Chiriasii ANL trebuie sa prezinte adeverinte privind veniturile din luna aprilie 2016. Astfel, li se va recalcula suma pe care o datoreaza ca si chirie pentru locuintele in care stau, in functie de venituri si suprafata. Consiliul Local urmeaza sa aprobe o hotarâre in acest sens, iar apoi chiriasii vor semna un nou contract.

Cei care locuiesc de ani de zile in imobile de la Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) au fost anuntati, luna trecuta, ca trebuie sa prezinte adeverinte de venit, asta dupa ani de zile in care nu a fost nevoie de asa ceva. Acestia nu stiu exact ce se va petrece, daca au intervenit modificari si se intreaba ce strategie are Primaria Bacau cu ei.

„Am solicitat, intr-adevar, adeverinte de venit, pentru legea ca s-a modificat. In aprilie 2016 a aparut Legea 65 care modifica vechea legislatie a ANL si prevede recalcularea chiriei in functie de venituri, vârsta si suprafata locuita, dar si alte criterii. Vom promova o hotarâre de consiliu la sfârsitul lui mai in acest sens, iar una din anexe va fi modelul de contract de inchiriere, pentru ca va fi nevoie de reinnoirea contractelor”, a precizat Cristina Bardasu, sef serviciu Fond Locativ din Primaria Bacau.

PUBLICITATE

Dar surpriza din lege o constituie si o cota de maximum 1 la suta care se va aplica la valoarea de inlocuire a locuintei, adica o valoare de inventar a fiecarei locuinte. In Bacau, coeficientul va fi de 0.95. Cu alte cuvinte, pe lânga chiria rezultata din aceste calcule, se adauga si cota impusa de noua lege.

Suma rezultata din aceasta cota se va imparti intre bugetul local si cel national si se va folosi pentru constructia de noi locuinte ANL.

Guvernul a mai inclus pe lista beneficiarilor de astfel de locuinte si tinerii specialisti din sanatate si învatamânt, dupa ce anul trecut promovase o noua modificare legislativa, cresterea vârstei beneficiarilor la 35 de ani, plus 36 de luni pâna la care se poate primi repartitia.
Cei care vor fi nemultumiti de cuantumul noii chirii au oricând posibilitatea de a rezilia contractul si de a preda locuinta. In jur de 2.700 de dosare sunt in asteptare de la bacauani care indeplinesc criteriile pentru a accede la un camin ANL.

Primaria Bacau are in administrare 740 de apartamente si garsoniere de la ANL. 85 figureaza goale la acest moment. Din cele 77 atribuite anul acesta prin hotarâre de Consiliu Local au venit la reconfirmare doar 22 de persoane. Pentru restul se va cobori lista cu punctajele.

„Chiria se stabileste anual de catre autoritatile administratiei publice locale (…) si va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, recuperarea investitiei, in functie de durata normata stabilita potrivit prevederilor legale, precum si o cota de maximum 1%. Aceasta se aplica la valoarea de inlocuire a locuintei, stabilita conform normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor prezentei legi.”

Se pot face schimburi de ANL-uri

Legea modifica prevede posibilitatea de a realiza, la cererea chiriasilor, schimburi de locuinte, în baza unei conventii/acord între chiriasi. Acestia pot primi o alta locuinta ramasa goala din portofoliul ANL.
Criterii:
– titularul contractului are mai multe persoane in intretinere sau s-a casatorit
– chiriasul are locul de munca in alta localitate
– chiriasii nu au primit la repartitie suprafetele minime in raport cu numarul de persoane
– schimbul se face din aceeasi categorie de locuinte
daca schimbul se face intre locuinte aflate in doua localitati diferite
– primariile trebuie sa isi dea acordul

„Nu putem estima la acest moment cât vor fi chiriile. Foarte mult vor influenta veniturile. Chiriasii vor afla la semnarea noilor contracte, la Primaria 2, cât este noul cuantum.”
Cristina Bardasu, director Fond Locativ Primaria Bacau

Primaria va asigura paza

In situatia în care locuintele ANL nu se repartizeaza în totalitate, autoritatile administratiei publice locale raspund de paza si conservarea imobilelor, urmând sa efectueze pe cheltuiala lor toate remedierile necesare la imobilele preluate si nerepartizate la care se constata deteriorari ca urmare a neutilizarii lor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

22 COMENTARII

 1. Iote mah, de parca ANAF-ul n-ar sti ce venituri are fiecare cu subiect si predicat! Altfel…..de cer primi somatii de plata la CAS si nesalariatii?!!!

 2. Cand este vorba de luat bani imediat se aplica legea, care oricum are o hiba, imi cere salariul brut, dar eu platesc chiria din salariul brut sau net? De ce statul ma taxeaza de doua ori?
  Maii am cateva intrebari.
  Domnilor consileri si nu numai, sunteti partasi la un prejudiciu adus bugetului local, din luna februarie am solicitat sa repartizati locuintele ANL tinerilor care au dosare aprobate, sunt locuinte libere de peste 2 ani , cine plateste prejudiciul adus bugetului local pentru neancasarea chiriei in toata aceasta perioada? de ce candidatii la Primarie tac ? asteapta se le imparta dupa alegeri ?
  Domnilor consilieri si nu numai de ce nu aplicati legea si in sensul vanzarii apartamentelor catre chiriasi ? Care este interesul? Nu a fost vandut niciun apartament pentru ca o dau din gard in gard toti. Dupa alegeri voi face mai multe precizari pe aceasta tema si alte cateva de interes local, nu vreau sa ma amestec in aceasta campanie.

 3. Mi se pare normal sa plateasca chiria in functie de venit. De ani de zile stau in locuinte fara sa le pese de imprejurimi, distrug spatiile verzi ca termitele si ne miram de ce este asa urat in jurul blocurilor ANL. Mai mult sunt ranchiunosi si invidiosi pe cei care reusesc sa plece din aceste locuinte sociale. Sunt violenti cand li se spune ca progeniturile lor fac galagie in imprejurimi si distrug zonele private ale unor propietati. Astia sunt ANL-istii. O sleahta de indivizi cu masini scumpe la scara , unii dintre ei avand pile la primarie , prefectura ocupand garsoniere sau apartamente pe nedrept.
  Legea cea mai buna este:
  1. Sa se plateasca o chirie simpla pe o perioada de 2 ani ( care de fapt este suportata din banii nostrii ai contribuabilior )
  2. Dupa aceasta perioada , preturile chiriilor sa fie la nivelul chiriilor locuintelor private, astfel sociologic sa se incurajeze munca si locatarii ANL spre cumpararea sau inchirierea de locuinte altele decat cele ANL.
  3. Prevedere contractuala la chirie : Spatiul lucrat imprejurul blocurilor de catre chiriasi, pastrarea linistii si ordinii publice, respectul pentru propietatea privata dimprejurul locuintelor ANL, cu sanctiunea rezilieriii contractului in caz de reclamatii si sesizari cu privire la aceste activitati enumerate.

  NU ESTE NORMAL SA STAI INTR O LOCUINTA A PRIMARIEI PERSIFALAND EXACT PE CEI CARE ITI PLATESC DIN IMPOZITE O PARTE DIN CHIRIE

  Felicitari celor care au reusit sa isi cumprere o locuinta privata plecand de la ANL si rusine abonatilor la banii publici ….

  • De ce e prostovan? Oare nu spune omul adevarul? Omul spune adevarul despre corupti din primaria Bacau, dar mult nu le mai merge la corupti. Cate masini scumpe sunt parcate la scarile ANL-urilor si cum oare au obtinut acele apartament? Oare nu e logic ca a mituit Primaria Bacau condusa de corupti?

 4. Perfect de acord cu Ionut !
  Cel mult 20 % se incadreaza ptr. statul de “ANL-ist”.
  Restul niste profitori care beneficiaza de aceste legi tampe.Verificati statul social pentru restul si veniturile care sunt cu mult peste media salariului minim pe economie!
  Stau cu chirii modice dar in schimb au masini luxoase in fata blocului,excursii in strainatate si multe altele….

 5. Are dreptate Ionut ..iar TAO daca nu esti de acord vino cu contraargumente nu jigni..
  In alta ordine de idei e clar ca acesti indivizi care au pus mana corect sau mai putin corect pe aceste locurinte nu le vor da drumul prea usor si imediat ce le va creste chiria vor “lua foc” ..
  Noi astia mai ghinionisti vom plati rata la banca o viata asta e..

 6. @TAO.. ….vezi mai TAO , raspunsul ti l-au dat oamenii .. eu nu ma injosesc sa dau raspuns unui puturos si om bun de nimic , care nu-si poate depasi pozitia si sa isi cumpere o locuinta privata !! banuiesc ca esti un ANL-ist “destept” care stai pe banii contribuabililor,,, oricum le promit celor care vor sustine “legea” propusa de mine ca ma voi lupta sa se si materializeze !! Destul platim taxe si impozite !! A venit vremea sa avem si pretentii !! Acum cu schimbarile noi dupa alegerile de la primarie si CL sunt sigur ca se va face modificarea necesara….

 7. unii dintre voi aveti dreptate ..mai mult sau mai putin ..locuiesc intr o stfel de locuinta anl…chiria este destul de piperata .. ca sa platesti o chirie asemanatoare cu cea din oras ..ar trebui sa laegi locuinta pe cand aici stai de nevoie ca nu ai unde locui…pltesc 25% din salriu realizat am si un baiat ..intrebarea de ce s ar mai numi Anl? spunei locuinta cu chiriesi sa vina cine doreste ..stau si suport diferite persoane venite din fundatii care nu platesc chirii dar nici nu respecta ..persoana de langa ei ..concluzie ..e naspa cand vrei mai.mult de.la cineva care chiar nu poate oferii.

 8. Am vazut un reportaj la tv unde femeile aneliste din Piatra Olt “luasera foc”din cauza majorarii chiriei.Majoritatea acestor dudui toata ziua stau pe bancile din fata blocului , bea cafea, fumeaza si astern un covor de coji de seminte la picioarele lor. Au un motiv intemeiat sa stea acolo zi lumina, chipurile supravegheaza odraslele care participa si ele cum pot la degradarea blocurilor,adica : lovesc cu mingea unde nimeresc, tipa prin scara blocului sparg geamuri scriu pe pereti Vreau sa mentionez ca acesti copii au depasit varsta aceia cand se tineau de fusta mamei,deci mamele ar putea sa-si caute un loc de munca dar unde este mai bine decat pe banca si sa barfesti femeile care muncesc. Programul de liniste nu este respectat, spatiul verde a fost distrus ,inclusiv niste puieti de castan care au fost plantati de un administrator batran. Toat acestea se intimpla sub privirile duduilor despre care vorbeam mai sus, asa ca sunt revoltate de majorarea chiriilor ?…..sa mearga la munca nu sa stea sa astepte pomana din partea statului.

 9. Si totusi de ce nu se dau spre vanzare aceste locuinte asa cum este legea.E mai usor sa mareasca chiria . Eu am facut cerere sa cumpar aceasta locuinta dar am primit raspuns ca nu este stabilit pretul pe metrul patrat, dupa ce am vazut in ziar ca este stabilit la 326 euro/metrul patrat, am mers la primarie dar surpriza mi sa raspuns pe un ton ridicat si destul de arogant <>.
  De ce noi suntem in alta tara? Asa ca adevarul este undeva ……………

 10. Nu știu la d-voastră, însă mie pentru o garsoniera de 48 mp cu doua salarii brute ce însumează 4000 lei mi au calculat o chirie de 621 lei.

 11. Și eu locuiesc într-un asemenea apartament în Sighișoara, dar vreau să vă spun că nu sunt deacord cu aceasta mărire la chirie. Iarna avem consumuri de 700-800 de lei plus chiria plus celelalte facturi ajungi undeva la 1200-1300. Atunci dacă se mărește ce facem oameni buni? Noi nu suntem cu salarii de mii de euro. Și sunt pline de mucegai, de ce nu vin să vadă problemele ce le avem?Vor bani, de vândut nu se grăbesc pentru că ei trăiesc pe spatele nostru. Dacă Dumnezeu mă ajută în 2 luni eu renunț la acest apartament, dar sincer mai bine plătesc rata la altul decât să le dau lor chirie. Cine are posibilitatea de a pleca să plece până nu e târziu.

 12. stau in ANL de 6 ani , intr-o garsoniera de 48 m/p , cu sotia si baiatul (minor) in Tg – Mures . primii 5 ani de contract am platit 67 lei / luna . Acum platesc 140 , dar se aude ca la noul contract voi plati 600 lei (!!!!!!!) … cum plm mai pot sobolanii astia sa doarma noaptea (sau ziua) , cand salariul meu cu al sotiei , nu depaseste 2000 de lei (net) am investit in garsoniera asta o gramada de bani , incepand de la parchet , la peretii care erau … varza , pana la usa de intrare , care era mai mult de decor. in acest bloc , orice lucrare o fac locatarii din banii lor (usa de la intrare in bloc , interfon , deratizare …. ) in loc sa mai verifice locatarii clandestini , (cei reali sunt in propriile lor case si pe astea le subinchireaza) ne ”ucid” pe noi cu chiriile astea de …. londra ! daca va fi 600 de lei chiria , eu ii dau foc si ma duc cu toata familia din tara asta infecta !!!!! ultimul sa stinga lumina , sa vad cine ii va intretine pe sobolanii din politic !

  • Eu locuiesc intrun ap de 67,67de metripatrati ,intr-o locuință de tip ușoară(rigips pe schelet de fier),ni se măresc chitirile undeva in jur de94de euro.la sal minim pe membru de familie….as dori sa stiu cat ajunge chiria la voi

LĂSAȚI UN MESAJ