Cuptoare incinse si oale pe foc
Firmele de catering din Bacau vor avea doua zile pline. Vineri si sambata bucataresele vor gati in locul doamnelor care nu au timpul necesar pentru a sta langa cuptor, la copt cozonaci, sau la sucit sarmale. Lista de comenzi s-a inchis pentru Craciun, dar mai este timp pentru a gandi un meniu de Revelion.
Asa cum este traditia la romani, zilele dinaintea Craciunului sau a Revelionului sunt aglomerate si solicitante pentru doamne. Daca au pus capat curateniei dinaintea sarbatorilor, doamnele se pregatesc pentru un maraton de gatit inainte de Ajunul Craciunului. Si cum masa de sarbatori trebuie sa fie incarcata si cat mai diversificata, din meniu nu pot lipsi ciorba de afumatura, salata boeuf, sarmalutele si pomana porcului. Cine vrea insa sa nu trudeasca, si doar sa se bucure de putinul timp liber, paseaza truda pregatirii meselor unei firme de catering. Asa se face ca afacerea este pe plus in aceasta perioada. "Am facut, in mare, lista pentru Craciun. Avem comenzi si in acest an, ca numar – aproape la fel ca in 2010. Ne adresam in special doamnelor care nu au timpul necesar pentru a gati", spune Gabi Gherasim, managerul unei firme de catering din Bacau.
Un meniu bogat
De la an la an, firmele de catering trebuie sa vina cu inovatii in ofertele lor. Asadar, pe langa produsele traditionale, aceasta firma de catering a introdus si preparate din carne de curcan, cum este pastrama de curcan. "Avem in oferta noastra produsele traditionale care se gasesc pe mesele romanilor: piftia de porc, pastrama de porc, carnaciorii de casa afumati si sarmalutele. Toate preparatele se vor gati vineri noapte si sambata astfel incat sa fie proaspete", explica Gabi Gherasim. Fiecare client are o comanda individualizata, in functie de preferinte, numarul de persoane sau bugetul pe care l-a alocat acestei sarbatori, asa incat, aproape nici o comanda nu seamana cu cealalta. Anul acesta sunt cerute sarmalutele si platourile de aperitive, pentru ca sunt "migaloase". O alta tendinta observata, insa, de cei care au afaceri in domeniu este ca "fata de alti ani, doamnele au inceput sa mai gateasca. Apeleaza la noi pentru aceste produse migaloase, cum sunt platourile de gustari", mai spune managerul Gherasim.
Revelion cu mult peste
Iar daca de Craciun se cauta produsele din carne de porc, de Revelion, cererea este pentru alte tipuri de carne, cum sunt vita sau curcanul, dar si pestele. Aici, lista este inca deschisa pentru comenzi, iar platourile se pot compune din numeroase preparate. Felurile principale sunt gatite la cuptor si nu lipsesc garniturile de legume. Comenzile se primesc pana pe 28 decembrie, dar livrarea se va face oricum pe 31 ca totul sa aiba gustul preparatelor proaspat scoase din cuptor. "Cel mai important pentru mine este ca, dupa ce mananca, clientii mei sa spuna «Sarut-mana pentru masa» si am avut clienti care m-au sunat chiar in ziua de Craciun sau de Anul Nou sa imi spuna asa. Asta inseamna ca produsele noastre au avut gustul «ca la mama acasa»", a conchis managerul Gabi Gherasim. Iar daca gustul a fost pe masura asteptarilor, clientul va reveni intotdeauna pentru a cere mai mult. (A. Gavrila)















