luni, 15 decembrie 2025

Protectia Consumatorilor face curatenie prin retetele brutarilor

De saptamâna viitoare, toata pâinea valorificata pe piata va trebui sa contina doar un singur colorant – E 150 a-d, caramelul. Masura este prevazuta intr-un ordin al Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

In acest fel, autoritatile vor sa faca ordine pe piata brutarilor. Potrivit normativului, „produsul de panificatie este cel obtinut prin framântarea, fermentarea si coacerea în conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori în amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare iodata, cu sau fara enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fara alte adaosuri”.

“Exceptie vor face produsele de panificatie cu umpluturi, cum ar fi cornul umplut cu crenvursti. De pe 15 ianuarie, va fi exclus din compozitia produselor de panificatie orice fel de coloranti. Va fi admis doar E 150 a-d, respectiv zaharuri si melase caramelizate, in pâinea din malt”, a precizat Alin Nastase, seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau.



De altfel, notorii sunt numeroasele cazuri când numerosi producatori falsifica si in prezent retetele de pâine, introducând in compozitie si alte elemente in afara de simpla faina neagra (cenusa, pudra de cacao etc), menite sa ofere aspectul inchis al apreciatei pâini cu fibre naturale. Tot de saptamâna viitoare, etichetele pâinii ajunsa pe rafturi vor trenui sa cuprinda si pretul pe kilogram, nu doar pe bucata.

[HIDEPOST]

“In plus, scaderile acceptate ale cantitatii nete pentru produsele de panificaţie datorate pierderii de umiditate pe durata de valabilitate vor fi si ele modificate. La pâinea cu o greutate de pâna la 300 de grame se va admite o diminuare de 8 la suta, iar la cea de 301 pâna la 500 de grame – 6 la suta.”
Alin Nastasa, sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor

Totodata, scaderea admisa va fi de 4 la suta la pâinea cu o greutate cuprinsă între 501 si 1.000 de grame si peste 4 la suta la pâinea cu o greutate mai mare de 1.000 de grame. Mai mult, pâinea si produsele de panificatie vor putea avea orice cantitate doreste operatorul economic. In prezent, pâinea are obliogatoriu minimum 300 de grame, cresterea gramajului fiind permisa numai din 100 în 100 de grame.

La final, mai retinem ca, in luna decembrie, comisarii Protectiei Consumatorilor Bacau au controlat 17 producatori de pâine la care au gasit numeroase nereguli. In acest context, s-a impus aplicarea de 13 amenzi si 10 avertismente, valoarea totala a sanctiunilor depasind 23.000 de lei (230 de milioane de lei vechi). Asta dupa ce, in luna precedenta, cei 31 de comercianti si producatori din panificatie verificati au fost amendati cu un total de aproape 50.000 de lei (jumatate de miliard de lei vechi).
[/HIDEPOST]



spot_img