14 aprilie 2024
ActualitateGALERIE FOTO: Rupere de nori: Peste 200 de gospodarii au fost inundate

GALERIE FOTO: Rupere de nori: Peste 200 de gospodarii au fost inundate

– zeci de puncte de transformare au fost afectate de vremea rea si mii de familii au ramas in bezna – doua persoane in vârsta, din Manastirea Casin au fost evacuate, dupa ce casa le-a fost inundata

Natura s-a dezlantuit in mai multe localitati din judetul Bacau. Marti dupa-amiaza a plouat cu galeata in zona Onestiului, iar râurile si pâraiele din comunele invecinate au iesit din matca si au ajuns in curtile oamenilor. Disperati ca apa va ajunge si in casele lor, satenii au inceput sa sune la 112. Primii care le-au sarit in ajutor au fost pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau, in localitatile afectate fiind trimise echipaje de la toate subunitatile.

La Manastirea Casin, apa a ajuns in aproape 150 de gospodarii, iar din cauza fenomenelor meteorologice au fost afectate si 26 de puncte de transformare din reteaua de distributie a energiei electrice, iar circa 3.000 de consumatori au ramas in bezna. La fata locului s-a deplasat o echipa de la E.on pentru a remedia defectiunile. Tot de aici, salvatorii au evacuat doua persoane în vârsta, dupa ce pârâul Saratel s-a revarsat si apa le-a intrat in casa.Nu a fost mai bine nici in comuna Casin. Satul Curita, cu peste 300 de gospodarii, a fost complet izolat, pentru aproape trei ore, dupa ce apele s-au revarsat iar podul care face accesul in localitate a fost colmatat. Si aici 50 de gospodarii au fost inundate, iar pe seara s-a luat decizia intreruperii alimentarii cu energie electrica. „Am avut gard cu fundatie de beton si l-a distrus. A venit viitura puternica. Asa ceva nu a mai fost aici la noi. Apa a trecut peste pod”, spuneau satenii. Gardurile mai multor imobile au fost puse la pamânt, la fel si stâlpii de electricitate, iar podetele au fost luate de viitura.

La Bogdanesti apa a ajuns in trei gospodarii, iar la Oituz, in satul Marginea, in cinci gospodarii. In municipiul Onesti, pe strada Mihai Bravu, au fost inundate doua curti, iar in Slanic Moldova un drum judetean a fost blocat de aluviuni si lemne, zona fiind degajata de pompierii voluntari. Si la Dofteana, peste 1.500 de consumatori au ramas fara curent electric.
In localitatile afectate de inundatii au actionat 188 de efective cu 48 de mijloace. Este vorba despre 88 de pompieri, 33 de politisti, 8 jandarmi si 59 de pompieri voluntari.

Toata noaptea, pompierii au scos apa din curti, beciuri, case si fântâni.
Miercuri dimineata, doua echipe de la Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau s-au deplasat in comunele Casin si Manastirea Casin pentru a informa populatia ca apa din fântânile afectate de inundatii nu este buna de baut si pentru a lua masuri de dezinfectare a acestora. Totodata, s-au luat masurile necesare pentru completarea rezervei antiepidemice cu substante dezinfectante, vaccin anti Hepatita A, antitetanos si antitifoidic.

[wonderplugin_gallery id=”561″]

„Pompierii salvatori bacauani vor ramâne la datorie pentru limitarea și înlaturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase pâna la când comunitațile vor reveni la starea de normalitate”.
capitan Andrei Grecu, ofiter relatii publice ISU Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri