Candidatii care au promovat Bacalaureatul anul acesta primesc adeverinte in locul diplomelor de bacalaureat pe care Ministerul Educatiei intentioneaza sa le tipareasca la Imprimeria Nationala, dupa ce DNA a demarat o ancheta privind monopolul unei companii private pe aceasta activitate.

Problema a aparut dupa ce procurorii anticoruptie cerceteaza modul in care compania Romdidac, ce functiona pâna in 1989 ca directie in Ministerul Invatamântului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele scolare si universitare.

In acest context, Ministerul Educatiei a emis un ordin prin care toti absolventii de clasa a XII-a, care au promovat Bacalaureatul 2014, primesc de pe 14 iulie adeverintele care atesta acest fapt si care pot fi utilizate atât in tara, cât si in strainatate, pentru inscrierea in institutiile de invatamânt superior, fara riscul de a fi respinse.

Mai mult, toate universitatile din România au luat act de aceasta situatie, iar Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinta emis de inspectoratele scolare românesti catre baza de date a retelei internationale ERIC – NARIC.

Prin intermediul acestei retele, creata de Uniunea Europeana, Consiliul Europei si UNESCO, se comunica toate informatiile in materie de recunoastere si echivalare a documentelor oficiale emise de institutiile statelor si de alte institutii de invatamânt. Adeverintele eliberate acum au o valabilitate de 12 luni.

„Nu cred ca o sa ne afecteze foarte mult aceste decizii. Important este ca Ministerul Educatiei a venit cu precizari clare privind recunoasterea adeverintelor. Eu sunt deja admisa la o universitate din Marea Britanie, dar am un coleg care a aplicat in Danemarca, deja si-a legalizat actele, iar acum trebuie sa o ia de la capat, cu noile documente.”
Ioana Mare, absolventa 2014 a Colegiului National „Gh.Vranceanu”PUBLICITATE