Romeo Stavarache

Municipiul Bacau are din nou primar ales in functie, dupa ce starea de arest la domiciliu pentru Romeo Stavarache a fost ridicata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Practic, acesta s-ar putea intoarce la birou, dar pâna atunci, Romeo Stavarache a trecut din starea de arest direct in concediu de odihna, pe care si-l petrece tot acasa.

Am incercat pe diverse cai sa intram in legatura cu acesta, dar a fost imposibil de vorbit cu dumnealui. In schimb, persoane apropiate acestuia ne-au spus ca primarul nu doreste, deocamdata, sa faca declaratii publice si vrea o perioada de repaus. Oricum, odata intors la Primarie, el nu va avea voie sa intre in legatura cu anumite persoane care au legatura cu dosarul sau. Prin natura functiei, el ar putea da ochii cu persoane care au facut declaratii impotriva sa in fata procurorilor, printre acestia fiind administratorul unei importante firme de constructii din oras, cu care Primaria are in derulare contracte, sau administratorul firmei de salubritate.

Pe linie politica, primarul ramâne deocamdata suspendat din functia de sef al liberalilor din judet. In cadrul organizatiei sunt destule voci care s-au ridicat impotriva sa, iar opinia este ca Romeo Stavarache nu ar mai dori sa se intoarca pe pozitia de lider politic. Sefia liberalilor bacauani este acum la deputatul Palar, co-presedinte al noului PNL.

„Domnul Stavarache isi va relua atributiile de primar, iar situatia sa politica inca nu s-a discutat. In primul rând, conteaza optiunea dumnealui privind viitorul sau politic. In functie de aceasta, s-a putea discuta despre situatia sa in Biroul Politic National”, a declarat deputatul Ionel Palar, copresedintele organizatiei judetene a PNL.

“Are voie sa intre in primarie, dar nu are voie sa ia contact nici in mod direct, nici la telefon cu doi dintre angajatii institutiei care sunt martori in dosar”, a declarat Doinita Boana, avocata lui Romeo Stavarache. Ea mai precizat ca Romeo Stavarache se gândeste la posibilitatea de a-si muta biroul in cladirea fostei Biblioteci Judetene tocmai pentru a nu exista suspiciuni privind incalcarea conditiilor obligatorii ale controlului judiciar.

Alaturi de primar, instanta a mai dispus eliberarea din arestul la domiciliu si a afaceristului Liviu Goian. Celalalt personaj din acest caz, Liviu Cenusa, ramâne in stare de arest fiindca nici macar nu a contestat la instanta masura arestului.

Eliberarea lui Stavarache aduce modificari si in structura de conducere a Primariei. „Din punct de vedere procedural, eu nu voi mai avea atributii de primar si ma intorc pe functia de viceprimar, domnul Radu Ababei ramâne de asemenea viceprimar, iar domnul Iulian Stoican, care a avut atributiuni de viceprimar, se intoarce la calitatea de consilier local. Personal, nu am vazut cererea de concediu a domnului Stavarache si nu stiu când se intoarce efectiv la lucru”, a declarat viceprimarul Vasile Tescaru, cel care pâna ieri a avut atributii de primar al Bacaului.

La ultima sedinta a Consiliului Local, de vinerea trecuta, fusese adoptata o hotarâre prin care se lua act de ordinul prefectului, privind suspendarea din functie a primarului. Lucrurile s-au schimbat insa si in aceasta privinta. “Nu trebuie anulat ordinul de suspendare deoarece acesta era emis pentru perioada de arest la domiciliu stabilita de instanta. Odata cu emiterea unei noi masuri, nu mai exista ordin de suspendare”, a explicat Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau

Interdictiile lui Stavarache

Romeo Stavarache este acuzat de cinci infractiuni de luare de mita. Procurorii sustin ca acesta ar fi „dijmuit” unele contracte derulate de Primarie, iar sumele rezultate ar fi mers la finantarea unui ziar si a unei televiziuni, dar si la alte proiecte favorabile unui anumit grup de interese din jurul sau. A fost arestat preventiv la 1 iulie 2014, dupa ce a incalcat interdictia de a se vedea cu Liviu Goian si Liviu Cenusa, ceilalti doi acuzati din dosar.

A stat doua luni inchis, in arestul Politiei si la Penitenciar, dupa care, de la inceputul lui septembrie, a fost plasat in arest la domiciliu. Acum, se afla un stare de control judiciar pentru urmatoarele doua luni. Are obligatia sa se prezinte la instanta de judecata ori de câte ori este chemat, sa informeze instanta daca isi schimba domiciliul, sa mearga periodic la Politie, sa nu paraseasca tara fara acord judiciar, sa nu poarte si sa detina arme, si sa nu se apropie de ceilalti inculpati sau sa comunice cu acestia, cu exceptia rudelor pâna la gradul IV inclusiv.

Daca nu respecta toate aceste reguli, Romeo Stavarache poate ajunge din nou in stare de arest la domiciliu au chiar in Penitenciar.

Ovidiu Pauliuc
Silvia Patrascanu

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE