– mai multe tinere din Bacau, unele minore, au cazut pe mâna unor proxeneti care le-au obligat sa se prostitueze – victimele erau din familii dezorganizate si erau atrase in capcana de fete de aceeasi vârsta cu ele – un proxenet si-a amplasat in fata casei, in care locuia cu cei trei copii ai lui, o rulota, ca alternativa atunci când clientii nu voiau sa mearga cu fetele la hotel – unele dintre tinere urmau sa fie plasate in Norvegia – ele credeau ca asa-zisii iubiti le duc in vacanta u una dintre prostituate era infectata cu HIV

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Bacau au facut, in urma cu câteva luni, propunere de arestare preventiva pentru membrii unei grupari care se ocupa cu trafic de persoane, printre care si minore, si proxenetism. Despre activitatea acestora, anchetatorii au aflat anul trecut, in vara, când Gheorghe F., Antonio Mihai B. si Ionel A., cei mai de temut dintre membrii retelei, se pregateau sa transporte trei tinere în localitatea Oslo (Norvegia) unde urmau sa fie exploatate sexual. Odata cu monitorizarea traficantilor si interceptarea convorbirilor, anchetatorii au aflat si modul de racolare a fetelor, dar si locatia in care erau atrase.

Gheorghe F., unul dintre proxeneti, divortat si cu trei copii minori in întretinere, locuia cu acestia intr-o casa de pe strada Avram Iancu, din Bacau. La câtiva metri de locuinta copiilor, traficantul amenajase un “bordel” provizoriu, pentru “cazurile urgente”. Gheorghe F. amplasase in fata casei o rulota pe care o folosea ca alternativa atunci când clientii nu voiau sa mearga cu prostituatele la hotel.

I-a ales pe proxeneti ca sa scape de o viata chinuita

“Ajutoarele” proxenetilor erau chiar rude minore ale acestora care reuseau, mai ales datorita vârstei, sa pacaleasca fete din familii dezorganizate si sarace. Intr-o discutie purtata cu nepoata lui, Andreea Mihaela N. (15 ani), Gheorghe F. o invata pe fata cum sa o atraga pe Ana, o minora despre care stia ca este o “o panarama” si pe care voia sa o preia pentru a o obliga sa practice prostitutia. Asa a fost racolata si Simona Mirabela, o alta minora cu o situatie extrem de vulnerabila – parintii erau despartiti, iar mama ei nu reusea sa o întretina.

Proxenetul a intâlnit-o pe fata intr-un bar din Bacau si i-a promis tot ce nu putea mama ei sa-i ofere, o locuinta in care sa stea si bani câstigati usor. Mai târziu a aflat ca pentru sumele de bani trebuie sa intretina relatii sexuale si a acceptat, fara sa stea pe gânduri, sa traiasca printre proxeneti, sperând ca astfel va scapa de saracie. Tariful perceput pentru un raport sexual de 15 minute era de 80 de lei, iar pentru doua ore, 400 de lei. Un alt personaj marcant din gruparea de proxeneti era Antonio Mihai B. cu un rol extrem de precis – acela de a interveni atunci când apareau probleme cu clientii care nu achitau prestatiile sexuale si de a asigura protectia victimelor exploatate.

Discutie telefonica intre Gheorghe F. (proxenet) si Simona (prostituata):

Gheorghe F.: Da!
Simona: Hai, urmareste-l pe asta cu PASSAT-ul alb ca nu mi-a dat banii si m-o si batut! (plangând) N-am mai putut sa fug.
Gheorghe F.: (vorbeste cu cineva de lânga el: O batut-o si ….)
Simona: Haide, hai mai repede ca scapa si nici nu mi-a dat banii! (continua sa plânga) M-a si batut! Haide, mai repede!

A crezut ca o iubeste, dar el voia s-o duca la produs

In octombrie 2014, Simona Mirabela a împlinit 18 ani, iar protectorul ei, Gheorghe F., a hotarât ca e momentul sa o plaseze in Norvegia, unde avea sa obtina bani mai multi. In Oslo a plecat si Antonio-Mihai B., insotit de o tânara de 19 ani, Andreea Elena, pe care a cunoscut-o intr-un club din Bacau. Antonio nu i-a spus fetei ca o duce la Oslo pentru prostitutie, ci ca o iubeste si vrea sa petreaca o vacanta împreuna in Norvegia.

Andreea nu stia nici ca Antonio mai avea o concubina si a acceptat sa plece in vacanta cu el. In Oslo se afla si Alina Niculina F., verisoara proxenetului Gheorghe F., care practica acolo prostitutia si a acceptat sa îi ajute cu cazarea.

Prinsi in flagrant si retinuti

Pe 25 octombrie 2014, anchetatorii au organizat un flagrant si au oprit in trafic, pe raza localitatii Nicolae Balcescu, autocarul in care se aflau proxenetii si victimele. Politistii au confiscat de la proxeneti biletele de avion si suma de 8.000 coroane norvegiene. Toti patru au fost dusi la audieri, unde Andreea Elena a aflat ce urma sa faca in Norvegia. Simona Mirabela a recunoscut ca s-a prostituat timp de mai bine de un an, de când era minora, dar ca trebuia sa mearga in Norvegia pentru a vizita o matusa.

Ea nu se considera o victima a traficului de persoane, spune ca a fost de acord sa se prostitueze si nu cere despagubiri proxenetilor. „Declaratiile persoanei vatamate P. Simona Mirabela trebuie privite cu rezerva, având in vedere ca este abia iesita din vârsta minoratului, ca între ea si inc. F. Gheorghe s-a stabilit o relatie de concubinaj, aceasta fiind însarcinata in 5 luni”, arata procurorii. Gheorghe F. si Antonio-Mihai B. au refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor. Din octombrie 2014, ei se afla in arest preventiv.

“Bagaje”, “colete” sau “gentute”

Ancheta in acest dosar i-a condus pe procurori catre alti interlopi din Bacau, arestati ulterior si cercetati tot pentru trafic de persoane si proxenetism. Toni Vasile B. era principalul finantator al acestor activitati si se ocupa cu organizarea “vacantelor” pentru tinerele pacalite de proxeneti, viitoarele prostituate fiind transportate in Italia, Anglia si Norvegia. In discutiile telefonice, traficantii foloseau un limbaj camuflat, fetele fiind denumite “bagaje”, “colete” sau “gentute”.

Discutie telefonica intre doi proxeneti (unul aflat in Anglia)

Toni: Ce ai mai facut, ai facut şi tu rost de un bagaj (n.n. se refera la tinere), doua sa trimiti încoa’?
Florin: Da, una o aveam de 15 luni, dar ma p… pe ea.
Toni: Câti ani are, arata bine?
Florin: Arata.
Toni: Pai, trimite-o mie.
Florin: Dar nu vreau sa vina singura, da-o in …. ca e perversa.
Toni: Pai vino cu ea o saptamâna încoace, dupa aia pleci si îti dau eu banii.
…………………
Toni: Adu-o încoace, ca o prostesc eu, nu stii ca la vrajeala mea o îndoi imediat. Ce faci, te pui cu ea la drum? Zi!
…………….
Florin: Nu mai fi prost, trebuie sa o prostesc. Vin încolo, trebuie sa platesti si drumul si aia, zi si mie la ce bani mai ies?
Toni: Stai, ba, cuminte, cât cheltui? Dus si întors, 250 euro.

Prostituata infectata cu HIV!

La racolarea victimei Elena Lacramioara, in vara lui 2013, din autogara Bacau, a participat, alaturi de Antonio Mihai B. si Gheorghe F., si finantatorul proxenetilor, Toni Vasile B. Fata a fost obligata sa se prostitueze circa doua luni, in municipiul Bacau, iar investigatiile anchetatorilor au scos la lumina ca tânara era infectata cu HIV, iar traficantii stiau acest lucru. „Urmeaza ca in cursul urmaririi penale sa fie efectuate cercetari privind modalitatea în care partea vatamata întretinea raporturi sexuale cu clientii pentru a se depista existenta unor eventuale cazuri de transmitere a sindromului imuno-deficitar dobândit”, se arata in propunerea de arestare a DIICOT. Pe parcursul anchetei, procurorii au descoperit ca inculpatii se fac vinovati si de infractiunile de santaj si camata, dosar despre care vom scrie intr-o editie viitoare.

Daniel Ciobanu

Alte articole