Peste 1.300 de judecatori si procurori din toata tara (circa 50 din Bacau) au transmis Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Guvernului, Ministerului Justitiei si Ministerului Muncii un memoriu privind proiectul Legii de salarizare a personalului platit din fonduri publice.

Magistratii protesteaza fata de lipsa de consultare a corpului magistratilor cu privire la proiectul Legii de salarizare si fata de dezechilibrele si inechitatile dintre cele trei puteri (legislativa, executiva si judecatoreasca) raportat la cuantumul superior al indemnizatiilor.

Semnatarii memoriului arata ca salarizarea magistratilor trebuie sa tina cont, mai ales, de “raspunderea, complexitatea, dificultatile si riscurile in exercitarea profesiei, de incompatibilitatile si interdictiile prevazute de lege pentru aceasta categorie de personal” si, ca urmare, “singura echivalare salariala care poate fi impusa magistratilor este echivalarea cu indemnizatiile Presedintelui României, senatorilor, deputatilor si membrilor Guvernului”.

PUBLICITATE

In acelasi timp, magistratii solicita trecerea bugetului instantelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie. “In România, gestiunea bugetului instantelor reprezinta o atributie a Ministerului Justitiei, in calitate de ordonator principal de credite.

Solutia legislativa actuala, aflata in contradictie cu recomandarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, pune o problema serioasa de independenta a justitiei, cât timp bugetul este controlat de puterile executiva si legislativa.

Resursele financiare pot constitui pentru Ministerul Justitiei, respectiv puterea executiva, un element de presiune asupra corpului magistratilor si oricând o modificare peste noapte a sistemului de remunerare poate deveni un factor de lezare a independentei magistratilor”, se arata in memoriu.

Magistratii nu au mai beneficiat de o modificare a valorii indemnizatiilor din anul 2009, in conditiile in care, reclama ei, respecta regimul incompatibilitatilor si interdictiilor cel mai restrictiv in sistemul personalului platit din fonduri publice (de exemplu, le este interzis sa desfasoare activitati comerciale sau sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci, societati de asigurare ori financiare, companii nationale, regii autonome).

“Starea de subfinantare a sistemului judiciar, neplata drepturilor salariale restante, inechitatile din sistemul de salarizare, refuzul puterii executive de a renunta la pârghiile financiare privind instantele judecatoresti, prin trecerea administrarii bugetului acestora la Inalta Curte de Casatie si Justitie, contestarea tot mai frecventa a celor mai importante elemente privind statutul judecatorilor si procurorilor au constituit premisele declansarii protestului magistratilor din 2009, eveniment fara precedent pentru sistemul judiciar din România, care a determinat blocarea pentru 30 de zile a oricarei activitati judiciare”, avertizeaza magistratii in memoriu.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Bai nene….astia sunt nebuni! Pai presedintele, senatorii, deputatii si indirect Guvernul sunt alesi de popor! Magistratii vor statut de parlamentar…..chiar si financiar? Pai si ce mai vor?

  2. @Lucica. Au salarii mai mari decat parlamentarii…si raspundere 0. Parlamentarul da cu subsemnatul, e in vizorul presei, al opiniei publice, judecatorii se ascund sub fusta CSM. Daca gresesc sentintele, Statul Roman ( adica tot noi) plateste despagubirile hotarate de CEDO. Dar na, nu sunt ei Dumnezeiu pe Pamant?

LĂSAȚI UN MESAJ