29 martie 2024
ActualitateMoș Nicolae a venit și la Pediatrie

Spitalul Județean de Urgență Bacău se prezintă

Moș Nicolae a venit și la Pediatrie

Secția de Pediatrie. O secție medicală care tratează cei mai mici pacienți – copiii. O secție în care se lucrează la foc continuu, dar în care vorbim și de dăruire, răbdare, iubire, atașament, dragoste față de profesie și de bolnavi. O secție unde sunt angajați 11 medici, care sunt ajutați și de alți doi doctori din ambulatoriul de specialitate, respectiv dr. Alexandra Grozavu, medic specialist genetician pediatru, și dr. Loredana Franț, medic specialist pe alergologie pediatrică. Echipa medicală este completată de 44 de asistenți, 23 de infirmiere și 17 îngrijitori. Este una dintre cele mai frumoase secții din spital, prin sensibilitate și frumos, în care azi… a venit și Moșul. Moș Nicolae. Și nu cu nuielușa, ci cu multe cadouri pentru cei mici, internați aici. Despre ei și despre tot ce se întâmplă în această secție am vorbit cu dr. Irina Chiriac, medic specialist pediatru.

– Astăzi este 6 decembrie. E ziua în care copiii sunt întâmpinați de Moș Nicolae. Ajunge Moșu’ și la Pediatrie?
– Da. Sigur că da. În fiecare an a venit. Așa că vine și acum pentru cei 50 de copii internați în prezent pe secție pentru a le aduce dulciuri, fructe și jucării, pentru a se bucura și ei de această magie, pentru a uita, măcar pentru o clipă, că sunt pe un pat de spital. În niciun an Moșu’ nu i-a uitat pe micii noștri pacienți, așa că… e aici, cu noi.

– Pediatria este o secție grea. Poate cea mai grea, pentru că vorbim de pacienți copii, cu o patologie diversă, cu vârste diferite, de la 10 zile până la 18 ani. Cât de greu este să lucrezi pe o astfel de secție? Cât de greu este să fii medic pediatru?
– Dacă ți-ai ales această meserie nu e greu. Pentru că de la început știi ce înseamnă. Important este să știi cum să empatizezi cu cei mici, cum să intri în lumea lor, cum să fii și tu, ca medic, copil, pentru ca pacientul mic este sincer, nu știe să disimuleze un simptom pe care îl are. Doar așa reușim să relaționăm cu ei, să le înțelegem durerea, să ne dăm seama de ce anume suferă și, cel mai important, să conlucrăm și cu părinții. Deoarece și ei sunt parte integrantă în toată această ecuație. Pe această secție lucrează medici care se dăruiesc în totalitate, care au și supraspecializare, adică pe lângă pediatri sunt și speciliști în diabet zaharat și homeopatie, cum este dr. Gabriela Fetecău, medicul șef, pe cardiologie pediatrică – dr. Maria Mircioagă, pe genetică – dr. Alexandra Grozavu și alergologie pediatrică – dr. Loredana Franț, pe Programul Național de Boli Rare (hemofilia, sindromul de imunodeficiență primară sau mucoviscidoză) pe care îl coordonează dr. Elena Niță. Dar avem și psiholog, și asistent social, pentru că ne confruntăm și cu astfel de cazuri, și educator, care desfășoară zilnic activități interactive pentru copiii internați, fie la locul de joacă pentru pacienții de până în 3 ani, integrat în această secție, fie în camera senzorială. Tot pe această secție funcționează și programul de instruire a mamelor, care au nevoie de o astfel de consiliere în creșterea și îngrijirea copilului. Suntem aici pentru a-i ajuta pe cei mici, pentru a le alina suferințele și a-i trata.



– Secția de Pediatrie din Spitalul Județean de Urgență Bacău este una mare. Are 88 de paturi, e împărțită pe sectoare, în funcție de vârstele pacienților. Cum e o gardă pe această secție?
– Lucrăm cu două linii de gardă, una permanentă, de 24 de ore, și una de noapte, între orele 20.00 seara și 08.00 dimineața. Secția de Pediatrie este una din cele mai vechi secții din spital. A fost înființată în 1961. Atunci erau două secții, care s-au unit în 2003, când s-a format un Spital de Pediatrie, de sine stătător în Bacău, dar care după 9 ani, în 2012, a redevenit Secție de Pediatrie în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Asta așa, ca un mic istoric, pentru cei care nu știu. Dar aici vorbim de un sistem integrat, pentru că avem și compartimente de recuperare pediatrică, de chirurgie și ortopedie infantilă, de urgențe și ambulatoriu specializat. Vorbim însă și de o secție care nu a beneficiat de investiții majore în ultimii ani, în afară se sectorul D, renovat complet în 2014. Însă, de la conducerea spitalului avem promisiunea că Moș Crăciun, de data aceasta, va veni cu un nou dar: o modernizare de 2 milioane de euro, bani de la Consiliul Județean, care va schimba total fața acestei secții, de altfel o secție care are și un ecograf nou performant, ce ne ajută și pe partea de cardiologie, dar și cu cea mai modernă stație de biberonerie, unde va mai fi achiziționat, în aceste zile, și un autoclav, adică un aparat nou de sterilizare. Și da. Vorbim de o secție mare, împărțită pe sectoare, în funcție de vârsta pacientului și cazuistică, cu 88 de paturi de spitalizare continuă și încă 5 paturi de spitalizare de zi. Particular pentru noi este că avem și paturi pentru părinții însoțitori, care se internează cu copii lor, pe cele 50 de paturi alocate în acest sens. Apoi, din cele 88 de paturi sunt 5 paturi de Terapie Acută, 5 paturi de Neurologie pediatrică infantilă și 3 paturi de diabet zaharat. Este o secție care înregistrează în jur de 300 de internări pe lună.

– Pediatria este, cum spuneam, una din cele mai frumoase meserii, pentru că vorbim de pacienți copii. Ce calități trebuie să aibă un medic pediatru pentru a practica această meserie?
– În primul rând, foarte important este să iubească copiii. Apoi, să aibă acea doză de copilărie în el, de care spuneam. Să nu își piardă copilăria din anii lui de copilărie, pentru a putea coborî la nivelul copilului pacient și a interacționa cu el. De multe ori nu suntem doar doctori în halate albe pentru ei, ci suntem și mamele, și bunicii lor. Redevenim copii, la propriu, și noi. Spunem povești la ceas de seară, ne jucăm cu ei, pentru a ne ajuta astfel și pe noi în actul medical. Deci, a fi pediatru înseamnă și a fi un copil … mai mare!

Medici care lucrează pe această secție (în ordine alfabetică):
dr. Tatiana Apostol (medic primar)
dr. Irina Chiriac (medic specialist)
dr. Maria Cojan (medic specialist)
dr. Elena Cozlovschi Gheorghiț (medic primar)
dr. Carmen Cristea (medic primar)
dr. Aurelia Dogaru (medic primar)
dr. Gabriela Fetecău (medic primar) – șef secție
dr. Mădălina Mircioagă (medic primar)
dr. Elena Niță (medic primar)
dr. Vasilica Sabău (medic primar)
dr. Maria Șova (medic primar)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri