Constantin si Angela Paduraru au vrut sa traiasca o batrânete linistita si au cumparat o casa in satul Rusi Ciutea din comuna Letea Veche. Era sfârsitul anului 2011 când au perfectat actele si au facut plata – circa 45.000 de euro, iar in ianuarie anul urmator s-au mutat.

Le-a placut locul linistit, si-au mobilat camerele primitoare si au amenajat in fata o gradinita de flori, iar in spate – pe marginea Canalului de Fuga – au plantat ceva legume. Ii vizitau copiii, rudele sau prietenii, si fiecare ii invidia pentru coltisorul de rai unde, credea toata lumea, isi vor duce viata multa vreme.

Nimeni si nimic nu parea sa tulbure tihna sotilor Paduraru. Dar a venit vara anului 2013 si tot ceea ce parea de neclintit s-a spulberat ca si când n-ar fi fost vreodata, odata cu aprobarea construirii soselei ocolitoare a municipiului Bacau.

PUBLICITATE

O hotarâre de Guvern i-a lasat fara casa de 83.5 metri patrati si fara cei 400 de metri de pamânt pentru ca exact in batatura lor se va ridica unul dintre pilonii podului ce va trece peste Canalul de Fuga.

In schimbul lor, cineva de la Bucuresti a decis ca vor primi 10792,05 lei, adica aproape 2.500 de euro, de aproape 20 de ori mai putin decât platisera cu mai putin de doi ani in urma. Potrivit legii modificata de Guvernul Ponta, proprietarii nu mai au dreptul sa se opuna expropierii si nici sa solicite o valoare mai mare, fiind obligati sa se adreseze instantei, dar dupa ce au fost deposedati de bunuri.

Asa se face ca familia Paduraru se poate trezi in orice clipa cu o comisie de expropiere care sa-i dea afara din casa, urmând ca o sentinta judecatoreasca sa le dea justa despagubire si eventuale daune. Dar pâna atunci, cei doi se intreaba unde vor locui si ce se va intâmpla cu mobila si lucrurile din casa.

“Sunt aruncat pe drumuri si mi se spune ca voi primi o suma de batjocura in dispretul proprietatii private. Voi da in judecata Statul la instantele românesti, si daca e nevoie si la cele europene, pentru ca nu se poate asa ceva. Mai sunt zeci, daca nu sute de oameni in situatia mea, e inacceptabil apa ceva!” – spune Constantin Paduraru, proprietar expropiat.

O evaluare care nu exista decât pe hârtie

Guvernul a prevazut despagubiri în valoare de 7.505.000 lei pentru un nr. de 1.564 de imobile (terenuri si cladiri) aferente unei suprafaţe totale de 1.667.499 mp prevăzute în anexa nr. 3 a hotărârii prin care reglementeaza constructia soselei.

In respectiva anexa, la pozitia 703, apare proprietatea lui Constantin Paduraru, cu numarul cadastral 61533, insa fara numele acestuia. Asta desi Cartea Funciara pentru teren si casa exista din 2011!

De asemenea, in decizia Guvernului se precizeaza ca “expropriatorul a întocmit o documentaţie tehnico–economică cuprinzând coridorul de expropriere stabilit pe baza studiului de fezabilitate în varintă finală
sau a documentaţiilor de urmbanism, după caz, şi lista proprietarilor imobilelor care constituie coridorul de expropriere aşa cum rezultă din evidenţele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sau ale unitătilor administrativ – teritoriale, care cuprinde sumele individuale aferente despăgubirilor estimate de către expropriator pe baza unui raport de evaluare întocmit, având în vedere expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici.”

Problema este ca nimeni nu stie cine când si daca a venit cineva in comuna Letea Veche pentru a intocmi la fata locului aceste documentatii. Asa cum nu se stie care a fost grila de evaluare a terenurilor si caselor peste care va trece soseua ocolitoare.

La Primaria Letea Veche nu se stie nimic

Functionarii de la Bucuresti afirma in documente oficiale ca “lista proprietarilor expropiati în baza evidenţelor unităţilor administrativ – teritoriale ale localităţilor Hemeiuş, Letea Veche, Luizi Călugăra, Nicolae Bălcescu, Sărata şi Săuceşti din judeţul Bacău şi confirmate de acestea cu ştampilă şi semnătură.”

Administratorul public al comunei, Viorel Hotea, spune ca nu exista o comisie de expropiere, el neavând idee pe ce baza s-au calculat respectivele despagubiri. De asemenea, pe traseul soselei ocolitoare se afla sute de terenuri ale comunei, care fiind subevaluate vor produce paguba in proprietatea publica.

“Si eu am cumparat o casa in zona in 2010 prin Programul Prima Casa, cu 40.000 de euro. Daca stiam ca va trece autostrada la 80 de metri de curtea mea, nu o mai cumparam. Ce sa mai spun de primarul comunei, care va avea trafic la vreo 22 de metri de coltul casei! Nu ne-a intrebat nimeni despre proiect, despre expropieri, s-a rupt satul Rusi Ciutea in doua, nu se stie cum vor ajunge cei din satul Siret in Bacau… Era nevoie de sosea, dar nu cu acest pret!” – spune Viorel Hotea, administrator public al comunei Letea Veche.

Muncitor in Italia, Lefter in România

Vasile Lefter, vecin cu familia Paduraru, munceste de 20 de ani in Italia si asta se vede in curtea lui larga cu casa si acareturi, dar si in terenurile si gradinile pe care le-a cumparat imprumutându-se de la patronul sau.

Acum, traieste cu spaima ca nu va apuca sa se intoarca in casa lui pentru ca peste acoperis ii va trece podul ce traverseaza Canalul de Fuga si nu se stie daca nu cumva ii va fi demolata. “E munca mea de-o viata aici, cum sa mi-o dea joc, si pe un pret de nimic! Am datorii la patron, nu voi lasa lucrurile asa, sa-mi dea cât vor ei, adica mai nimic”, spune Vasile Lefter, privind ingrijorat in jur.

Trebuie sa se intoarca la serviciu in Italia, insa s-a interesat cum poate sa se impotrivesca nedreptatii care i se pregateste in România.

O sosea care ne ocoleste de 10 ani

Inca din 2004 s-a pus problema unei sosele care sa aeriseasca traficul in municipiul Bacau, existând chiar un proiect ce putea fi realizat in cel mult doi ani. Schimbarea puterii a amânat materializarea, desi declaratii favorabile si promisiuni electorale au fost foarte numeroase.

Practic, fiecare premier si ministru al Transporturilor care a venit in Bacau s-a angajat sa dea fonduri pentru acest proiect. Pe de alta parte, nu a existat niciodata un traseu clar stabilit, astfel incât actuala pozitionare pare a fi rodul bunului-plac si al calculelor birocratice, care nu tin cont de interesele locuitorilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

  1. Ar fi ineresant de stabilit din punct de vedere gazetaresc mafia care exista in legatura cu zona de centura .. De unde a rasuflat ..cine a cumparat aiurea.. cine a vandut .. etc . Cred ca sunt surprize in ceea ce priveste persoanele din administratie implicate direct sau prin interpusi .. !!

  2. Soseaua de centura este un obiectiv care va aduce o multime de locuri de munca si este a tuturor bacauanilor si a generatiilor viitoare.
    Pentru cativa asa zisi ,,amarati”, primarul din Letea Veche, administratorul primariei, si altii care au avut 45-50 000 de euro sa ii dea pe o casa, este prea mult cat le da guvernul.Lucrurile nu trebuie si nu se vor opri in aceste ,,detalii”.

  3. Stimata Dna aurica dvs aveti probleme? Numiți “detalii ” faptul ca anumiti oameni vor fi dati afara din casa pe o suma batjocoritoare? Daca erati dvs in locul lor probabil erați extrem de revoltata.

  4. Se stia de mult timp ca se va face sosea de centura si ca vor fi exproprieri; dar samsarii au cumparat terenuri pe nimica toata, gandindu-se ca le vor vinde cu bani “grei”; dar s-a schimbat legislatia si acum sufla a paguba; nu inteleg totusi cum de a dat primaria autorizatii de constructie fiindca se stia ca va fi zona pentru sosea; chiar si cei care si-au facut case noi in acele locuri au mizat pe despagubiri uriase. Nu m-as mira sa aflu ca nici nu exista autorizatii de constructie pentru noile case. Soseaua este extrem de utila si nu trebuie sa se impiedice de nimic.

  5. Cred ca sunteti tampiti sa credeti ca oamenii si-au facut casa numai pentru aceste despagubiri. Nu este decat o luare cu japca a proprietatii private si oricum nu conteateaza cum si de ce si-au cumparat casa dar sa iti bati joc de om cu bani astia este strigator la cer . Pai cum faci tu buget de despagubire farea evaluare la fata locului. Mai rau ca pe timpul comunistilor care iti dadeau casa macar.

  6. Oamenii spun vrute si nevrute, fiecare isi da cu parerea sub un anonimat . D-na Aurica, cu manie proletara se bucura cand aude ca imperialistii vor fi dati afara din casele lor…habar nu are in prostia ei ca o familie de tineri si-a luat o casa noua, dintre cele care vor fi daramate, prin programul ,,prima casa,,…deci cu toate formele legale , autorizatie, evaluare a bancii…dand un avans din banii de la nunta si indatorandu-se pe 30 de ani. Sa nu se mai mire d-na Aurica in rautatea ei ca unii au avut suma(uriasa ) de 45000 euro ca sa cumpere o casa la batranete. Exclude d-na in cauza posibilitatea ca acei oameni sa fi avut o mostenire legitima, sau sa isi fi vandut propriul apartament plus economiile de o viata…sau efectiv sa fi muncit toata viata sau cum muncesc atatia altii in strainatate , umiliti ,doar ca sa isi poata trai ultimii ani decent intr-o locuinta frumoasa . Nu toata lumea isi construieste palate si vile desi oricine e liber sa isi faca orice casa si-ar dori, indiferent cate doamne Aurica ar spumega . Nu va mai intrebati daca exista pentru aceste case noi autorizatie de constructie…exista, va asigur, toate actele sunt perfect legale, autorizatiile au fost semnate de Ghindea.Este posibil sa existe si constructii fara autorizatie in sat, dar ele nu fac obiectul reportajului de mai sus. Ceea ce intriga este tacerea autoritatilor in legatura cu documentatia, iar interpretarea legii despagubirilor permite abuzuri. Poate totusi, cineva se va sesiza .

  7. am avut aceeasi problema fiind expropriat in 2009 de soseaua de centura a constantei,unora li s-a dat 65 euro in cimp dar erau prietenii lui mazare si ai lui constantinescu ,mie doar 17,am dat statul in judecata si nu am obtinut nimic!mai mult ,dupa 2 ani de procese banii care au fost platiti in 2009 in lei si depusi intr-un cont fara dobanda s-au devalorizar cu 10%.afacerile cu statul sint paguboase daca daca nu esti prieten cu cine trebuie!

  8. Am vazut multe comentarii cu privire la despagubiri .Dar ar fi de vazut in ultimii 5 ani(de cand se stia ca se va face aceasta centura)cine sia cumparat case sau pamant in zona in speranta ca vor da lovitura.Totodata nu pot sa constat ca sunt si victime colaterale si ma refer aici la cei care chiar sunt crescuti acolo si au mostenit case si terenuri.Dar cred totusi ca pana la urma e vorba tot de cei care au bani au investit speranta sa dea lovitura(ex dom primar care culmea nu stie nimic),Eu sper sa se construiasca odata aceasta centura pentru ca daca continuam in ritmul asta o sa ajungem ca pe vremea dacilor la drumuri ca masini avem slava domnului

LĂSAȚI UN MESAJ