19 aprilie 2024
ActualitateJurnalul unei sărbători de poveste. Colegiul „Karpen”, la 50 de ani

Jurnalul unei sărbători de poveste. Colegiul „Karpen”, la 50 de ani

Colegiul Tehnic de Comunicații „Nicolae Vasilescu-Karpen” din Bacău a împlinit jumătate de secol de la înființare. Pornind de la acest pretext, anul 2019 a reprezentat pentru echipa de la „Karpen” punctul de plecare pentru organizarea mai multor evenimente, multe dintre ele cu privirea întoarsă spre trecut, dar, compensatoriu și firesc, și către viitor.

În acest context, au fost Galele Karpen, organizate în sala de spectacole a Teatrului „Bacovia”, pe oamenii actuali ai școlii – elevi, profesori, personal didactic auxiliar, nedidactic, parteneri, părinți etc. – și pe foștii profesori și absolvenți ai mai multor promoții, a căror devenire profesională și personală a fost marcată de acest liceu. A fost și premierea invitaților speciali, a fost lansată și monografia Timp și destin. Cronica anilor ce-au fost, semnată de profesorii Alin-Sebastian Popa, Simona-Andreea Șova, Elena-Simona Lăcătușu și Remus-Emanoil Cazacu.

Punctul culminat al acțiunilor dedicate semicentenarului, însă, a fost atins în prima săptămână a lunii decembrie când, în mod tradițional, Colegiul „Karpen” își sărbătorește, an de an, Zilele Școlii. Astfel, primele trei zile au fost marcate de frumoase întâlniri la Hora Unirii sau în cadrul unor activități desfășurate în sălile de clasă sau de grupă sub sloganul „Să ne naștem români e o întâmplare, să sărbătorim românismul e o onoare!”. Au fost, apoi, organizate excursii care au urmat pașii eroilor din Primul Război Mondial pe traseul Tg. Ocna, Oituz, Mărăști, Mărășești sau care au conectat generația actuală cu vibrația specială a capitalei spirituale a Moldovei, Iași. Au fost și întâlniri memorabile cu foști profesori și personalități care au marcat destinul școlii: Gheoghe Cioltan, Gheorghe Airinei, Ion Zaharia și Gheorghe Chirieac. S-a sfințit și troița amplasată în curtea colegiului, un monument închinat eroilor Revoluției din 1989 și tuturor „slujitorilor” școlii. S-a plantat, foarte frumos moment!, și un carpen în curtea școlii, mărturie pentru viitor, care o „să vorbească” generațiilor ce vor veni despre valoare, calitate și cale dreaptă în evoluția autentică a educației românești, principii fundamentale la Colegiul Karpen.



Și de Sfântul Nicolae, angajații și elevii școlii au avut parte de o surpriză. Una dintre cele mai interesante provocări pentru săptămâna dedicată Zilelor Colegiului Karpen a fost realizarea unui flashmob de către profesorii școlii, iar apoi au răspândit magia și entuziasmul sărbătorilor vizitându-i, cu bunătăți de la Moș Nicolae, pe toți elevii colegiului. Astfel, ei au continuat tradiția dăruirii, din suflet pentru suflete de copii, a bucuriei sărbătorilor de iarnă.

Ultima zi dintre cele dedicate sărbătoririi Semicentenarului a însemnat descătușarea tuturor energiilor pozitive ale „trăitorilor” de la Karpen, dar și ale partenerilor, prietenilor și familiilor acestora. S-a lansat Capsula Timpului către viitor, depozitar al semnelor prezentului, generația 2069 fiind invocată în cuvintele, dar și în gândurile celor prezenți. Construcție durabilă, Capsula este străjuită de Cartea lui Karpen și de Cele 4 steaguri ale Cetății Karpen. Deasupra acestui ansamblu este montat un cronometru care afișează numărul zilelor rămase până când capsula va fi desigilată de către generația de profesori și de elevi ai anului 2069. Pe rând, fiecare invitat a depus în capsulă câte un obiect pentru cei ce vor veni. Sigilarea capsulei a fost un moment unic, încărcat de emoția conștiinței că cei prezenți scriu istorie: „Căci, dacă generația de azi, 2019, a primit o moștenire neprecedată de vreun testament, iată, generația 2069 va primi testamentul nostru, al celor care au făurit o școală și o tradiție pentru ei!”, a declarat directorul adjunct al colegiului, prof. Simona Lăcătușu, organizatorul activităților. „Sperăm că, peste 50 de ani, cei care vor deschide Capsula Timpului vor înțelege cum am ales noi să facem școală și educație”, a adăugat și directorul Colegiului Karpen, prof. Remus Cazacu.

Apoi s-a sărbătorit tradițional la KarpenBurg, un târg de Sfântul Nicolae, patronul spiritual al colegiul, care a invadat liceul cu muzică, expozanți, vizitatori, dans, „bunătăți” tradiționale și muuuultă voie bună! În curtea din zona foișorului, peste 200 de elevi și părinți au petrecut câteva ore minunate acompaniate de gusturi românești, colinde și muzică populară. Fanfara Crăciuneilor, Moș Crăciun și două trupe de animatori pentru cei mici au creat o atmosferă desprinsă din poveștile de iarnă. Târgul Tradițional reprezintă, de altfe, un alt mod al Colegiului Karpen de a se deschide către comunitate. Iar povestea continuă. Scrisă de oameni frumoși și mândri de munca lor. Dincolo de barierele posibilului și de cele ale timpului… La mulți ani, Karpen!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri