383 de cetateni din Brustruroasa, urmasi ai eroilor din al Doilea Razboi Mondial, asteapta de aproape cinci ani sa fie pusi in posesie, pe o suprafata totala de 1.382 de hectare.

Ei au hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila, cu titlu executoriu, care, insa, nu a fost pusa in aplicare. Aceeasi suprafata de padure a fost câstigata in instanta de urmasul boierului ND Ghica, nepotul Paltin Sturdza.

Acesta va primi 42 de mii de hectare, care se intind pe toata Valea Muntelui, de la Comanesti la Ghimes Palanca. Potrivit noilor reglementari legale, stipulate in legea 165/2013, toti isi vor primi padurile – urmasii familiei ND Ghica pe vechile amplasamente, iar cei ai veteranilor de razboi, in padurile ce apartin statului.

Primarul e de partea lor

Punerea lui in posesie a urmasului familiei boieresti va schimba radical viata comunitatilor din regiune, bazata in mare parte pe exploatarea lemnului. “Oamenii sunt foarte nemultumiti. Vor protesta in curând fata de nerespectarea hotarârii judecatoresti din 2008, care este definitiva si irevocabila.

Desi instanta le-a recunoscut dreptul de proprietate asupra padurii, Directia Silvica a refuzat sa transmita amplasamentele pentru punerea in posesie si eliberarea titlurilor”, a spus primarul din Brusturoasa, Sorin Atonoaie.

Tot edilul mai afirma ca oamenii sunt nelinistiti de decizia recenta a instantelor de retrocedare a tuturor mosiilor familiei Ghica, dupa un act de la jumatatea secolului al XIX-lea. “Au aflat ca Paltin Sturdza a câstigat toate padurile si au inteles situatia. Dar si ei au dreptul de a primi padure. Urmasului familiei Ghica i s-au retrocedat toate terenurile, dupa un act de partaj din 1872, chiar daca ulterior o parte au fost gajate la banci. Deja am primit o solicitare de a le pune la dispozitie padurea”, a mai spus Atonoaie.

Subprefectul Dorian Pocovnicu clarifica lucrurile: “In scurt timp, toti isi vor primi padurea!”
Subprefectul Dorian Pocovnicu, responsabil pe aplicarea legilor fondului funciar in judetului Bacau, afirma ca toti cei care au fost validati de instante si de comisia de fond funciar isi vor primi terenurile forestiere.

Mai mult, finalizarea litigiului cu Paltin Sturdza conduce inevitabil si la punerea in posesie a celor 383 de proprietari din Brusturoasa. “Sunt alaturi de acesti cetateni, care au drept la padure. In cazul de fata a existat un litigiu complex (n.r cu urmasii lui ND Ghica), care a blocat punerea in posesie si eliberarea titlului pentru proprietarii din Brusturoasa. Prin noua lege 165/2013, toti isi vor primi dreptul la proprietate in natura”, a spus subprefectul Dorian Pocovnicu.

Mircea Merticaru


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ