Primaria Bacau a organizat, joi dupa-amiaza, a noua editie a Galei Invatamântului Bacauan. O editie lipsita de festivism, facuta parca pe fuga, din cauza intârzierii inexplicabile in organizare (in anii trecuti s-a organizat in lunile noiembrie – decembrie), o gala in care cei doi prezentatori, Nicoleta Bichescu si Ionut Tomescu, au facut in mod repetat apel la respect pentru a se aplauda si a nu se parasi sala dupa ridicarea premiilor, o gala in care s-au vehiculat mai multe sume alocate din bugetul local, o gala care parca nu a mai avut lumina si bucuria din anii trecuti, o gala care, bineinteles, a inceput cu intârziere.

Joi, 31 martie. Ora 15.00, Teatrul de Vara. Sunt data, ora si locatia in care trebuia sa inceapa a IX-a editie a Galei Invatamântului Bacauan 2016. Sala, pe jumatate plina. Afara, inca se mai fuma, inca se mai socializa, inca se mai faceau prezentari, invitatii abia soseau, de parca nu erau in intârziere. Pe scena, elevii de la Arta incercau sa incalzeasca atmosfera, iar sunetistii mai faceau probe de sunet. Am crezut ca am ajuns noi mai repede, dar ceasul arata contrariul. Abia dupa 25 de minute de la ora stabilita de incepere, cei doi prezentatori urca pe scena pentru a da start unei noi gale. S-a vorbit despre o sarbatoare a comunitatii, despre excelenta din educatie, despre elevi silitori si profesori dedicati. Insa atmosfera trada o stare de dezinteres, de plictiseala si oboseala, in care parca fiecare abia astepta sa urce pe scena, sa-si ia premiul si sa plece. A fost o gala de la care au lipsit invitatii de onoare asa cum ne-am obisnuit in anii trecuti (sa nu uitam ca pe aceeasi scena au urcat, cu ocazia acestui eveniment, nume grele ca academicienii Solomon Marcus si Alexandru Zub, ca marii actori Mircea Albulescu, Diana Lupescu, Mircea Diaconu sau ca regretatul om de radio Paul Grigoriu), insa au urcat la loc de cinste, chiar pe scaunele instalate special pe scena, invitati de suflet – foste cadre didactice care si-au pus amprenta pe invatamântul bacauan: Ioana Iordache (31 de ani invatatoare la Scoala 10), prof. Margareta Neacsu (35 de ani de activitate ca profesor de chimie si fost director al Colegiului «Alecsandri»), prof. Mihail Semenov (cadru didactic de Limba si literatura româna timp de 41 de ani), prof. Gheorghe Poraicu (eminent dascal de fizica) si prof. dr. Jean Ciuta.

Sa dam Cezarului ce e al Cezarului

PUBLICITATE

Ca de fiecare data, manifestarea a fost organizata pentru a premia elevii, studentii si cadrele didactice din toate unitatile de invatamânt bacauane, a caror rezultate remarcabile in anul scolar trecut sunt de necontestat. Au fost recunoscute si recompensate cele mai bune rezultate ale scolilor, liceelor, colegiilor si celor doua universitati din Bacau. Evenimentul a inceput cu un moment de reculegere in memoria celor care au fost Solomon Marcus (bacauan, elev al Scolii „Al.Cuza” si al Colegiului „Ferdinand I”) si pr. Constantin Leonte (profesor de religie si inspector scolar), oameni de seama ai Bacaului in domeniul Educatiei, care au trecut in luna martie spre cele vesnice. Chiar s-a propus cu aceasta ocazie, ca de la editia viitoare, aceasta gala sa poarte si numele marelui academician Solomon Marcus.

Comunicate de presa scrise la repezeala

Si in ceea ce priveste suma alocata de la bugetul local pentru aceasta gala s-au ridicat semne de intrebare. Asta dupa ce am primit un comunicat de presa de la purtatorul de cuvânt al Primariei Bacau, George Sacaleanu, in care se anunta evenimentul si se transmite clar ca este vorba despre 243.190 de lei, pentru ca, la un simplu calcul si o verificare a hotarârilor de Consiliu Local care atesta aceasta suma (dupa doua modificari si o indreptare de eroare, aprobate de consilierii locali in luna martie) suma reala sa fie de 349.700 de lei. „Da. Este o greseala. Ati observat foarte bine. Suma transmisa in comunicatul de presa este cea alocata Galei Sportului Bacauan (gala care a avut loc saptamâna trecuta, n.r.). O bila galbena pentru George (purtatorul de cuvânt, n.r.)”, ne-a spus Ilie Birzu, primarul interimar al Bacaului, atunci când l-am intrebat care este suma reala pâna la urma. Bila alba pentru noi!

Premii pentru cei mai buni

Premiile s-au acordat pe urmatoarele categorii:
– elevilor si profesorilor indrumatori care au obtinut premii si mentiuni la olimpiadele si concursurile nationale si internationale (100 de premii in valoare de 119.005 lei)
– elevilor absolventi ai clasei a VIII-a care au terminat anul scolar 2014- 2015 cu media generala 10 (zece) (67 de elevi, fond premiere: 33.500 lei)
– elevilor absolventi ai clasei a XII-a care au obtinut media generala 10 (zece) la bacalaureat in sesiunea iulie 2015 (fond premiere: 2.000 lei – 2 elevi)
– celor mai buni elevi in anul scolar 2014 – 2015 din fiecare liceu/colegiu din municipiul Bacau (fond premiere: 15.000 lei – 19 elevi)
– directorilor din scoli gimnaziale, licee, colegii din municipiul Bacau, care s-au evidentiat in managementul educational si dezvoltare institutionala in anul scolar trecut (fond premiere: 26.600 lei – 64 premii)
– cadrelor didactice din invatamântul prescolar, profesorilor de scoli gimnaziale, licee si colegii din municipiul Bacau, care au obtinut cele mai bune rezultate in promovarea proiectelor si parteneriatelor educationale in folosul comunitatii bacauane in anul scolar 2014-2015 (89 de premii; fond premiere: 25.885 lei)
– elevilor si profesorilor indrumatori de la Palatul Copiilor care au obtinut premii la nivel national si international in anul scolar 2012-2013 (fond premiere: 5.200 lei – 13 premii)
– celor mai buni studenti in anul universitar 2014-2015 de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacau si Universitatea „George Bacovia” din Bacau, care au primit premii de excelenta (fond premiere: 9.000 lei – 7 studenti)

„I-am recompensat pe cei mai buni elevi si profesori, asa cum facem de noua ani incoace. Un efort mic din partea noastra pentru rezultatele lor. Vom incerca sa marim valoarea acestor premii pentru ca vorbim de elevi si dascali care fac cinste Bacaului, pentru ca vorbim de olimpici nationali si chiar internationali.”
Ilie Birzu, primarul interimar Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

 1. Poate ca ar trebui niste criterii stricte! Nu trebuiau premiati toti directorii din mun. Bacau, proiectele educationale ar trebui sa fie cele de de impact, cu un nr. mare de participanti, ar trebui definit ce inseamna cel mai bun elev si aplicat si la gimnaziu; ar trebui regandit acest sistem invechit ce aduce multa frustrare profesorilor si elevilor care muncesc cu adevarat pentru rezultate.

 2. Campanie electorala.
  Acum se gasesc si bani si este si timp pentru astfel de manifestari.
  Felicitari celor premiati, RUSINE celor care se folosesc de ei (dl Barzu, dl vice, dl senator etc etc)

 3. Sunt foarte putini directori ce merita a primi laudatio,dar atata vreme cat lipsesc criterii de performanta si transparenta nu putem decat sa asistam an de an la o falsa recunoastere a valorii.E foarte interesant sa te propui pentru a fi premiat la o gala…daca se poate la toate categoriile.
  Felicitari directorilor ce au reusit sa imparta premiul,scena,dar mai ales orgoliul cu cadrele didactice merituoase .

 4. Barzu e om de paie. Primaria e condusa de liberali prietenii lui stavarache: Ababei, Luchian, Tomescu si ai lor, ca sunt o gasca mare cu belele cat lumea, dar lipsiti de demnitate.
  Dar aici nu e loc de valori, ci de incompetenti care stiu bine sa fure din banul public, cu acte.

 5. “Ca tânăr licean, cine n-a beneficiat de explicaţiile clare şi de ataşamentul profesorilor Andrei, Şerban, Fişer, Poraicu, Puiu, Popa, Şova?…Şi nu numai aceştia. Sigur, mulţi alţii. În dialogurile tinerilor nu era nevoie de prenume sau apelative. Şcoala băcăuană era, pe atunci, cunoscută. Aşteptând să-ţi iasă din sala de examen, fiica sau fiul înscris la concursul pentru admitere la facultate, unde se luptau patru-cinci şi poate chiar mai mulţi pe un loc, puteai auzi replica părinţilor bucureşteni sau ieşeni: „Sunteţi din Bacău? N-aveţi teamă! Va intra sigur! Liceul „Bacovia“ (azi „Fedinand I“), Liceul „Pătrăşcanu“ (azi „Vrănceanu“) sau Liceul „Vasile Alecsandri“ se bucurau de renume.”(din cartea – Viaţa, într-o poveste – de Ioana Iordache- Baltag)

 6. Campanie electorala!
  Multe cadre didactice sunt numite in functii de conducere pe criterii politice si….altele!
  Bine, macar ca mai sunt si unele cadre didactice cu care ne mandrim , dar care nu se vad prin aceste fotografii…

LĂSAȚI UN MESAJ