Donovan Dive, clasa a XII-a – profil Stiinte Sociale, si de Florence Blondiaux, clasa a XI-a – profil Arhitectura, ambii de la Séminaire de Floriffe din Belgia. Georgiana Baciu de la clasa a XII-A G si Madalina Comorasu – de la XI-a C.

Urmeaza Claudia Elena Lupu – eleva XI-a H si Andreea Anutei – eleva XI-a E. Primii doi au venit tocmai din Belgia pentru a studia trei luni in Colegiul National “Vasile Alecsandri”. Urmeaza alte doua eleve ale colegiului care abia s-au intors din Carpentras, oras situat in sudul Frantei, unde trei luni au invatat la Lycée Agricole “Louis Giraud”.

Ultimele doua eleve se pregatesc sa plece in Belgia, tot pentru trei luni. Sase elevi, sase bursieri intr-un mare proiect Comenius “Stranhece”, care a ajuns la ora bilantului.

Despre diferente si prietenii

In amfiteatrul colegiului s-a organizat, marti, o intâlnire cu elevii implicati in acest proiect, cu profesorii coordonatori, pentru un dialog intre generatii, intre sisteme diferite de invatamânt, intre culturi si traditii din cele 7 tari implicate: România (Bacau), Italia, Spania, Franta, Belgia, Bulgaria, Grecia. Un proiect in care s-au implicat peste 1.500 de elevi in diferite activtati comune si 15 profesori. Un proiect care a avut ca obiectiv principal cunoasterea reciproca a statelor partenere.

Surpriza cea mare a venit din partea elevilor belgieni care au prezentat, in limba româna (invatata in timp record), o parte din experienta lor traita in Bacau, in Colegiul National “Vasile Alecsandri”. Au trecut cu greu de barierele lingvistice, iar acum, la despartire, au declarat amândoi sinceri ca “sigur vom reveni in Bacau, pentru ca lasam aici o parte din inima noastra”. Am intânit diferente majore intre sistemul nostru de invatamânt si cel de aici, dar si prieteni dragi, profesori dedicati, colegi simpatici.”

Si Georgiana Baciu, impreuna cu Madalina Comorasu au prezentat experienta lor traita in Franta, orarul infernal de acolo, dar si ce au invatat, cum s-au pregatit, ce au realizat. “A fost cea mai frumoasa experienta traita de noi pâna acum”, au concluzionat amândoua.

Proiectul continua prin plecarea altor doua eleve de la “Alecsandri”, Claudia Elena Lupu si Andreea Anutei, la Séminaire de Floriffe din Belgia, incepând cu luna ianuarie a anului viitor.
Proiectul “Sur la trace du notre heritage culturel en Europe” – Stranhece s-a derulat pe o perioada de doi ani, fiind coordonat de prof.consilier scolar Lidia Blidariu.

„Am ales aceasta zi pentru o retrospectiva a proiectului intrucât toti cei sase elevi care au primit burse individuale sunt impreuna aici, in colegiul nostru.”
prof. Liliana Aflorei, director CN “V.Alecsandri”PUBLICITATE