform ultimelor date fiscale facute publice, pentru exercitiul financiar 2014, societatea a avut o cifra de afaceri neta de aproape 2,2 milioane de lei si un profit net de aproape 24.500 de lei.

Societatea lucra, in 2014, cu 20 de salariati. Din informatiile celor de la Directia de Asistenta Sociala, societatea nu ar fi in insolventa.

Se pot pierde toti banii europeni

Faptul ca un proiect intârzie nu este un element de noutate. Dar, in acest caz, ca si al altor proiecte derulate cu bani europeni, daca modernizarea nu se incheie pâna in luna iunie, municipalitatea bacauana va fi nevoita sa returneze integral suma catre Uniunea Europeana, adica 1,4 milioane de lei. Deja la momentul la care consilierii locali au aprobat continuarea proiectului cu bani de la bugetul local se arata in motivare ca „firma responsabila de executia lucrarii nu a realizat in termenul contractului toate lucrarile necesare finalizarii, fiind in faza de executie cu penalitati”.

Transformarea fostului punct termic presupune lucrari complexe de arhitectura, rezistenta, instalatii, amenajari interioare si exterioare. La parter trebuie sa apara o zona de primire, una de servicii medicale, consiliere profesionala, una de servire a mesei. La etaj sunt compartimentate sase dormitoare, vestiare, dusuri, toalete.

Beneficiare ar urma sa fie 35 de persoane.

Ramâne de vazut daca si când se va finaliza proiectul.

Valoarea investitiei: 1,7 milioane de lei
finantare nerambursabila: 1,4 milioane de lei
Termen de implementare anuntat: decembrie 2014-februarie 2016

Pentru a nu pierde finantarea europeana, autoritatile si firmele contractante sunt obligate sa finalizeze Insula de Agrement, rebilitarea strazilor IL Caragiale si Milcov, proiectul „Creare si modernizare a spatiilor verzi”. Totodata, trebuie semnata receptia lucrarilor la strada Stefan cel Mare.

Proiectul de reabilitare a imobilului face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, care a mai inclus modernizarea Pasajului Letea si a podului, a Pasajului Moinesti si modernizarea Caii Moinesti, reabilitarea Caminului de batrâni.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. …care sunt urmarile rezilierii unui contract ? Firma respectiva zice pardon-scuzati si gata ?!! NU este oligatoriu sa se se depuna o garantie de buna executie inaintea semnarii contractului ?

    Sa tot semnezi contracte fara nici o penalitate….tara lu’ Papura Voda….niste nenorociti, nu firma ci aceia care au semnat contractul din partea primariei, evident.Oare in afara de Stavareche nu mai face nimeni puscarie, ha?

    Pana la urma se pare ca renteaza si puscaria, daca nu re recupereaza nimic din ce s-a furat, mita, etc. Pai, in cati ani de munca cinstita strangi banetul asta? Stai linistit 1-2 ani pe ici pe colo, ba chiar si acasa eventual – asta daca nu intervine o gratiere, o publicare de carte, samd – si gata, te-ai scos !

LĂSAȚI UN MESAJ