marți, 16 decembrie 2025

Ofensiva inspectorilor sanitari – veterinari, în perioada premergătoare Paștelui

Angajații Direcției Sanitare Veterinare Bacău îi vor lua la bani mărunți pe toți comercianții care vor scoate la vânzare produse specifice sărbătorilor pascale. Sunt vizate mai ales piețele agro – alimentare, dar și unităţile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare, carmangeriile, măcelăriile etc. Inspectorii sanitari – veterinari vor fi însoțiți de polițiști și de angajați ai Fiscului.

Apropierea sărbătorilor pascale i-a determinat pe inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău să intensifice controalele la toți comercianții și producători de alimente specifice acestei perioade, în condițiile în care anumite produse sunt mai intens cumpărate de băcăuani. Controalele, efectuate în colaborare cu Poliția și ANAF, urmăresc, în primă fază, reducerea pe cât posibil a riscului apariției toxiinfecțiilor alimentare, știut fiind faptul că, în goana după profit, unii comercianți scot la vânzare produse neconforme, periculoase pentru sănătatea consumatorilor.  Prin urmare, vor fi verificate mai intens condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro – alimentare, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc). Nu vor fi ocolite nici abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, cele de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală. De reținut că se va verifica și modul în care agenții economici vor fiscaliza activitatea de comerț.

Controale și în trafic, la transporturile de animale



Inspectorii sanitari – veterinari, în colaborare cu polițiștii, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale, mai ales în condițiile în care s-a confirmat existența scrapiei la nivel județului, o boală specifică acestor animale, asemănătoare encefalopatiilor. Astfel, se vor verifica atât documentele de autorizare sanitară – veterinară a mijloacelor auto utilizate pentru transportul animalelor, cât și documentele însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar). Nu în ultimul rând, se va ține cont și de condițiile de igienă, dezinfecția mijloacelor de transport ș.a..

Permanența la Direcția Sanitară Veterinară

Cel puțin până la Paștele ortodox, se va asigura permanența atât la nivelul instituției, cât și al circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale (CSVSAO). Astfel, de luni până vineri, între 08,30 și 17,30, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul orar 08,00 – 12,00, medicul veterinar responsabil va putea fi solicitat de oricine vrea să sesizeze aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. Cetățenii au la dispoziție și numărul de telefon la care este asigurat serviciul de permanență, respectiv 0234.586233, dar și numărul de TELL VERDE, gratuit, 0800800096. Aici, consumatorii pot sesiza neregulile sau pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații, inclusiv numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon, sunt  postate și pe site-ul  DSVSA Bacău, http://bacau.dsvsa.ro/.

Doar două unități pentru sacrificarea mieilor

De reținut că, deocamdată, în județ, există doar două unități autorizate unde se pot sacrifica miei, respectiv la firma NICBAC PROD din comuna Nicole Bălcescu, și la ROGER din comuna Mănăstirea Cașin. Din păcate, până acum nu au fost, încă, autorizate și spațiile sau locurile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, astfel încât această procedură se fie îndeplinită în condiții sigure din punct de vedere sanitar veterinar. Prin corespondența purtată cu toate UAT-urile județene, instituția noastră a comunicat condițiile necesare înregistrării/autorizării de spații sau locuri amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor. Direcția Sanitară-Veterinară Bacău va putea permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar abia după analizarea documentelor solicitate și centralizarea datelor. Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor va fi permisă numai în perioada 9 – 16 aprilie 2022 (premergătoare Paștelui catolic), respectiv, în perioada 9 – 23 aprilie (premergătoare Paștelui ortodox), între orele 07,00 și 17.00”, au precizat reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare Bacău. Important de reținut că este interzisă valorificarea în unitățile comerciale a cărnii provenite în urma sacrificării în aceste locuri temporar autorizate, aceasta fiind destinată direct consumatorului final. Pe de altă parte, și sacrificarea mieilor în gospodăriile populației va fi permisă, însă numai pentru consumul cărnii în familie. Prin urmare, este interzisă comercializarea acesteia pentru consum public direct din gospodăria proprie. Crotaliile rămase de la caprinele și ovinele sacrificate în gospodăria proprie trebuie predate medicului veterinar din localitate, în termen de 7 zile de la sacrificare.

Reguli stricte și pentru restul alimentelor specifice Paștelui

Se impun reguli stricte de transport, marcare, ambalare și valorificare a ouălor, dar și în cazul laptelui și a produselor derivate, precum și a peștelui şi produselor din pescuit. Referitor la aceste categorii de produse enumerate, responsabilii DSVSA Bacău, anunță că vor fi intensificate verificările oficiale tematice, în spaţiile şi locurile în care sunt comercializate, cu ocazia sărbătorilor religioase de Florii catolice și Florii ortodoxe, respectiv în perioada 7 – 10 aprilie 2022, precum și în perioada 14 – 17 aprilie 2022. Alte produse alimentare tradiţionale (cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc.) se pot comercializa în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, aflate sub controlul personalului de specialitate din cadrul DSVSA Bacău.

 



spot_img