Potrivit informarii meteorologice emise de Administratia Nationala de Meteorologie, in aceasta perioada, indicele temperatura-umezeala va atinge si depasi frecvent pragul critic de 80 al disconfortului termic si in judetul Bacau, fapt ce impune masuri de combatere a efectelor caniculei cu protejarea prioritara a populatiei.

Bacaul a fost lovit de un val de canicula. Toate institutiile publice au intrat in alerta de grad zero. Medicii ne sfatuiesc cum sa ne ferim de caldura, Primaria Bacau este pregatita sa instituie puncte de prim ajutor, Crucea Rosie va fi printre bacauani, iar medicii veterinari ne atentioneaza ce sa mâncam.

La Prefectura, masuri suplimentare

Institutia Prefectului roaga cetatenii sa intrerupa lucrul in aer liber in mijlocul zilei. Organizatorii de evenimente sportive, culturale sau comerciale trebuie sa urmareasca durata si intensitatea caniculei in vederea suspendarii desfasurarii in cursul zilei a manifestarilor sportive si culturale, care nu se desfasoara in spatii climatizate corespunzator.

PUBLICITATE

Prefectura a solicitat intensificarea actiunile de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile si de prevenire a producerii incendiilor, indeosebi a incendiilor de miristi si de liziera.

Serviciile publice deconcentrate si institutiile publice de specialitate deruleaza controale vizând respectarea normelor igienico-sanitare in cadrul unitatilor care produc, depoziteaza si comercializeaza produse de origine animala, precum si efectuarea de verificari cu privire la aplicarea masurilor de protectia personalului care desfasoara activitati productive in puncte de lucru organizate in aer liber.

Recomandari pentru pastrarea alimentelor

In sezonul cald creste riscul alterarii alimentelor si implicit al aparitiei de toxiinfectii alimentare si de aceea trebuie respectate câteva masuri simple, dar foarte eficiente. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare numai din locuri sau spatii inregistrate sanitar veterinar pentru ca le ofera garantia unor produse controlate si pastrate in conditii corespunzatoare de temperatura (in caz contrar, se expun riscului imbolnavirii). Dupa cumparare, produsele se tin o perioada cât mai scurta la temperatura camerei, iar cele care urmeaza sa fie depozitate in frigider, sa fie ambalate separat si mentinute la temperaturile mentionate pe ambalaj.

Alimentele gatite se pastreaza in recipiente cu capac. De asemenea, produsele care au fost decongelate nu se mai recongeleza pentru a fi preparate ulterior, fructele si legumele trebuie spalate bine inainte de a fi puse la frigider.

Este interzisa organizarea de mese festive de catre unitatile de alimentatie publica, cu produse de origine animala (carne de vita sau porc) provenite din sacrificarile in gospodaria proprie. O mare atentie trebuie acordata, in aceasta perioada, produselor de patiserie sau cofetarie, având in vedere compozitia, modul de pastrare si transport.

Consumatorii nu trebuie sa cumpere din unitatile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare. In cazul in care se constata nereguli care ar putea pune in pericol sanatatea publica, consumatorii sunt rugati sa semnaleze de urgenta la telefoanele 0234/586.233; 0234/586.372.

Echipa Crucii Rosii, filiala Bacau, este prezenta prin voluntarii sau in Parcul Catedralei si Parcul Trandafirilor, pentru a masura tensiunea arteriala si glicemia bacauanilor. Totodata, vor fi organizate demonstratii privind acordarea primul ajutor, participantii fiind consiliati si in privinta modalitatii de a lupta impotriva efectelor caniculei.

Sase puncte de racorire in caz de canicula

Reprezentantii Primariei Bacau afirma ca sunt gata sa intervina daca va fi instituit codul galben de canicula. ”Primaria este pregatita sa amenajeze 6 puncte dotate cu aer conditionat si apa pentru combaterea efectelor caniculei, insa este nevoie ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau sa confirme codul galben de canicula, prima treapta. Pâna in prezent, nu am fost instiintati de instituirea codului galben in municipiul Bacau, insa, repet, suntem pregatiti sa amenajam cele sase puncte dispuse in toate cartierele orasului. In fiecare zi, daca va fi cazul, masina Primariei va uda strazile orasului incepând cu ora 12.00” – a declarat Ionut Tomescu, purtator de cuvânt Primaria Bacau.

Recomandarile medicilor

Primul si poate cel mai important este mesajul catre populatia cu risc – batrâni, la bolnavi, copiii mici, care ar trebui intre orele 11 si 18 sa evite sa iasă din casa sau sa aibă o expunere mai prelungita la soare.

In plus, este necesar consumul minim de 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, cât mai multe fructe si legume proaspete, să se ferească să mănânce alimente care nu sunt cumpărate din spaţii asigurate din punct de vedere al igienei sanitare. Şi bineînţeles, atunci când totuşi trebuie să iasă afară din casă, să poarte haine de culoare deschisă, dacă se poate din fibre naturale”.

CITAT prefect
“Am dispus atentionarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si a serviciilor publice deconcetrate de specialitate in vederea aplicarii masurilor specifice de protejare a populatiei fata de efectele caniculei. Sunt activate punctele de prim ajutor pentru distribuirea de apa potabila, sunt verificate, pentru a se asigura functionarea neintrerupta, sistemele centralizate de distribuire a apei potabile. In localitatile cu probleme in asigurarea necesarului zilnic de apa se constituie stocuri de apa transportate de catre echipaje ale structurilor Ministerului de Interne” – a declarat Claudiu Serban, prefectul Bacaului.

Gheorghe Baltatescu
Roxana Neagu
Silvia Patrascanu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ