Unii, cei mulți, nici n-au auzit de ea. Alții știu, dar o ignoră. Ea continuă însă să-și facă treaba. De fapt, alții și-o fac. Ea doar vine, conform calculelor. Vine an de an, negreșit. Din nefericire, din ce în ce mai devreme. În urmă cu 30 de ani a apărut în octombrie. În 1999, pe la finalul lui septembrie. Anul trecut pe 1 august, iar acum, pe 29 iulie.

Vorbim despre Earth Overshoot Day, ziua în care consumul resurselor umanității din anul respectiv (apă, hrana, fibre etc) depășește capacitatea Pământului de regenerare a resurselor amintite. Foarte pe scurt, momentul eco-deficitului. Earth Overshoot Day este calculată de Global Footprint Network în baza unui sistem relativ simplu. „Cascadorie publicitară șmecheră” pentru Institutul Breakthrough din Oakland, California, care susține, utilizând date furnizate de ONU, că unele resurse – cele forestiere și piscicole, de exemplu – se regenerează mai repede decât se epuizează, chiar dacă, se admite și asta, uneori surplusul nu este de cea mai bună calitate, Overshoot Day reprezintă, totuși, un reper. Care ne arată încotro ne îndreptăm. Și cât de repede ajungem acolo.

În baza ultimelor estimări făcute de Global Footprint Network, Pământul nu ne mai ajunge. Ne-ar trebui încă unul. Și trei sferturi pe deasupra. Asta acum. În 2050, când se presupune că populația va fi de 9,8 miliarde de oameni, nu ne-ar fi suficiente nici două Terra. Iar în 2075, probabil, se va adeveri previziunea lui Alexandru Mironov conform căreia oamenii vor pleca pe Lună, pe Marte sau pe stațiile orbitale. Deocamdată, rămași aici, pe Pământ, noi continuăm să ne „facem” treaba. Ieri, de pildă, a fost Ziua Mondială a Tigrului. În număr de 100.000 în urmă cu un secol, azi, toți tigrii din lume nu ajung la 4.000. Sunt, pe numărate, doar 3.980 de exemplare. Cu 97% mai puțin. Motivul? Mâna omului. Braconajul. Pentru calitatea blănii înainte de toate.

Apropo de blană, Pământul către oameni: vă simțiți bine în pielea voastră?