La sfârșitul anului trecut a fost publicată hotărârea privind procedura de expropiere pentru reabilitarea străzii Aeroportului. În aceeași perioadă se publica lista imobilelor care urmau a fi expropiate, dar și planul topografic ce conține coridorul de stradă care vizează terenurile cu sau fără construcții care se află pe ambele părți ale străzii Aeroportului.

Totodată imobilele, terenurile cu sau fără construcție care se desfășoară între intersecția străzii Aeroportului cu strada Republicii și până la intrarea în Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău sunt înscrise în aceeași procedură.

Strada Aeroportului din cartierul Aviatori este una tranzitată zilnic de sute de oamenii, care doresc să plece din oraș sau de cei care vin aici, iar modernizările finalizate la singurul aeroport existent în Bacău au atras implicit după sine și o modernizare a străzii pe care este amplasat. Consilierii locali au votat anul trecut această modernizare, dar și suma care se va lua din bugetul local pentru ca obiectivul de investiții să fie atins.

Primul pas însă, după studiul tehnic este etapa de expropiere a celor care dețin un teren, un imobil sau o construcție în zona destinată noii structurii rutiere. Lista imobilelor proprietate privată care vor fi afectate însumează un total de 22 de propietari, din care șase nu au fost indentificați. Pentru aceștia municipalitatea băcăuană va scoate din bugetul local suma de 559. 653 de lei.

Situația actuală a străzii Aeroportului

La ora actuală strada este configurată pe două benzi de sens pe lungimea de 532 m, iar autoritățile spun că acestea nu sunt suficiente pentru a asigura condiții optime de trafic. Pentru a se putea realiza o reabilitare la nivel unitar și funcțional s-a realizat deja un studiu tehnic menit să identifice cu exactitate situația rețelelor de alimentare cu apă, dar și de canalizare aferente străzii care ar putea fi modernizate dacă situația drumurilor ar impune acest lucru.

Câte două benzi pe sens, dar și o nouă structură rutieră

Proiectul prevede supralărgirea părții carosabile a străzii cu patru benzi, desfacerea utilităților existente, dar și o serie de noi amplasamente care se vor afla la adâncimi diferite care vor implica desfacerea în totalitate a structurii rutiere existente. Înainte realizării lucrărilor proiectate propriu-zise se menționează că sunt necesare lucrări pregătitoare, realizate în prima etapă a derulării investiției pentru pregătirea stratului suport a lucrării de bază.

După lucrările respective se va amenaja stuctura rutieră proiectată, apoi se vor realiza trotuarele, intersecțiile cu străzile laterale, dar și lucrările de amanajarea a trecerii la nivel cu calea ferată. Siguranța circulației se va face prin semnalizarea rutieră corespunzătoare. În ceea ce privește termenele de începere și de finalizare a lucrărilor autoritățile speră să se desfășoare cât mai repede.

„Eu sper să avem o licitație care să decurgă repede și spun că în maximum trei luni de zile să avem un constructor. Ca termen de finalizare este precizată o perioadă de aproximativ 8 luni.” – a spus Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău

„ S-au derulat o parte din proceduri, componenta financiară debia acum începe. După aprobarea banilor alocați se vor demara restul procedurilor. S-au mai făcut demersuri și în ceea ce îi privește pe proprietarii neindentificați și am luat toate datele necesare de la Registul Comerțului, de la Oficiul de Cadastru și în baza lor am reușit să stabilim valoarea de despăgubire.”
Cosmin Necula primarul municipiul Bacău

Alte articole