19 aprilie 2024
ActualitateIn cautarea diamantelor pamântului

In cautarea diamantelor pamântului

Stefan Mardare e omul actiunii. Simte banii intr-o afacere cu mult timp inainte ca ea sa se contureze. Spirit antreprenorial, omul a trecut aproape prin toate. A fost brutar, geambas, docher, miner, comerciant, a vândut peste, haine second-hand, hârtie de ambalaj, a avut chiar si o alimentara.

Acum, e prins pâna peste cap de pasiunea trufelor – Tuber Uncinatum. Ideea afacerii cu trufe i s-a insamântat adânc in minte in urma cu aproape 20 de ani, când, asteptând sa ia un credit de la banca, vizonase un documentar pe un canal TV despre o ferma agroturistica unde o femeie testa capacitatea unor purcelusi de a gasi trufe.

“De acolo am aflat ca trufele erau duse intr-o piata unde veneau cumparatori si din Japonia dispusi sa plateasca pe un kilogram si 2.500 de dolari. Iti cam creste adrenalina când vezi asa ceva. Ma si vedeam iesit la pensie, colindând prin paduri cu câinele si facând bani, pe lânga relaxare. E ca si la pescuit ori vânatoare”, vorbeste omul, fixând cu privirea imaginea din viitor. A trebuit sa curga, insa, mai bine de doua decenii pâna sa treaca la fapte.



Ceausescu – pionierul trufarilor români

In tot acest timp, a tatonat, s-a documentat despre trufe, inclusiv despre cum se dreseaza câinii, colindând librariile, bibliotecile de afara (la noi nici nu aparuse, la acea data, ceva legat de trufe), la profesori universitari si cercetatori din Italia, Franta, Ungaria. A acumulat atâtea cunostinte in domeniul, incât esti tentat sa crezi ca a absolvit o facultate de specialitate, judecând dupa precizia cu care explica despre aceste ciuperci, diamantele pamântului, cum le mai zice.

“Abia cum aflu de la italieni, care sunt profesionisti 100 la 100, din tata-n fiu, ca, la Arad, de exemplu, Ceausescu incercase, prin anii ’80 sa realizeze cam ceea ce vreau eu sa dezvolt acum in toata tara: o plantatie de trufe, pentru ca zona permite asa ceva. Chiar si un cercetator ungur realizase in urma cu peste 100 de ani un soi de harta cu locurile din România cu pamânt calcaros unde poate demostra ca se gasesc acele trufe albe – Tuber Magnatum”, mai spune Stefan Mardare.

trufe

Zeci de mii de euro pe sezon

Abia in 2009, pe când se afla, ca multi români, la munca, prin Roma, a cunoscut un italian, fost pilot de elicopter la Politia forestiera si al carui unchi de 80 de ani era un cautator desavârsit de trufe. Batrânul reusea sa adune zilnic si 60 de kilgrame de ciuperci, folosind un simplu bat.

“L-am intrebat cu o face si am aflat ca el se ghida dupa mustele de trufe, arata normal, doar ca e putin mai alungita, ca o viespe. Ea, de fapt, isi depune ouale in zona trufelor si larvele se hranesc cu ce e acolo”, explica savant Mardare. cu care, de anul acesta, a inceput afacerea cu trufe.

Rocky, un superb setter englez, e primul câine special antrenat pentru gasirea trufelor care de trei ani face parte din familia lui Stefan, intre cei doi formându-se o legatura trainica, bazata pe incredere si respect, exact ceea ce lipseste, in cele mai multe cazuri, la oamenii de afaceri de pe la noi si de pe oriunde a mai mers. L-a cumparat tot atunci, din Italia, platind 100 de euro si, apoi, l-a antrenat singur, folosindu-se de lectiile din carti.

Tot din carti a invatat sa deosebeasca la trufe calitatile, in functie de perioada de rocoltare si de alte criterii: trufa de vara (scorzzone, cum o numesc italienii), trufa de iarna, trufa alba etc. Pretul corect al trufelor este dictat de la Roma, intrucât cei mai multi consumatori de ciuperci se gasesc in Italia.

Apreciate sunt trufele care au cele mai mari cantitati de hormoni naturali. In România, unde se apreciaza ca ar fi circa 2.000 de cautatori de trufe autohtoni, la care se alatura alte câteva sute de straini, se gaseste una dintre cele mai mari rezerve de ciuperci. Asta si pentru ca, la noi, consumul de trufe este aproape ca si inexistent.

Un cautator de trufe poate colecta intr-un sezon sute de kilograme, daca are si câini de valoare, suma ce ar putea fi strânsa depasind lejer 10.000 de euro. Numai in acest an, Mardare a recoltat, prin plimarile in zonele impadurite de la noi, circa 38-40 de kilograme de trufe. Bacauanul, insa, vine cu o alta idee, accesibila oricarui proprietar de teren. “Noi, putem sa le oferim in conditii contractuale avantajoase pentru ambele parti, puieti de arbori cu radacinile deja micorizate (pe care s-au «insamântat» sporii de trufe n.r.)”, sustine Mardare.

Ora exacta se da la Roma

La Spoleto, in Italia, tara unde se gasesc si cei mai multi consumatori, este un afacerist care controleaza 80 la suta din comertul mondial cu trufe si care fixeaza, de fapt, pretul acestor ciuperci.

Kilogramul de trufe negre pleaca de la 150 de euro, la prima mâna, si la 3.000 de euro pâna la 40.000 de euro kilogramul, tot la prima mâna, in cazul trufelor albe, mai rare si, evident, mai cautate. In plus, pretul creste si in functie de ciupercile care au cele mai mari cantitati de hormoni naturali.

In toti acesti ani, concurenta in domeniu a depasit orice asteptari, unii dintre cei implicati in aceste afaceri fiind dispusi la gesturi extreme pentru a inlatura concurenta. Mrdare povesteste cum, la Fundu Racaciunului, doi tineri dintr-un jeep au oprit brusc in fata lor, si s-au apropiat amenintator spre ei pretinzând ca de doi ani sunt in zona si ca nu sunt bineveniti acolo.

“Realitatea asta este. E concurenta acesrba. S-au invatat si românii nostri de la italieni, care sunt, pe undeva, pionierii acestei afaceri, meserie care se transmite de la tata in fiu. La ei chiar te si impuca pentru trufe. Pe unul l-a impuscat direct in inima, pretinzând ca a vrut sa traga in câine. Si la noi s-a intâmplat sa le distruga masinile sau sa le otraveasca animalele folosite la gasirea trufelor”, povesteste Mardare.

Toata cantitatea culeasa ajunge la export, in tari precum Austria sau Italia, care si dicteaza pretul. Din pacate, la noi, legislatia nu este deloc pusa la punct. “In Italia, de exemplu, sunt legi pe comune, districte. Nu ai voie sa iesi la cautat trufe inainte de ora rasarit si nu este permis sa intârzii deloc dupa apus. Dar, cei mai mari cautatori de trufe actioneaza mai ales noaptea. In plus, ca sa poti recolta trufe, ai nevoie de un permis, pentru care trebuie sa dai si anumite examene”, incheie Mardare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri