28 martie 2024
ActualitateIndiferenta care distruge: Nu mai sunt fonduri pentru taberele scolare

Indiferenta care distruge: Nu mai sunt fonduri pentru taberele scolare

Moda taberelor scolare a apus demult. Mai ales dupa ce lipsa investitiilor in aceste locatii le-a transformat in adevarate ruine. Din 6 astfel de tabere câte erau in anii 2000 in judetul nostru, acum doar doua mai sunt functionale. Una la Valea Budului si una la Salatruc. Si aici sunt insa probleme de infrastructura, iar indiferenta autoritatilor locale isi pune grav amprenta.

Judetul Bacau se putea lauda, pâna in acum 10-12 ani, ca putea asigura conditii decente, in unele cazuri chiar acceptabile, pentru distractia si odihna elevilor, in perioada vacantelor, in ceea ce se numeau tabere scolare. Au fost sase pâna atunci, iar acum abia mai supravietuiesc doua – Tabara de la Valea Budului si Tabara Salatruc. Sunt singurele din judet, si printre putine si din tara, care mai asigura activitati de educare in vacantele scolare de vara. Numai ca si aici, lipsa banilor pentru investitii, imposibilitatea de a fi atrase fonduri sau de a fi incheiate parteneriate publice – private, dar mai ales indifenenta autoritatilor locale si nu numai isi spun cuvântul.

La Valea Budului, drum de cosmar

Plin de gropi si hârtoape, impracticabil pe timp de ploaie, cu poduri improvizate care pun in pericol fiecare trecator. Asa arata drumul ce leaga de soseaua principala Tabara Valea Budului, situata in inima unei paduri in comuna Margineni, la nici 15 km de Bacau. De altfel, aceasta este singura tabara cât de cât functionala din judetul nostru unde inca mai vin elevi si tineri pentru a-si petrece vacanta de vara intr-un mod placut, studiind Limba engleza. Calea de acces insa creaza mereu probleme. "Deschidem activitatile taberei din 25 iunie, dupa ce copiii iau vacanta si terminam pe 1 septembrie. Avem activitati si programe frumoase, in limba engleza, dar drumul spre tabara ne creaza cele mai mari probleme. Suntem obligati sa preluam copiii din Gara Bacau, cu microbuze inchiriate, pentru ca pe acest drum nu mai poate circula nici macar un autocar. Am avut un grup de la Ialomita care a venit cu autocarul, dar a lasat elevii la soseaua principala, la drumul national, iar de acolo i-am preluat noi. S-au facut peste tot solicitari, dar ce s-a mai facut, au fost doar improvizatii", ne-a declarat Sorina Ciubotaru, administrator la Tabara Valea Budului.



S-ar putea face mai multe

In acest moment la Valea Budului se deruleaza a treia serie a tabarei de limba engleza, impreuna cu profesorii insotitori si animatori straini. Aici sunt organizate activitati diverse, educative, sportive, artistice si culturale. Participantii sunt din diferite zone, de la Bucuresti, Hunedoara, Ialomita, Giurgiu, Suceava, Buzau, Botosani, Brasov, pâna la Onesti si Piatra Neamt. "Eu cam in fiecare zi circul pe acest drum. Daca s-ar repara, ar fi o posibilitate mai mare de a aduce mai multi turisti aici. Speram ca autortatile sa faca ceva, pentru ca e pacat. Daca s-ar repara macar acest drum, aici ar putea fi o tabara in care s-ar putea face mult mai multe", a completat si Daniel Zodian, director Tabara Valea Budului. L-am intâlnit acolo si pe Martin, un voluntar din Burgas – Bulgaria, care a venit in Bacau pentru a petrece timpul liber alaturi de copiii din tabara, pentru care organizeaza jocuri de sah, de fotbal, concursuri in limba engleza. Si el s-a aratat indignat de cum arata calea de acces spre tabara. "E jale. E absolut prost. Ar trebui reabilitat, nu poate fi lasat asa. Peste tot in România e asa", ne-a spus.

"Trebuie ras totul"

Drumul, care nu are nici trei kilometri, s-a degratat in timp, insa inundatiile din ultimii 3-4 ani au facut ravagii. In 2005 a fost distrus si podul de fier, iar de atunci nu s-a mai facut nimic. Marcelin Solot, edilul comunei Margineni, arata ca drumul spre Tabara Valea Budului este in administrarea Directiei Silvice Bacau si deplânge starea deplorabila in care a ajuns. "Intr-adevar, e jale, se circula foarte rau. Acest drum a fost asfaltat acum vreo 30 de ani si nu poti sa torni pietris pe deasupra. Daca era drum de pamânt era mai simplu, asa trebuie ras totul si asfaltat din nou", a explicat primarul. De cealalta parte, Viorel Ghelasa, directorul executiv al Directiei Silvice Bacau, spune ca institutia nu poate decât sa repare acel drum din când in când, insa confirma existenta unui proiect. "Drumul este o prioritate, dar Directia Silvica, din bugetul propriu, nu poate decât sa faca niste lucrari de intretinere, ca sa se circule cât de cât. Pentru a readuce drumul la parametrii initiali e nevoie de lucrari de reabilitare. Exista un proiect depus pentru reabilitarea drumului forestier din Valea Budului si urmeaza ca, in cel mai scurt timp, Regia Nationala a Padurilor sa scoata lucrarea la licitatie", a fost si parerea directorului Ghelasa.

Continuitate de peste 20 de ani

Tabara Valea Budului este singura din tara cu traditie in cunoasterea si aprofundarea limbii engleze si are o continuitate de 21 ani la centrul de agrement Valea Budului. "Avem aici programate patru serii de vara pe activitati privind iînvatarea si aprofundarea interactiva a Limbii engleze, jocuri distractive, carnaval si miss-ul taberei, activitati si concursuri sportive, discoteca si foc de tabara", a precizat si Teodora Jacota, de la Directia Judeteana pentru Sport si Tineret (DJST) Bacau, institutie care are in administrare taberele scolare.

Bine si aici. Deocamdata

La Salatruc, sunt trimisi si elevii cu nevoi sociale, pe parcursul a patru serii. Tot aici, in luna august, se vor desfasura si doua cantonamente sportive de la CSS Bacau, de handbal si volei.
In tabara se poate ajunge cu trenul, pâna in Gara Comanesti, aflata la 20 de km. Deplasarea de la gara in tabara se face cu autocarul. Aici costul unui sejur pe serie este de circa 450 lei/7 zile/persoana, iar la 10 copii, insotitorul are gratuitate. Este o tabara organizata in special pentru odihna si relaxare. La Salatruc sunt cazati inclusiv copiii cu dizabilitati, datorita accesului usor spre tabara.

In rest, paragina

Celelalte patru tabere nu mai functioneaza. Odata rai, acum ajunsa o ruina, Tabara scolara – Valea Uzului a fost inchisa in 2004. Nu a mai primit aviz de functionare de la Directia de Sanatate Publica, tot din cauza unui drum impracticabil, dar si a lipsei utilitatilor. Tot in aceeasi zona, la 3 kilometri de orasul Darmanesti, exista odata Tabara Darmanesti, intr-un vechi castelul ce a apartinut familiei Stirbei. Tabara functiona permanent pe o capacitate de 150 de locuri/serie. In urma cu mai bine de 6 ani, tabara a fost retrocedata mostenitorilor care nu au mai investit nimic in ea, iar totul e acum acolo invadat de buruieni si gunoaie. Si la Geamana, urla câinii a pustiu. Tabara este situata la 75 km de Bacau si la 35 km de Gara Comanesti. A fost si ea inchisa in 2004. A mai fost Tabara Poiana Sarata, situata pe Valea Oituzului, pe soseaua nationala Onesti – Brasov, care de ani buni s-a transformat intr-o parcare mare unde mai stationeaza TIR-urile si autocarele ce tranziteaza zona.
Roxana Neagu
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri