26 aprilie 2024
ActualitateO altfel de titularizare

O altfel de titularizare

Noua Lege a Educatiei impune alte reguli in scoli

Incepand cu acest an, titularizarea pe post in sistemul de invatamant se va organiza la nivelul fiecari scoli, spre deosebire de anii anteriori cand acest concurs era national si se desfasura prin stricta supraveghere a Inspectoratului Scolar. Conform metodologiilor aparute in functie de noua Lege a Educatiei, inscrierile pentru examenul de titularizare 2012 s-au incheiat.

O altfel de titularizare. Asta ii asteapta pe viitorii dascali care vor sa ocupe un post in sistemul de invatamant. Incepand din acest an, titularizarea se va realiza la nivel de scoala. Astfel, fiecare unitate de invatamant va organiza un concurs si va discuta cu posibilul angajat la un interviu. Cine trece de probe semneaza un contract cu scoala pe o perioada limitata, pana isi obtine definitivatul. Totul insa sub monitorizarea permanenta a Inspectoratului Scolar. Conform calendarului de mobilitate a personalului didactic, daca pana acum s-a lucrat la restrangerile de activitate si la listele ce cuprind personalul didactic titular care indeplineste conditiile de pensionare, in aceasta perioada se stabilesc ultimele detalii privind ocuparea prin concurs a posturilor didactice declarate vacante de unitatile de invatamant preuniversitar. 12 aprilie a fost data pana la care candidatii si-au putut depune dosarele in centrele de concurs, sub avizul direct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau. "Pentru o mai buna organizare, s-au organizat si 4 centre regionale de inscriere, la care au aderat scolile din jur, in Bacau, Onesti, Comanesti si Sascut. In aceste centre regionale, 13 au fost locale. Sunt insa scoli care au optat sa organizeze singure concursurile de titularizare", a explicat prof. Teodora Craus, inspector scolar geneneral adjunct ISJ Bacau.

Acceptati doar candidatii cu studii superioare si master

S-au inscris circa 700 de dosare, pe cele 130 de discipline disponibile in scolile si colegiile din intreg judetul Bacau. Noile metode de angajare ale unui profesor respecta principiile sistemului privat. Pentru a fi acceptat in invatamant, candidatul trebuie sa aiba diploma de licenta si de masterat. Daca trece de probele la care il supune scoala angajatoare, candidatul va obtine un post de un an de zile. In aceasta perioada, angajatul este supravegheat de un profesor mentor. La sfarsitul anului, profesorul debutant trebuie sa intocmeasca un portofoliu pe baza caruia va fi evaluat, pentru ca apoi sa i se poata prelungi contractul de munca. Contractele pe perioada nedeterminata se fac doar acelor dascali care au definitivatul in invatamant luat.



Pentru inceput: probele practice – eliminatorii

Concursul de titularizare pe post va avea loc in vara, in luna august, dar pana atunci candidatii vor fi supusi unor probe practice. "Pe 2 august vor fi probele scrise, la aceeasi ora, in toate unitatile de invatamant. Pana atunci, candidatii vor sustine probe practice, fie orale, sub forma de interviu, fie printr-o inspectie la clasa. Nota obtinuta la aceste probe va conta in proportie de 25 la suta in calculul notei finale a concursului de titularizare", a mai precizat inspectorul scolar general adjunct. Organizarea si desfasurarea acestor probe practice si a inspectiilor la clasa incep de luna viitoare.
Roxana Neagu

Candidatii care nu obtin la inspectia speciala la clasa sau la proba practica minimum nota 5 nu pot participa la proba scrisa. In schimb, cei care nu obtin la aceste probe minimum nota 7 nu pot ocupa posturi didactice pentru angajare pe perioada nedeterminata. Probele scrise se dau pe baza subiectelor elaborate de comisia de elaborare a subiectelor, baremelor de evaluare si de evaluare a lucrarilor scrise constituita la nivelul unitatii de invatamant sau a consortiului de concurs, in concordanta cu programele specifice. Probleme se evalueaza prin note de la 10 la 1.

Concursul pentru ocuparea posturilor didactice sau catedrelor declarate vacante in unitatle de invatamant preuniversitar de stat si particular se organizeaza o singura data, intr-un an.

Cadrul didactic titular care se prezinta la concursul pentru ocuparea unui alt post in alte scoli/licee, dar care nu obtine media de repartizare peste nota 5 isi pastreaza calitatea de titular la unitatea de invatamant din care provine.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri