28 martie 2024
ActualitateProiectul ERASMUS+ „L´amitie en partage”, un succes al Școlii „Alexandru cel Bun”

Proiectul ERASMUS+ „L´amitie en partage”, un succes al Școlii „Alexandru cel Bun”

Pentru cadrele didactice și elevi, proiectele și programele europene au devenit în ultimii ani o modalitate foarte interesantă și utilă de a-și dezvolta formarea continuă, într-un cadru modern, inspirat din bunele practici ale altor țări europene. ERASMUS+ este un program european destinat schimburilor de elevi, care oferă numeroase oportunități de învățare și dezvoltare atât acestora, cât și cadrelor didactice. De un astfel de program s-a bucurat și un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun” Bacău, care în perioada 22-28 martie 2018, însoțiți de cadrele didactice, au participat la o mobilitate în Sardinia, Italia. Proiectul ERASMUS+ „L´amitie en partage” se derulează pe o perioadă de doi ani, respectiv 2017-2019, a debutat anul trecut în toamnă și are ca țări partenere Macedonia – două școli diferite, Polonia, Bulgaria, Italia și România, țara noastră fiind coordonatorul principal al proiectului.

În Sardinia am ajuns după un zbor lung și obositor, fiind nevoiți să parcurgem două segmente de zbor, Bacău – Roma și Roma – Alghero (estul insulei), iar apoi cu mașina Alghero – Bosa (vestul insulei). Am fost primiți cu căldură la școală, respectiv Institudo Compresivo di Bosa chiar dacă vremea a fost ploioasă, rece și cu mult… vânt.

Ca profesor participat la un alt proiect ERASMUS+, pot să spun că elevii aleși în acestă mobilitate, au fost elevi care stăpânesc bine limba franceză sau engleză, s-a încercat atunci când au fost selectați, ca ei să fie caractere diferite, dar care să se integreze destul de rapid în grup. Elevii au fost foarte apreciați de către toți participanții la proiect, ei fiind punctuali, buni vorbitori de limbă franceză sau engleză și dornici să se implice în toate activitățile organizate.



Elevii au participat la diverse activități precum workshop-uri, în cadrul cărora au discutat sau au realizat diverse materiale, chestionare, desene, postere, însă au fost organizate și mai multe activități în aer liber. Am vizitat Alghero și împrejurimile sale, Castelul Malaspina din Bosa, precum și o plimbare cu vaporașul pe râul Temo din Bosa, șantierul arheologic al unui oraș roman de la Tharros, Oristano, Muzeul de arheologie din Macomer, Casa Muzeu – Tiu Virgiliu din Suni, Casa Deriu și Nuraghenani din Tresnuraghes, zona cu peisaje de o rară frumusețe și sălbăticie de la Torre di Foghe, școala din Montefierro. Am fost deosebit de atrași de Nuraghe care sunt niște construcții tipice ale arhitecturii preistorice din Sardinia. În general sunt construcții conice în formă de turn medieval construite din blocuri masive de piatră și dispuse în mod normal în zone cu o largă vedere panoramică. Clădirile respective nu dispun de fundație, dar totuși sunt stabile, stabilitatea lor fiind dată de dispunerea blocurilor de piatră, care uneori cântăresc câteva tone. Unele din aceste Nuraghi au o înălțime de aproape 20 de metri și se găsesc în număr mare, fiind cunoscute în prezent 8.000 de Nuraghi în Sardinia.

În prima zi, pentru ca elevii să se cunoască, fiecare țară a prezentat un material în PowerPoint despre țara respectivă, personalitățile ei marcante, dar și prejudecățile dominante. Apoi au fost prezentate jocuri și dansuri specifice, precum și diverse gustări tradiționale, care au fost foarte apreciate de către întregul grup.

Ce-i învăță Erasmus-ul pe elevi? Că nu trebuie să le fie frică de ideea că ei pot fi un punct în mijlocul unei imensități, deoarece punctul este acela care face diferența. Daca vă întrebați ce reprezintă Erasmus, programul este șansa prin care poți să-ți demonstrezi că barierele intelectuale nu sunt decât un mit; este bucuria de a trăi; este suma tuturor acelor momente care își vor lăsa amprenta pe sufletul tău. Este tabloul clipelor speciale al adolescenței lor. Această experiență le-a oferit participanților, momente de neuitat în viață!
Prof. Angela Leibu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri