Maria Tulceanu arată că face mâncare la butelie, fiind debranșata de la rețeaua de gaze naturale/foto: Ioan Bîșcă

Maria Crina Tulceanu și cei doi copii ai ei locuiesc pe strada Milcov, blocul nr. 128, scara C, într-o locuință socială care aparține Primăriei Bacău. Femeia riscă să ajungă în stradă pentru că nu are posibilități să-și achite obligațiile de chiriaș și datoriile către Asociația de proprietari „Rândunica”.

Femeia nu are un serviciu stabil, iar apartamentul este debranșat de câțiva ani de la toate utilitățile. Cu toate acestea, Maria Crina Tulceanu a acumulat la asociație o datorie de 10.000 lei, alta decât cea plătită de primărie în urmă cu doi ani. Din această sumă, jumătate reprezintă numai penalitățile calculate de Asociația de proprietari „Rândunica”. Pentru recuperarea debitelor restante, reprezentanții asociației de proprietari au dat din nou în judecată Primăria Bacău, proprietarul locuinței sociale în care își duc traiul cele trei suflete.

„Noi am dat primăria în judecată, nu pe Maria Tulceanu. Femeia mai vine pe la asociație cu câte 50 de lei la o lună, însă, banii nu acoperă cheltuielile lunare. Pe la sfârșitul anului 2017 a mai achitat 400 de lei, iar anul acesta a plătit prin ianuarie 150 de lei. Ea a mai fost în pericol să fie evacuată din locuința respectivă. În 2016, a plătit primăria 10.910 lei, pentru că am acționat proprietarul în instanță pentru recuperarea datoriilor”, declară Mihaela Guzgă, administrator la Asociația de proprietari „Rândunica”. În ceea ce privește situația familiei Tulceanu, viceprimarul Dragoș Ștefan spune că există deja o hotărâre judecătorească definitivă pentru evacuare.

„Raj Tulceanu, titularul contractului de închiriere a decedat în anul 2011, iar în locuință a rămas Maria Crina Tulceanu. De-a lungul anilor, aceasta a acumulat datorii, dar nu are nicio formă legală acolo. Femeia nu îndeplinește condițiile și criteriile de eligibilitate pentru a primi o locuință socială. Ea nu are niciun venit și nu poate face dovada că poate locui și întreține acel apartament. Sufletește îi înțeleg pe toți, dar legal, trebuie să respectăm legea!”.

Dragoș Ștefan, viceprimar al municipiului Bacău

Maria Crina Tulceanu spune că este într-o situație disperată.

„Eu nu îmi pot imagina că o să mă scoată afară din casă! Eu dacă pierd casa asta mă omor! Ultima dată când am fost la asociație mi s-a spus că am 4.200 de lei datorii neachitate, iar diferența până la 10.000 de lei ar fi penalități. Oare nu există nicio posibilitate să fiu scutită de penalități și să-mi plătesc doar datoria? Sunt o femeie singură care are în grijă doi copii minori! Nu mă pot lăsa pe drumuri! Trebuie să fie o soluție!”, declară Maria Crina Tulceanu.

Femeia susține că sumele din fișa de la întreținere sunt exagerate atât timp cât ea nu are de ani de zile gaze naturale, apă caldă sau căldură. Maria Tulceanu spune că a solicitat asociației să-i prezinte un calcul detaliat al consumurilor, însă, administratorul a refuzat să-i pună la dispoziție aceste date. Se pare că executorul judecătoresc i-a dat răgaz femeii două sau trei săptămâni să-și facă bagajele. Maria Tulceanu declară că deocamdată ea nu a primit nicio hotărâre judecătorească. Femeia trage speranță că nu va fi evacuată.