Pentru păstrarea unui climat de ordine și siguranţă publică, patrulele de jandarmi vor fi prezente în mijlocul cetăţenilor 24 de ore din 24, prin misiunile executate urmărindu-se soluţionarea în mod operativ a sesizărilor primite de la cetățeni.

Structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău vor acționa proactiv pentru asigurarea ordinii publice la manifestările cultural artistice și sportive organizate în aceast sfârşit de săptămână și vor participa la menținerea ordinii publice.

Echipajele de jandarmerie vor executa, atât independent cât şi în sistem integrat, activităţi de patrulare în zonele şi arterele intens circulate, în zonele de agrement fiind în măsură să intervină de urgenţă pentru prevenirea şi combaterea actelor şi faptelor de tulburare a ordinii publice, identificarea şi sancţionarea acţiunilor care pun în pericol siguranţa publică pe timpul desfășurării manifestările cultural artistice și sportive: „ Festivalul Toamnei -2018”, „Răvăşitul Oilor” – Slănic Moldova, „Crosul Toamnei”, „Ziua comunei Răchitoasa”, Congresul regional religios ”Martorii lui Iehova”, meciul de fotbal dintre echipele C.S. Aerostar Bacău şi ASSCS Farul Constanţa, meciul de handbal masculin dintre echipele C.S.M.Bacău şi CSS Tecuci, meciul de fotbal dintre echipele C.S. UZU Dărmăneşti şi A.S. Bârsăneşti, meciul de fotbal dintre echipele A.S. Fl. Roşie Sascut şi A.S. Viitorul Urecheşti.

În acest sens, pentru evitarea incidentelor nedorite, JANDARMERIA recomandă participanţilor să se comporte civilizat, să manifeste calm şi răbdare, să respecte indicațiile forțelor de ordine, evitând implicarea în conflicte de orice natură; în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte antisociale să solicite ajutorul echipajelor de jandarmerie , să acorde o atenţie deosebită copiilor care îi însoţesc, bunurilor și obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.), să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia.

De asemenea, jandarmii montani sfătuiesc turiştii să aibă în vedere următoarele recomandări:

-să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, condiţiilor climaterice locale, să consulte prognoza meteo înainte de a pleca în drumeţii;
-să dețină echipament adecvat zonei de munte şi trusă de prim ajutor;
-să folosească numai traseele marcate şi să urmească marcajele de pe traseu;
-să nu hrănească animalele sălbatice.

Menţionăm faptul că siguranţa participanţilor şi a spectatorilor va fi prioritatea forţelor de ordine, iar în situaţia identificării unor persoane care prin modul de manifestare tulbură ordinea publică sau provoacă la săvârşirea unor fapte antisociale, participanţii la manifestări sunt rugaţi să nu adere şi să nu sprijine asemenea acţiuni şi să aducă la cunoştinţa jandarmilor despre asemenea situaţii.

Cetăţenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul forţelor de ordine publică, fie prin contact direct, fie prin apelarea numărului unic de urgenţe „112”.

Alte articole