25 aprilie 2024
Actualitate„România în sărbătoare” la „Drăgan”

„România în sărbătoare” la „Drăgan”

La Școala Gimnazială Mihai Drăgan se întâmplă într-un an manifestări multe și meșteșugite, ce merită a fi povestite. În zilele de 28 și 29 noiembrie au avut loc evenimente „demne de drăgani” cum a spus o doamnă profesoară.

Astfel, joi, la ceasurile 12, sub îndrumarea profesorilor Didi Alistar, Atena Turbatu și Claudia Balan a avut loc activitatea – „1 Decembrie 1918- construcţie comună a strămoşilor” – o lecţie interactivă de istorie, cuvânt, cântare şi glorie. Mai exact, elevii mai multor clase, a V-a A,C, a VI- a C, a VII-a D; a VIII-a A, VIII a D au citit eseuri, au prezentat un PPT – „1 Decembrie 1918- ȋncununare a efortului national”, au cântat cântece populare și folk. La Biblioteca „Eugen Budău” a școlii, prin doamna bibliotecar Adriana Blaga, a fost organizată o expoziție de cărți de istorie –
„1 Decembrie 1918-Unirea tuturor românilor!” și o expoziție de desene a claselor V-VIII, a IV-a A, D – „Unirea-dorinţa seculară a românilor”!

La 16.15, clasele albinutelor, mămăruțelor și fluturașilor, împreună cu profesorii pentru învățământ primar Mihaela Bostan, Teodora Popa și Daniela Săndulache (consilier educativ) au întâmplat o adunare cu mic, cu mare, în “piața sfatului”, la curtea Cancicovului, unde glasuri de copii au voit a slăvi România. Horă mare se făcu, toți în suflet se uniră când “dulcele” nume rostiră. Mai stătură ce stătură pe-nserat, în „bătătură” să guste moldoveneşte o fasole ca-n poveste, pregătită de părinţi pentru-ai lor copii cuminți. Această activitate, „România în prag de sărbătoare”, face parte din proiectul județean „Gândim și simțim românește” (proiect aflat la ediția a III-a și care se desfășoară ȋn parteneriat cu 15 unități școlare din Bacău, Vrancea, Neamț, Buzău, Galați și Mureș) și a fost susținută atât de întreg colectivul de cadre didactice împreună cu elevii și părinții acestora , cât și de direcțiunea școlii prin director Luminița Huțuțui și directorii adjuncți Alina Drăgoi și Floretina Mănăilă, în curtea structurii G. M. Cancicov.



A doua zi, vineri, tot la Școala structură G.M.Cancicov a avut loc Șezătoarea „România în prag de
sărbătoare”, cu invitați pe cinste: clasa a IV-a de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu“, Lespezi, com. Gȃrleni (coordonator Sorina Ghiurca), Colegiul Economic “Ion Ghica“, Bacău, elevi din clasele
a XI-a G, a XII-a E, a XII-a G și Asociația de Tradiții Militare Romȃnești “Regimentul 3 Artilerie 1877“, coordonată de domnul colonel Stelian Cojocaru.

“Actorii în devenire, elevii din Lespezi, Gârleni, au arătat că cine nu-și cunoaște istoria nu poate fi un român adevărat. Cu maximă atenție, spectatorii claselor invitate au fost martorii unei lecții autentice de istorie. Oaspeții, elevii clasei a IV-a de la Școala Lespezi, Gârleni au demonstrat prin muzică folk și teatru că sentimentele nu se învață, ci se trăiesc, iar elevii Colegiului Economic „Ion Ghica”, coordonați de doamna profesoară de istorie Marinela-Lăcrămioara Mihăilă, au prezentat uniforma de infanterie si de aviator din Primul Război Mondial precum și steagul și însemnătatea acestuia”, a spus Luminița Todirică, profesor învățământ primar.

„Vocile cristaline ale copiilor, stegulețele fluturând și inimile pline de iubire pentru țara lor au fost motorul activităților din cadrul proiectului „Gândim și simțim românește”. Cu multă dăruire, dascălii îi învață despre istoria neamului românesc, le cultivă dragostea pentru glia strămoșească și îi pregătesc pentru viitor. Cu mult drag(ani) urăm – La mulți ani, tuturor românilor! La mulți ani, România!” – a precizat Luminița Huțuțui,directorul Școlii Mihai Drăgan.

Alina Drăgoi, director adjunct, Școala Gimnazială „Mihai Drăgan”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri