28 martie 2024
ActualitatePestisorul aurit

Pestisorul aurit

In trecere pe la Colegiul Ferdinand l-am gasit pe Remus Lupu dând mâncare la peste. Pe holul de la intrarea in camin troneaza un acvariu destul de maricel, bine ingrijit. Nu stiam ca are o noua pasiune.

Ei, nu chiar. Aveam rama asta, nici nu mai stiu de unde. Vine intr-o zi unul din baietii de la Clubul Veniti cu Noi si ma intreaba: ce faci mâine? Pai nu stiu, treburile obisnuite. Mâine facem acvariul. Intr-o zi a fost gata. Nu mai stiu cât a costat. Am pus mâna de la mâna si l-am populat cu plante si pesti. Uite, este si o eticheta: <>. Ei se ocupa de el. Le mai dau si eu mâncare din când in când.”

Prin anii 70 era o moda sa ai acvariu. Cum sa-ti inviti prietenii la un “ceai”, când parintii erau plecati de acasa, daca nu aveai o lumina difuza. Neonul inlocuia stroboscopul aparut mai târziu. Aplicat peste paralelipipedul din cornier de 20, chituit grosolan, lumina pestisorii aurii si colora in verde incaperea. Iformatii nu prea erau, pestisorii ori se mâncau intre ei ori erau gasiti dimineata cu burta in sus, asfixiati de alge. Exista atunci o piata la negru foarte diversificata si infloritoare, cu specii rare de pesti tropicali, cochilii de melci si scoici, purici de mare, traficate de marinari in Portul Constanta. Ghid aveam cartea “Acvaristica si pescuitul sportiv” a lui Kaszoni Zoltan, editata in 1964.



In pet shop-urile din oras gasesti astazi de toate si pentru toate buzunarele. Un acvariu pare costisitor dar odata investitia facuta este apoi usor de intretinut. Roxana Petrisor de la magazinul din Piata Mioritei iti da amabila toate detaliile. “La oferta avem acvariul de 60 litri, complet echipat, cu filtru, incalzitor, capac cu neon si plante artificiale la 269 lei dar si neechipat, doar cu capac si neon, la 125 lei.

Si-l face clientul cum doreste, cu plante artificiale sau naturale. La cele din urma trebuie cumparat si substratul de pietris. Oferta la cele de 100 litri este de 489 lei. La aceste preturi se adauga cheltuielile cu pestisorii, mâncarea, substantele de tratare a apei, solutiile de curatire, obtional si dispozitivul automat de hranire. In plus cam 200 – 250 lei.” Un acvariu in casa, pozitionat corect, este foarte relaxant si instructiv, mai ales pentru copii dar si pentru toata familia.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri