20 aprilie 2024
Actualitate„Ingineria, profesia viitorului”, „Ingineria, o carieră de succes”

Dublu eveniment la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău

„Ingineria, profesia viitorului”, „Ingineria, o carieră de succes”

Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a organizat, în aceste zile, 27-29 noiembrie, două manifestări de succes: Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti „Ingineria profesia viitorului”, ediţia I, şi Workshop-ul educaţional „Ingineria – o carieră de succes”, ediţia a III-a.

Prof.univ.dr. ing. Carol Schnakovszky, rectorul instituției de învățământ superior băcăuane, ne-a declarat că „aceste evenimente au ca obiectiv sensibilizarea tinerilor în privinţa Ingineriei, ca domeniu de studiu şi activitate profesională, pentru un viitor cât mai atractiv, aducerea în prim-plan a noutăților tehnologice, implicarea activă pe un alt nivel a elevilor, studenţilor, a mediului academic şi de afaceri, precum și a autorităților publice locale și naţionale în «crearea» şi concepţia concretă de repere, popularizarea învăţământului superior, dar şi a activităţilor antreprenoriale”.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc ieri, 28 noiembrie 2017, de la ora 11.00, în Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale și județene, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice şi societăţii civile la nivel naţional, invitați ai mediului socio-economic din Bacău și întreg județul.



În prezidiu, au fost prof.univ.dr.ing. Valentin Zichil, decanul Facultății de Inginerie, prof.univ.dr. ing. Dhc. Valentin Nedeff, președintele Senatului, prof.univ.dr. ing. Carol Schnakovszky, rector, Florentina Cârlan, din partea Prefecturii Bacău, Sorin Brașoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Constantin Scripăț, viceprimarul municipiului Bacău și, oaspetele de onoare, Alexandru Cumpănașu, președintele Coaliției pentru Modernizarea României.

185 de lucrări și 10 secțiuni științifice

Workshop-ul educațional „Ingineria – o carieră de succes” a debutat pe 27 noiembrie 2017, cu o vizită a elevilor și studenților în SC Aerostar Bacău, activitate ce a fost posibilă prin implicarea personală a directorului general Grigore Filip. În total, numărul total al vizitatorilor a depășit 150 de persoane, dintre care mai mult de jumătate au fost elevi din colegiile și liceele de prestigiu Bacău, Roman și Buhuși.

A urmat o vizită în laboratoarele de specialitate din Facultatea de Inginerie, unde elevii au putut vedea în direct realizarea unei piese, de la faza de proiectare până la faza de mașinare, cu ajutorul imprimantelor 3D, utilizând tehnologii CAD – CAM – CAE. După prânz, s-a dat startul Sesiunii naționale de comunicări științifice, cea de a doua activitate importantă inclusă în programul acestor zile, cu secţiuni adresate atât studenților, cât și elevilor.

Au fost înscrise 185 de lucrări ale studenților participanți din universitățile din Suceava, Iași, Ploiești, Galați, Constanța, București și Bacău. Luând în considerare și coautorii lucrărilor au fost înregistrați peste 300 de studenți, în cele 10 secțiuni: Ingineria şi Protecţia Mediului în Industrie, Echipamente pentru Procese Industriale, Inginerie Economică în Domeniul Mecanic, Eseu motivațional – Profesia viitorului, Mecatronică, Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Energetică Industrială, Tehnologia Informaţiei, Ingineria Produselor Alimentare și Inginerie Biochimică.

Tot luni, după decernarea premiilor pe secțiuni, au fost selectați ocupanții locului I care s-au duelat ieri, în „marea finală”. Tot ieri, la deschiderea festivă, au fost desemnați și câștigătorii finali. Aceștia au primii diplome de excelență, precum și premii în bani, atât pentru secțiunea inginerie, cât și pentru eseul motivațional.

Astăzi, elevii din liceele din Onești și Vaslui vor vizita Facultatea de Inginerie și laboratoarele de specialitate, precum și expoziția din centrul corpului B, unde vor avea ocazia să se convingă de ceea ce înseamnă tehnologie ultramodernă aplicată în profesia de inginer. De asemenea, tot astăzi, va avea loc și ceremonia de închidere a celor două manifestări, organizate cu sprijinul conducerii universității și implicarea profesorilor din Facultatea de Inginerie, a colaboratorilor, partenerilor, administrației locale și, în special, a sponsorilor.

„Cele două manifestări certifică recunoașterea națională a Facultății de Inginerie în ansamblul învățământului tehnic superior din România. Pe de o parte, participarea la Sesiunea de comunicări științifice studențești a 27 de studenți din 6 centre universitare de prestigiu, inclusiv Universitatea «Politehnica» din București, iar pe de altă parte dorința elevilor de clasa a XII-a din municipiul şi județul Bacău, dar și din colegiile și liceele din regiunea centrală a Moldovei de a participa la workshop-ul educațional, demonstrează atractivitatea Universității «Vasile Alecsandri» din Bacău în ceea ce privește opțiunea lor foarte serioasă în a-și continua studiile în această instituție de învățământ superior. Participanții s-au putut convinge la fața locului de dotările laboratoarelor de specialitate din facultate, de relațiile foarte bune stabilite între universitate și mediul economic și profesionalismul de care dau dovadă echipele de lucru din cadrul universității. Prin aceste acțiuni, cu deosebire prin participanți, se consolidează recunoașterea națională și vizibilitatea acestei instituții de învățământ superior, deschiderea faţă de nevoile angajatorilor şi adaptarea continuă la nevoile cerute de piaţa muncii.”
prof. univ. dr. ing. Valentin Zichil, Decanul Facultăţii de Inginerie

Premianții

Diplomele de excelență și premiile, pe diferite secțiuni, au fost acordate pentru:
– Premiul I, diploma de excelență și suma de 500 de lei pentru studentul Ștefan Ifrim din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Inginerie;
– Premiul II, diploma de excelență și suma de 400 de lei pentru studentul Nicolae Rotari și coautorii din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava;
– Premiul III, diploma de excelență și suma de 300 de lei pentru George Nechifor și Fiodor Ivanov, din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Inginerie;
– Premiul I, diploma de merit și suma de 300 de lei pentru studenta Denisa Mariana Gherman din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Litere;
– Premiul II, diploma de merit și suma de 200 de lei pentru studenta Emilia Rotilă din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Științe Economice;
– Premiul III, diploma de merit și suma de 100 de lei pentru studenta Ana-Maria Harmanpov, din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Științe Economice;
Diplome de merit și premii în valoare de 100 de lei li s-au acordat studenților: Alexandra Pipă, Mădălin Roșu, Ioana Iuliana Iacob, Cătălin Ghiaur, Ioan Timoșenco, Oana Cristina Țugui, toți de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, dar și lui Ion Susanu și Cristian Tănase, din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Din partea Societății Antreprenoriale a Studenților din Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, conf.univ.dr. Roxana Mironescu a acordat o mențiune specială în valoare de 100 lei studentei Monica Rotaru, de la Universitatea „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Științe ale Mișcării Sportului și Sănătății din Bacău, pentru lucrarea prezentată la secțiunea „Eseu motivațional – Profesia viitorului”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri