O delegatie de tineri din Oberhausen Germania, coordonati de profesorii Markus Barten si Venere Fanutza, participa in aceste zile la activitatile proiectului MULTI, derulat de Scoala Gimnaziala „Spiru Haret”, un proiect cu o istorie de 7 ani. „Suntem acum gazdele acestor tineri, inca de la sfârsitul lunii trecute.

Este un proiect care cuprinde intâlniri si activitati diverse, ce se desfasoara cu tineri din 14 tari ale lumii: Germania, Anglia, Italia, Spania, Polonia, Baschkortostan, Estonia, Israel, Turcia, Ucraina, Letonia, Chile, China si România. Din doi in doi ani, activitatile MULTI se desfasoara in Germania, unde se reunesc toate tarile amintite, iar in anii intermediari, tinerii germani devin oaspetii celor pe care i-au gazduit in anul anterior.

Acum, avem onoarea de a fi gazde pentru 11 copii din Germania”, a explicat prof. Oana Briahna, coordonatorul proiectului. Timp de doua saptamâni, cât dureaza aceasta vizita anul acesta, participantii au fost deja implicati in ateliere de pictura (tema „Pacea”, cu desene ce vor fi expuse intr-o expozitie internationala care va avea loc in Oberhausen), excursii la Ocolul Silvic Casin, la Cheile Bicazului, s-a organizat pentru ei o vizita la Aerostar Bacau (unde tinerii au vazut cum se asambleaza piesele de avion, au intrat in cabina pilotului si au simulat un zbor de pe scaunul acestuia), s-au intrecut in competitii de judo, inot si rafting.

„Lupta cu rachetele” pe terenurile SCM Bacau

Joi, dimineata, pe 9 iulie, echipa MULTI s-a aflat pe terenurile de tenis ale bazei Sport Club Municipal Bacau, la o „lupta cu rachetele”, dupa cum au spus.

„Sunt incântati de tot ce au vazut pâna acum in România si in Bacau, se pregatesc intens pentru activitatile de weekend, când se va si finaliza proiectul, pe 12 iulie. Vom incheia cu o vizita de doua zile in Bucuresti, unde vom participa la un atelier de olarit la Muzeul Satului si vom intra in Casa Poporului.

Am avut bucuria de a prinde, in Neamt, la Cetatea Neamtului, si sarbatorile orasului, unde oaspetii nostri, dar si copiii bacauani, au vazut obiceiurile si traditiile mestesugarilor de altadata, s-au imbracat in armuri si au facut poze. Multumim in primul rând familiilor acestor tineri, care se implica an de an in toate aceste activitati, dar si firmei Dedeman, care ne-a sustinut in desfasurarea proiectului, Directiei Silvice, Primariei Bacau si a altor sponsori”, ne-a declarat si prof. Cristina Cristea, cadru didactic tot de la Scoala „Spiru Haret”, care coordoneaza proiectul, ce are ca scop principal dezvoltarea personala a copiilor implicati, aprofundarea cunostintelor in limba engleza (limba oficiala a intâlnirilor), a celorlalte limbi din tarile partenere, cunoasterea si intelegerea comportamentelor, modului de gândire si aspiratiilor tinerilor de alte culturi si, nu in ultimul rând, stabilirea unor relatii de prietenie si colaborare intre acesti tineri, in perspectiva unor viitoare studii comune, cariere sau locuri de munca pe alte meridiane ale lumii. Ce urmeaza? Anul viitor, in august, o noua vizita. De data aceasta delegatia bacauana va fi oaspete in Oberhausen si participanta in alte si alte activitati.

„Sunt pentru prima data in România, in Bacau. Sunt impresionat de buna organizare a proiectului, de programul activitatilor, de ospitalitatea familiilor gazda. Abia astept sa-mi iau «revansa» anul viitor, când noi vom fi gazda pentru acesti copii minunati.”
Markus Barten, coordonatorul delegatiei din Germania

„Noi am aflat de la sora noastra mai mare de acest proiect. Ea a fost acum doi ani aici, i-a placut foarte mult si am vrut si noi sa traim live aceste activitati. Am vrut sa cunoastem personal românii, care sunt foarte ospitalieri. Am apreciat si bucataria autohtona, in special costitele de porc cu cartofi taranesti, ciorba de burta, supa de peste si mamaliga cu brânza.”
Malte si Elena Alter


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ