Ciupercile de padure incep sa apara prin pietele bacauane, dupa ce o vara intreaga, din cauza secetei crunte, aproape ca nu gaseai un…picior din pretioasa delicatesa culinara. Comerciantii ambulanti speculeaza situatia si „arunca” pe piata ciuperci, evident, la preturi mari pentru majoritatea gospodinelor care ajung in fata tarabelor.

Maria, de 30 de ani, e din Berzunti, zona cunoscuta prin abundenta ciupercilor. A asezat pe taraba o gramada mare de ghebe. „Suntem 10-11 persoane care am cules câte un kil-doua si vindem cu totii la gramada asta. Nu sunt ghebe, pentru ca a fost seceta. Daca ar mai ploua ceva, poate o sa fie ghebe, daca nu, n-o sa mai manânce lumea”, explica tânara vânzatoare. Asa ca se gasesc ghebe la 12 lei kilogramul, dar si hribi, cu 25 de lei kilogramul.

La asa „oferta”, lumea vine, intreaba si…merge mai departe. Gramezile uriase de ciuperci par incremenite, la jumatate de ora abia „disparând” câte un kilogram-doua in plasele clientilor.

PUBLICITATE

„E mult, maica. Dublu, aproape. Anul trecut, gaseai si cu 6-7 lei kilogramul. Pai, daca iau un kilogram de carne, tot 12 lei dau, dar macar fac o oala de sarmale si manânc o saptamâna. Dintr-un kil de ciuperci, nu ramâi decât cu jumatate, dupa ce le cureti”, spune tanti Mimi, o pensionara de 72 de ani. Mai departe, un alt grup de culegatori incerca sa „scape” de gramezile brumarii de ghebe, fara prea mare succes, desi cere un pret de „doar” 10 lei pe kilogram.

Nea Mircea Bodu e „aproape” pensionar, ii mai trebuiau 2 ani, dupa ce a lucrat 18 ani in chimie, in grupa I de munca. In 2000, a iesit cu ordonanta, primind de la patronul Ioan Nicolae, 13 salarii compensatorii. Pâna il va scoate statul la pensie, isi mai rotunjeste veniturile, culegând ce se gaseste prin natura, de la ciuperci la fructe de padure. A venit din zona Piatra Neamt, mai exact din Piatra Soimului, lânga Roznov-Savinesti.

„Le-am cules de la Vatra Dornei, unde a plouat destul de bine, de aia sunt ghebe. Dar, m-am cam pacalit ca am venit aici. Mai bine se dau in Piatra Neamt, cu 12-13 lei. Am zis ca fac o afacere daca le vând in Bacau. Motorina consumata aiurea”, se plânge nea Mircea. Cert este ca, pentru mai toti bacauanii amatorii de ciuperci de padure, aparitia acestor produse pe pietele taranesti este destul de neobisnuita, in conditile in care abia spre sfârsitul lunii septembrie incepe sezonul ghebelor. Asa ca lumea mai asteapta, in speranta ca vor veni cu preturi ceva mai prietenoase.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ