19 aprilie 2024
ReportajPe urmele razesilor din Marasti

Pe urmele razesilor din Marasti

Turismul nu creste „la marginea lumii”

Asezata pe Dunavat, comuna Filipeni are o biserica de lemn impresionanta, un stejar secular, un conac si o livada de nuci. Cu toate astea, nici turistii, nici investitorii nu ajung aici. Lipsa unui drum asfaltat face din Filipeni o comuna izolata, in care rar calca picior de strain.

Desi nu e departe de Bacau, comuna Filipeni e izolata intre dealuri si greu accesibila. Fosti razesi, locuitorii ei nu sunt nici lenesi, nici lipsiti de imaginatie. Ar face ateliere, ar produce legume ecologice sau s-ar apuca de agroturism, mai ales ca strainii ar avea ce sa vada aici, sustin ei. Pai, in afara de niste dealuri parjolite de arsita, ce poti sa vezi in Filipeni? "Multe, spun oamenii. Avem un stejar secular, o biserica de lemn, la Marasti, care are peste 200 de ani, un conac boieresc si o livada de nuci, care au apartinut boierului Hertanu!" Biserica din Marasti a fost construita pe la 1808, pe o veche vatra razaseasca, de vornicul Manolache, apoi refacuta in 1900 si 1921. "Adormirea Maicii Domnului" e cea mai mare din zona, fiind ctitorie boiereasca, iar unii spun ca – intre bisericile din lemn – ar fi cea mai mare din Moldova. Interiorul si exteriorul sunt acoperite cu scanduri, asa incat nu se poate vedea lucratura "in colaci", facuta de vechii mesteri. Lacasul are o catapeteasma din lemn de tei si un iconostas de mare valoare. "In 2002, s-a schimbat invelitoarea, iar in 2007, cu ajutorul unor sponsori generosi si a cetatenilor, am reusit sa invelim peretii exteriori in lemn, apoi am consolidat clopotnita", arata Vasile Banu, edilul din Filipeni. Anul viitor, va fi realizat un acoperis nou, "in coada de randunica", din cauza ca apa patrunde prin tavan atunci cand ploua torential.

Livada de nuci va fi parc

Intram in livada boierului Hertanu, care va fi transformata in parc, de mostenitori si de autoritati. "Vom pune banci, astfel ca pe 8 noiembrie, de Sf. Mihail si Gavriil, oaspetii sa se poata odihni, sub nuci. De altfel, asta e locul in care oamenii se adunau, pe vremuri, la hramul bisericii din Filipeni", arata Vasile Banu. Pe langa trairea spirituala, hramul mai insemna sarmale, friptura de gasca, o carafa de vin, iar pentru copii, scranciobe si inghetata. Desi sunt foarte batrani, copacii par vigurosi si sunt incarcati de nuci. La ora asta, frunzele se afla sub talpile noastre, iar crengile se inalta negre si golase, ca niste gheare, in soarele orbitor al amiezii. Spre noi se indreapta o batrana inarmata cu o furca, care vrea sa stie ce cautam aici. Ca ingrijitor si pazitor al livezii, matusa a intrat in vrajmasie cu vecinii, niste obraznici care strica gardul si fura nucile doamnei Ruxandra. "Eu pasc vacile aici si am grija de livada, marturiseste Elena Sarbu, 71 de ani. Greblez frunzele, scutur nucile si le pun in saci. Iaca, am reparat gardul si netrebnicii l-au rupt. Nu te poti intelege cu ei!"



Drum de praf si de amar!

Valoarea livezii de nuci e recunoscuta si de autoritatile judetului, fiind inscrisa, prin HCJ 18/1995, in categoria "parcuri naturale (dendrologice) si gradini botanice." In fine, mergem sa vedem si arborele secular din curtea Scolii Filipeni. Prea multe nu se stiu despre "stejarul lui mos Boca", dar grosimea trunchiului alunga orice suspiciune: e batran, cu siguranta are peste o suta de ani, unii chiar sustin ca ar avea 500 de ani, dar nu exista dovezi. Cu atatea "obiective", comuna Filipeni i-ar putea atrage pe strainii care vor sa faca un altfel de turism si sa descopere comunitati care mai au traditii si oameni cu amintiri, dar si pe investitorii in cautare de teren ieftin. "Daca s-ar asfalta drumul, toti cei care merg spre Podu Turcului ar trece pe aici, nu prin Izvoru Berheciului. Ar face economie si de timp, si de carburanti", sustine primarul, care e foarte suparat ca DJ 241B e drum de pamant. Accesul in Filipeni se face inconjurand pe la Oncesti, si nu prin Secuieni – Glodisoarele, drum care e jalnic: rau pe ploaie din cauza baltilor si noroiului, rau si pe vreme insorita, din cauza ca te umpli de praf din cap pana-n picioare. "Din Bacau pana la Primaria Filipeni faci 30 de minute prin Glodisoarele", insista edilul. Din pacate, acest traseu e evitat de toti, localnici si musafiri, asa incat, metaforic vorbind, comuna Filipeni se afla, in 2011, la marginea lumii.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri