Reclamatiile unor consumatori, nemultumiti ca anumite suplimente, menite sa creasca performantele sexuale, nu au avut efectul asteptat, i-au condus pe anchetatori la o adevarata retea care distribuia produse falsificate.

DIICOT s-a sesizat din oficiu, in 2013, cu privire la constituirea unui grup infractional organizat care achizitiona si comercializa produse contrafacute de tipul suplimentelor alimentare destinate cresterii performantelor sexuale, cu risc mare de a pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Sase persoane, din Bucuresti si Bacau, si o societate comerciala au fost trimise in judecata, fiind acuzate ca au pus in circulatie ilegal suplimente alimentare falsificate – Maraton Forte si Entran Forte, pe care s-a mentionat in fals numele producatorului si au fost vândute sub marci identice cu cele inregistrate de SC Parapharm SRL Hunedoara, respectiv SC Ozone Laboratories Pharma SA(societate absorbita de SC Labormed – Pharma), inducând astfel in eroare beneficiarii si facând concurenta neloiala titularilor marcilor.

Produsele, daunatoare sanatatii, erau distribuite in Bucuresti, Bacau, Galati si Sibiu. Membrii gruparii, spun anchetatorii, cumparau din China suplimente alimentare cu o compozitie chimica asemanatoare unor produse comercializate sub branduri renumite – Maraton Forte, Entran Forte, contrafaceau ambalajele dupa modelul celor autentice si vindeau produsele catre diversi agenti economici de profil (farmacii). Liderul gruparii ar fi, conform rechizitoriului, Adrian B., administrator al SC BBM Impex Bucuresti, societate ce desfasura activitati de import si comercializare pe piata româneasca de produse farmaceutice si parafarmaceutice.

Acesta si-a format, cu timpul, o adevarata retea de distributie a suplimentelor contrafacute, spun procurorii. Maraton Forte se vindea en-gros la preturi intre 22 si 35 lei/cutia, apoi era revândut cu 35-45 lei/cutia, urmând ca, in final, sa ajunga in farmacii la preturi intre 65 si 85 lei cutia, net inferioare celui de piata – circa 160 lei cutia. Pacaliti de pret, oamenii au cumparat produse falsificate, dar s-au intors in farmacii sa faca reclamatii, dezamagiti fiind ca suplimentele nu au avut niciun efect.

Adrian B. sustine ca a aflat ca suplimentele sunt contrafacute de-abia in momentul in care s-au facut perchezitii. Pâna in prezent, doar unul dintre titularii marcilor s-a constituit parte vatamata in proces – Labormed – Pharma Bucuresti, prejudiciul suferit de firma, ca urmare a comercializarii de produse falsificate sub marca Entran, fiind estimat la 937.111 lei.

Specialistii care au analizat continutul suplimentelor spun ca riscurile pentru sanatate sunt cu atât mai mari cu cât produsele pot include substante nedeclarate, dublând astfel cantitatea de substanta farmaceutica activa ingerata de consumator. In continutul produselor contrafacute s-au gasit si substante prezente in medicamente (Viagra), desi acestea erau prezentate drept suplimente alimentare.