„Trece Pastele si cu fasole”
In pietele bacauane a inceput comertul cu miei. Timid, ce-i drept, cu dezamagire si din partea comerciantilor, si a cumparatorilor. Primii miei sunt mici, dar scumpi. Pretul de debut este cuprins intre 20 si 22 de lei. Crescatorii au venit cu câte 10-12 bucati, numai pentru a sonda piata. Clientii sunt nemultumiti de preturi si spera in ieftinirea produselor traditionale de Paste.
In Piata Centrala si-au facut aparitia primii miei. Aproape toti au greutatea sub 7 kilograme. Crescatorii spun ca iarna a fost grea, Pastele este timpuriu, asa ca nu au avut de unde sacrifica, la fel ca in alti ani, miei de 10-12 kilograme. Fiecare a adus in piata in jur de 10 bucati, doar pentru a testa cererea. “Am dat un singur miel, ne-a declarat Maria Gherase, din Oncesti. Avea 5 kilograme. Am luat un milion pe el.” Altii au reusit sa vânda in primele ore ale diminetii aproape toata cantitatea. “Am venit cu 12 si am dat 10, ne-a spus si Nicolae Alexa din Stanisesti. Asta fiindca sunt putini miei in piata. Ceilalti din Stanisesti, patria oilor, nu au aflat ca s-a dat drumul la comert. Vin de mâine. Nu stiu câti voi sacrifica anul acesta. Nu prea am mai venit la piata. Eu taiam mieii pentru blanite. Le vindeam la Chisinau. Acum incerc sa-i dau in piata.” Constantin Boboc, din Horgesti, incearca piata cu berbecuti. Da kilogramul cu 16-17 lei. Cei care sunt nemultumiti de greutatea mica a mieilor au astfel de unde alege altceva. “Saptamâna viitoare aduc miei. Ca sa ies din necazuri si sa-mi scot cheltuiala trebuie sa-i dau cu cel putin 20 de lei pe kilogram.” Crescatorii spun ca iarna a fost apriga, iar oile au stat 100 de zile numai in staul. Au mâncat tone de furaje.
„Mai bine manânc urzici”
Clientii se plimba printre tarabe, intreaba, dau din cap necajiti sau comenteaza in gura mare. “Mai bine manânc urzici in ziua de Paste decât sa dau un milion pe 5 kg de oase si pielita, spunea suparat foc Mihoc Serafim. E absurd ce se intâmpla la noi. In prag de sarbatori se scumpesc toate. Casul era 13 lei kilogramul acum o saptamâna. Azi este 18 lei. Parca-i cu pulbere de aur!” Ioan Stan ar taia din alte cheltuieli pentru o friptura de miel. Din pacate, nu prea are de unde face economie. “Am dat 600 de lei la intretinere. Trece Pastele si cu fasole.” Chiar si cei care au cumparat deja mielul râvnit cred ca preturile sunt prea mari. Aceasta fiindca le raporteaza la venitul lor. Putini se gândesc insa la munca si investitia crescatorului de animale. Clientii spera ca in zilele urmatoare oferta sa fie mai bogata, iar pretul sa scada. Dupa cum evolueaza piata, sunt slabe sanse de ieftinire. Comerciantii au rotunjit bine cifrele de pe etichete. Inainte de sarbatori, au o mentalitate paguboasa: in loc sa vânda ieftin si mult, prefera sa aiba marfa scumpa si clienti putini.















