In depozitul Directiei de Sanatate Publica Bacau se afla intregul stoc necesar de lapte praf pentru 190 de sugari, conform solicitarilor venite din partea a 35 de medici de familie. Este vorba de aproape 1.200 de cutii de 400 gr. care vor fi distribuite catre anumite categorii de persoane, dupa criteriile stabilite de lege.

“Conform legilor in vigoare, acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse intre 0 – 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern, se elibereaza pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie” – a declarat dr. Cristina Matanie, de la DSP Bacau.

Au dreptul la acest ajutor:

– bebelusii cu mame care prezinta contraindicatii ale alaptarii (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroza în placi, insuficienta renala, hepatica sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenta de alcool, tutun care determina intoxicatii ale copilului

– copii sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare (sub limita inferioara a normalului vârstei), datorita absentei laptelui matern. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii – copilul nu a recuperat greutatea de la nastere dupa doua saptamâni de viata; copilul cu vârsta cuprinsa intre 0 – 8 luni creste in greutate cu mai putin de 500 g/luna; copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creste in greutate cu mai putin de 250 g/luna

– copil adoptat sau aflat in familie de plasament

– copil cu mama decedata.

Luna trecuta, numarul beneficiarilor declarati de medicii de familie a fost de numai 171, pentru care s-au dat 1.085 de cutii cu lapte praf.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ