Primaria Racaciuni a organizat, ieri, doua evenimente importante pentru comunitate: sfintirea Bisericii aSf. Dimitrie Izvoratorul de Mir” si a scolii, care se numeste “Gh. Buzdugan”, dupa numele Inaltului Regent, ctitorului institutiilor. La ceremonie au fost prezenti fiica, fiul si nepotul regentului.

Puhoi de lume s-a adunat luni, la ora 8, in fata bisericii din Gh. Doja, proaspat renovata si pictata, pentru a participa la slujba de sfintire. Tot de Sf. Dumitru, primaria a organizat sfintirea scolii. “Unitatea se afla pe pamantul lui Gh. Buzdugan, Inalt Regent al Romaniei, in perioada interebelica, a declarat Lucian Cheta, primar. Putine comune se pot lauda cu o astfel de personalitate”. Ca ceva special urmeaza sa se intample, iti dadeai seama inca de la intrarea in sat, unde asteptau peste 50 de persoane: primarul, consilieri locali, dascali… Oaspeti de seama au fost senatorul Radu Catalin Mardare si Cosmin Necula, vicepresedinte al PSD Bacau. Aici, a fost primit cu paine si sarea episcopul vicar Ioachim Bacauanu, invitat asa implineasca”a slujba de sfintire. Dupa ce a binecuvantat bucatele si pe cei prezenti, le-a multumit “pentru florile recunostintei si pentru ca ne-ati intampinat cu toata dragostea.” Pentru sarbatoare, credinciosii au impodobit cu crizanteme, biserica, si au asternut covoare, pe alei. Si Prea Sfintia Sa le-a facut un dar:a documentul care consemneaza istoria lacasului, incepand din 1926, cand s-a savarsit prima sfintire si pana azi. Dupa ce parintele Radu l-a citit, soborul de preoti si poporul adunat in curtea bisericii au rostit, intr-un glas, “Tatal nostru”.

Au venit, de la Paris, acasa!

Sositi, duminica, din Franta, Anca si Alexandru Buzdugan, urmasii ctitorului, au fost prezenti la eveniment. In 2008, ei au donat 3000 de euro pentru refacerea bisericii, iar anul acesta, au daruit scolii care functioneaza pe proprietatea lor inca 3000 mp pentru terenul de sport. Soborul de preoti a sfintit biserica in cele patru colturi si tot ce o inconjoara, apoi mormantul regentului. Familia Buzdugan are un conac, azi, in paragina, parcul din jur si 50 hectare de teren. “Gara se numea pe vremuri aGh. Buzdugana, fiind construita pentru Regent, care avea mosie aici.
[ad#stire] Si comuna, in care intrau satele Valea Mica, Gh. Buzdugan, azi Gh. Doja, si Ciucani, a purtat numele lui pana in “68”, arata Gh. Bitla. Familia Buzdugan a reusit, dupa obositoare demersuri, sa-si recapete proprietatea. “Aici, suntem acasa, a marturisit, ieri, Alexandru Buzdugan. In vacante, ma jucam cu copiii, ne cataram prin pomi… Bunicul, bunica, unchiul, sunt inmormintati aici. Venim cu multa emotie.” Nicolae, fiul lui, nascut la Paris, s-a aflat, ieri, pentru prima data in Gh. Doja, la mormantul bunicului, si a participat la slujba de sfintire a bisericii, apoi, la dezvelirea placii comemorative de la intrarea in scoala care, tot de ieri, se numeste “Gh. Buzdugan”.

Silvia PatrascanuPUBLICITATE